Apps & Tools

Je online brand meten met 4 gratis tools

0

Regelmatig spreek ik ondernemers over personal branding en het belang van online zichtbaarheid en online netwerken. De mogelijkheden van social media als Facebook, Twitter, YouTube en LinkedIn worden door steeds meer gebruikers en organisaties erkend en gebruikt. Maar of er nou wel of geen social media strategie gebruikt wordt, de vraag die al snel opkomt is: ‘Hoe meet ik mijn online inspanningen?’ en ‘Hoe groot is het bereik van mijn merk?’ Hieronder 4 gratis tools om dat inzichtelijk te krijgen.

Grote merken analyseren hun invloed en impact vaak dagelijks. Met behulp van marketingpanels, online enquêtes en Google Analytics passen marketingafdelingen en brandmanagers hun strategieën aan de veranderde wensen en behoeften van hun doelgroepen en stakeholders aan. Maar ook als je niet beschikt over grote marketingbudgetten kun je als onderneming een goed inzicht krijgen in je online inspanningen en het bereik van je merk.

1. LinkedIn Connection Timeline

Deze tool zet jouw professionele carrière uit op een tijdlijn en laat als animatie zien met wie jij wanneer werkte. Je geeft deze applicatie toegang tot jouw LinkedIn-gegevens en je ziet jouw influencers met foto voorbij wandelen. Klanten en opdrachtgevers, maar ook ex-collega’s uit de voorbije jaren handig op een rij. Voor gebruikers van LinkedIn met veel verschillende klanten en opdrachtgevers en/of lange carrière is dit een aardige check-up van het relatiebestand. Check hier LinkedIn Connection Timeline.

Loopbaan Ivan Bartholomeus

Personal Branding Carriere Ivan Bartholomeus

2. Klout Score

De invloed die je uitoefent via de meest gebruikte social media in Nederland kan sinds enige tijd geanalyseerd worden met Klout. Klout geeft je 4 verschillende scores door 35 variabelen te meten op Facebook en Twitter:

  1. True Reach: het aantal followers en vrienden dat actief reageert op jouw berichten.
  2. Netwerkinvloed: een score voor de mate van invloed van jouw fans en followers.
  3. Amplification score: hoe vaak worden berichten geretweet, becommentarieerd en geliked?
  4. Overall score tussen de 0 en 100 die aangeeft hoe sterk jouw online netwerk is.

Vooral die laatste score is een interessant gegeven. Want iedereen heeft een netwerk maar het gaat erom hoe sterk dat netwerk is. 50 actieve connecties zijn meer waard dan 500 passieve relaties. Klout is een must voor marketeers, webcare-teams en communicatie-adviseurs. Check hier Klout.

Klout van merk Ivan Bartholomeus

3. Social Mention

De website van Social Mention geeft een overzicht van de plekken waar je genoemd wordt in een real-time statistiek.  Het werkt een beetje als een Google Alert maar dan met aanvullende informatie. Je krijgt een aantal viertal scores:

  1. Strength: de waarschijnlijkheid dat je relaties op social media in de laatste  24 uur over jou discussiëren en jouw merk uitgedrukt t.o.v. alle mentions van je relaties.
  2. Passion score: de ratio van het aantal mensen dat jouw brand herhaaldelijk noemt. Een kleine groep die vaak over jouw brand of product praat, geeft dus een hogere  passie-ratio dan een grote groep die dat weinig doet.
  3. Reach: het aantal unieke gebruikers dat over jouw brand praat, gedeeld door het totaal aantal contacten
  4. Sentiment: het aantal positieve mentions versus negatieve mentions.

Die laatste score is nogal arbitrair, want wat is positief en wat negatief? Social Mention scant je berichten op begrippen als ‘Thanks’ en ‘Awesome’. Deze worden als positief geclassificeerd. Omdat Social Mention alleen Engelse woorden scant is dit voor Nederlandse gebruikers nauwelijks van toepassing.

Social Mention geeft verder aan hoe vaak je geretweet bent en welke hashtags en bronnen gebruikt zijn voor de scan. Social Mention zoekt op Twitter, Facebook, YouTube en alle overige gangbare social media. Of zoals ze zelf zeggen: ‘searching content from across the universe’. Check hier Social Mention.

Social Mention Personal Branding

Social Mention van Personal Brand Ivan Bartholomeus

4. Google Alerts

Vooruit dan: Google Alerts. Een grote meerderheid gebruikt Google als zoekmachine en velen hebben via Google, Wieowie.nl of Pipl.nl gezocht op hun eigen naam. Maar omdat nu dagelijks te doen? Google Alerts is een snelle applicatie die je op vele manieren kan instellen. Wie kent u nou beter dan Google? Check hier Google Alerts.

Google kent mij heel goed

Laat hieronder gerust je aanvullingen op deze lijst achter!