Verdieping

Jongeren niet zonder smartphone op vakantie & Donald Duck geeft Twitter-tips [update]

0

Voor veel jongeren komt de vakantie eraan of is deze al begonnen. MTV deed een interessant onderzoek naar de vakantiegewoontes van jongeren, waaruit blijkt dat de smartphone zeker niet thuisblijft. De geliefde smartphone brengt jongeren helaas ook in de problemen, ze maken schulden door dure telefoonabonnementen. Mediawijsheid staat steeds hoger op de agenda. En verder: Duckstadse dieren geven Twitter-tips aan jongeren.

Jongeren gaan veel op vakantie, maar niet zonder smartphone

Uit onderzoek van MTV blijkt dat jongeren veel op vakantie gaan, maar liefst 4 keer per jaar. Bij het boeken van een vakantie zijn jongeren vooral op zoek naar nieuwe plekken. Ze willen ontdekken. Helemaal onbekend moet de plek niet zijn, ze willen wel iets weten over de plaats van bestemming.

Jongeren geven ‘volwassen’ redenen om op vakantie te gaan. ‘De sleur doorbreken’ en ‘Tijd voor mezelf’ zijn belangrijke redenen om op vakantie te gaan. Jongeren gaan niet alleen om te feesten op vakantie, 50% van de jongeren zegt ook het bezoeken van historische plekken belangrijk te vinden.

Het belangrijkste voorwerp wat jongeren meenemen is hun mobiele telefoon/smartphone (85%). De smartphone wordt op de voet gevolgd door de digitale camera (78%), de zonnebril (60%) en zonnebrand (47%). Verrassend is dat jongeren een goed boek verkiezen boven hun mp3 speler (45% tegen 40%).

Mobieltjes worden ook flink gebruikt tijdens hun vakantie. 57% van de jongeren zegt om de paar dagen contact te houden met vrienden. 5% zegt dagelijks contact te houden met vrienden en slechts 1 op de 10 jongeren zegt helemaal geen contact te onderhouden met vrienden. Helaas ging MTV niet in op het gebruik van mobiel internet, al kunnen we denk ik wel concluderen uit het onderzoek van Hi dat er ook veel jongeren gebruik zullen maken van mobiel internet tijdens hun vakantie. Lees hier verder over jongeren en vakantie.

Jongeren hebben torenhoge schulden door smartphone

Nu we het toch over smartphones hebben, ze brengen jongeren helaas niet alleen plezier. Jongeren met schulden hebben gemiddeld 8700 euro schuld bij 6 schuldeisers blijkt uit onderzoek. De schulden variëren van 300 euro tot 25.000 euro. Deze schulden zijn deels te wijten aan een ‘telefoonwedloop’ die gaande is. Jongeren willen steeds vaker een duurdere en betere telefoon om aan de laatste snufjes en trends te kunnen voldoen. Aan een smartphone zit vaak ook een duur abonnement vast dat jongeren in de problemen brengt.

Ook bij kleding, accessoires en schoenen hebben jongeren last van groepsdruk en maken ze schulden. Het gaat zelfs zo ver dat jongeren hun schoolbenodigdheden of zorgverzekering niet meer kunnen betalen. Het onderzoek vond plaats in Amsterdam, maar ook in Den Haag en Utrecht zijn dezelfde problemen gesignaleerd. Lees hier verder over wat de politiek van dit feit vindt.

Duckstad-campagne om jongeren bewust en veilig te laten Twitteren

1 op de 3 jongeren zit op Twitter blijkt uit onderzoek. Jongeren zijn alleen niet altijd even bewust van wat ze Twitteren en wat het kan veroorzaken. Eerder is er al een meisje opgepakt wegens het dreigen met een bomaanslag op haar school. Ook wel Twitter terrorisme genoemd. Jongeren realiseren zich vaak niet dat een Twitter-account zeer openbaar is en dat iedereen dus alles kan zien. En ook dat het voor altijd op het internet staat en niet voor even. Belangrijk om jongeren voor te lichten en bewust te maken van hun Twitter gedrag. Wifiwijs zet Duckstad figuren in om kinderen bewust en veilig te laten Twitteren. Via Twitter geven Pluto en Donald Duck Twitter-tips aan jongeren.

@WifiWijs start de TwitterTip Week met 4 belangrijke tips:

  1. Check je followers! Wie volgt jou en wil je dat wel? Wil je een follower niet? Verwijder hem door te klikken op Block. #wifiwijs
  2. Natuurlijk bescherm jij je Twitter-account! Log goed uit: op een computer of op je smartphone. Anders gaat iemand straks uit jouw naam twitteren! #wifiwijs
  3. Wist je dat tweets en retweets vaak openbaar zijn? Alles wat je twittert kan door iedereen worden gelezen. Alleen een Direct Message is echt privé. Tweet b.v. dus niet dat je op vakantie bent! #wifiwijs
  4. Twitteren is voor altijd. Wat je tweet, retweet of DM’t (Direct Message) gaat nooit meer weg. Think Be4 You Tweet. Dan heb je er ook later geen last van! #wifiwijs

Ze roepen jongeren ook zelf op om tips te Twitteren. Ik ben erg benieuwd of jongeren tips gaan twitteren en wat de reacties op de campagne zijn. Lees hier meer over de campagne