How to

Affiliate marketing & tips voor de Google Panda update

0

Ook in de affiliate branche is de zogenaamde Panda update de afgelopen weken een veel besproken onderwerp. Dit is zeer begrijpelijk, aangezien een analyse van Searchmetrics (UK) laat zien dat bepaalde affiliates 80% tot 90% van hun verkeer door deze update zijn kwijtgeraakt. In dit artikel ga ik dieper in op de invloed van de Panda update voor affiliates.

Wat is de Google Panda update?

Google heeft haar algoritme ontwikkeld met als doel om de meest relevante informatie te koppelen aan de zoekopdracht van de bezoeker. Door de grote hoeveelheid data wijzigen de variabelen in dit algoritme voortdurend. De Panda update is de 3e grote aanpassing die Google in de afgelopen 2 jaar heeft doorgevoerd. De belangrijkste reden daarvoor, is dat teveel sites met ‘duplicated content’ hoog eindigden in de organische zoekresultaten.

Affiliates sturen verkeer naar de website van een adverteerder door, met als doel dat bezoekers gaan converteren. De belangrijkste bron die de meeste affiliates hiervoor gebruiken is Google (SEO of SEA). Met name startpagina’s en platte vergelijkingssites met uitsluitend uitstaande links zijn hard getroffen. Deze sites creëren volgens Google geen toegevoegde waarde ten opzichte van de adverteerder zelf.

Het bieden van meerwaarde is zonder meer de belangrijkste factor. Daarnaast komen in de vele artikelen over de update, de volgende 5 factoren in het algoritme naar voren:

  1. relevantie
  2. autoriteit
  3. efficiëntie
  4. nauwkeurigheid
  5. volledigheid

Rekening houdend met bovenstaande aspecten volgen op basis van diverse seminars, artikelen en praktijkervaring vanuit TradeTracker tips hoe affiliates negatieve gevolgen van de Panda update kunnen voorkomen.

Hoe goed wordt voorzien in de behoefte van de bezoeker?

Het koopproces van de consument valt doorgaans te onderscheiden in diverse fasen, namelijk:

  1. aandacht
  2. interesse
  3. verlangen
  4. kopen

Affiliates richten zich veelal op stap 2 tot en met 4. Stel, een bezoeker is geïnteresseerd in een vakantie naar Zuid-Frankrijk, maar heeft nog geen keuze kunnen maken voor een streek en plaats. Een affiliate site met als thema vakanties in Frankrijk geeft haar bezoekers informatie over de kenmerken en bezienswaardigheden van de diverse streken. Hiermee gaat de bezoeker van interesse (2) naar de verlangfase (3). Door op dieperliggende pagina’s links naar aanbieders te plaatsen, kan de affiliate tevens bijdragen in de koopfase (4).

Voor productvergelijkers zijn duidelijke filtermogelijkheden, op basis van het zoekgedrag van de bezoekers, van essentieel belang.

Bevat de site unieke content en wat is de toegevoegde waarde?

Indien een groot deel van de content van affiliate sites bestaat uit “duplicated content” heeft dit geen toegevoegde waarde. Google waardeert dan ook degene die als eerste de content hebben geschreven. In affiliate marketing werken veel sites met een productfeed. Dit is een export van het product-assortiment van een adverteerder, waarmee affiliates productspecifieke informatie binnen hun site kunnen integreren. Een productfeed op zichzelf bevat geen unieke content.

Vergelijkingssites maken veel gebruik van productfeeds, waarmee productspecificaties, prijs, verzendkosten en dergelijke vergeleken kunnen worden. Naast de informatie uit productfeeds, is het interessant om aanvullende content te plaatsen of te genereren. Ook wel het verrijken van de productfeed genoemd. Dit kan worden gedaan door beoordelingen/reviews van gebruikers, content van productspecialisten en aanvullende relevante informatie voor het product te plaatsen.

Zie hieronder hoe Tweakers.net de productfeed verrijkt door middel van productreviews.

Wat is de verhouding tussen links en content?

In het algoritme worden ook facetten als opbouw, consistentie, laadtijd en uitstaande links meegenomen door Google. Affiliates dienen dan ook een goede balans te vinden tussen het aantal uitstaande links, content en affiliate links. De reden dat platte doorlinksites hard zijn getroffen, is in belangrijke mate het gebrek aan unieke en waardetoevoegende content.

Indien een affiliate meerdere sites heeft, kan deze partij beter niet doorlinken naar eigen sites. Het doorlinken van sites vanaf hetzelfde IP-adres kan Google namelijk als een link-farm beschouwen. Daarnaast is de kwaliteit van de affiliate links van belang: hoe relevanter de link in de context, des te hoger de toevoegde waarde van de affiliate link. Ook het overmatig plaatsen van (verborgen) keywords op een affiliate site, dient te worden vermeden.

Waar kan de affiliate meerwaarde bieden?

Over niet al te lange tijd zal Google haar vergelijkingsmodule, genaamd Google Shopping, ook in de Nederlandse markt uitrollen. Hoewel de precieze invulling nog niet bekend is, zet Google naar verwachting hiermee een concurrent voor onder meer de vergelijkingsaffiliates in de markt. De module zal met name handig zijn om populaire producten te vergelijken, ik verwacht echter dat affiliates hierdoor meer toegevoegde waarde kunnen bieden in niche-producten.

Net als voor de vergelijkers zal het voor Google lastig worden om een gedegen vergelijking te maken voor niche-producten. Manchetknopen zijn een goed voorbeeld van specialistisch product waarbij voornamelijk beschreven kan worden welke knoop het beste bij welke gebruikssituatie past. Zo zijn er nog tal van niche-producten, waarin affiliates een sterke aanvulling zijn op vergelijkingssites én Google Shopping.

Conclusie

De Panda update lijkt in eerst instantie negatief uit te pakken voor affiliates, Google beoogt echter de kwaliteit van de affiliate sites te verbeteren. Dit door de bezoeker centraal te stellen, unieke content & toegevoegde waarde te belonen en de focus op specialisme te stimuleren.