Verdieping

Affiliate marketing: het belang van branding

0

De groei van 23% die de Nederlandse affiliatemarkt in 2010 doormaakte, onderstreept de dynamiek in de affiliatebranche. In mijn vorige artikel schreef ik over de zogenoemde Panda-update, de update die Google doorvoert om affiliates zonder toegevoegde waarde uit de zoekmachineresultaten te filteren. In dit artikel ga ik dieper in op het branding aspect. Om op lange termijn als affiliate te overleven, zal ik concluderen dat branding een geducht wapen kan zijn tegen de negatieve effecten van de Panda-update.

Aquabumps: terug naar de basis

Tijdens een Europees georiënteerd affiliate evenment in München, de A4U Expo, werd ik geïnspireerd door de onderstaande case die Dave Dupples (FatCowBusiness) presenteerde.

In 1999 kwam Eugene Tan, een Australische surffanaat, op het idee om elke ochtend foto’s van Bondi Beach op zijn blog te posten. Met deze foto’s wilde Eugene zijn vrienden een leuk moment tijdens het werk bezorgen. Door de positieve reacties volgden er dagelijks updates; elke foto was van betoverende kwaliteit en inspireerde surfers. Zodoende groeide Aquabumps binnen afzienbare tijd uit van een site bezocht door aantal vrienden naar een gerenommeerd blog met duizenden bezoekers over de hele wereld. Snel volgden ook foto’s van andere surfplaatsen als Hawai, Tahiti en de Maladiven.

Elke ochtend om 6.45 uur een post met een koppeling naar Facebook.

Vanaf 2004 kunnen bezoekers de begeerde foto zowel in de galerij als online bestellen.

Ten tijde van de start realiseerde Aquabumps inkomsten door als affiliate ander relevante adverteerders te promoten. Door de vraag van bezoekers heeft Aquabumps de stap van affiliate naar aanbieder kunnen maken. Zonder een uitstekende branding was dit niet mogelijk geweest. Het resultaat anno 2011: elke maand meer dan 150.000 unieke bezoekers, 40.000 actieve dagelijkse nieuwsbriefontvangers en meer dan 22.000 Facebook-volgers.

Wat kan een affiliate leren van Aquabumps?

De case heeft een aantal interessante aspecten waar affiliates hun voordeel mee kunnen doen.

Meerwaarde bieden

Zoals ook uit mijn vorige artikel over de Panda-update blijkt, is het bieden van meerwaarde voor de bezoeker een essentiële factor. Zeker in het begin was het doel van Eugene niet om inkomsten met zijn site te realiseren; hij wilde alleen maar toevoegde waarde aan surfliefhebbers bieden. Daarmee bleek hij in eerste instantie als affiliate ook effectief te kunnen zijn, door op de juiste manier in te spelen op de behoefte van bezoeker.

Inspelen op de behoefte en kwaliteit waarborgen

Bij een analyse aan de hand van het AIDA-model trekt Aquabumps de aandacht en interesse van de surfer door unieke foto’s. Door het waarborgen van de fotokwaliteit in combinatie met een verzorgde presentatie, ontstaat de wens bij bezoekers om foto’s te kopen. Daarop wordt de mogelijkheid geboden om via de galerij dan uiteindelijk foto’s, in elke formaat en uitvoering, online te kopen.

Positionering als merk

Doordat Aquabumps in de surfwereld in de loop van de jaren is uitgegroeid tot een autoriteit, bleken bezoekers door geloofwaardigheid en vertrouwen makkelijk over te gaan tot een aankoop. In de affiliatemarketing zijn de meest succesvolle affiliates ook diegene die zich vanaf het begin als een merk hebben gepositioneerd. Deze brandingstrategie vereist een lange adem, maar blijkt zich ook met de Panda-update op lange termijn uit te betalen.

Tips voor site-optimalisatie na Panda-update

Op de A4U Expo werden tijdens een sessie over de Panda-update van Dixons Jones (Majestic SEO) de aspecten behandeld waar een affiliate rekening mee kan houden, namelijk:

  • Meerwaarde voor de bezoeker?
  • Betrouwbaarheid
  • Unieke content
  • Objectiviteit
  • Autoriteit

In het volgende artikel staan de 23 vragen voor affiliate om de site te optimaliseren.

Branding, een geducht wapen tegen de Panda-update

Indien een affiliate meerwaarde biedt voor de consument, gecombineerd met branding-strategie voor lange termijn, gaat de Panda-update geruisloos voorbij.