How to

De wereld van Facebook Analytics

0

Nu Facebook steeds belangrijker wordt als marketingplatform in Nederland en de fanpagina’s als paddenstoelen de grond uit schieten, wordt de vraag wat deze inspanningen opleveren ook steeds belangrijker. Met andere woorden: wat is de ROI van mijn Facebook-fanpagina en apps? Maar voordat we ingaan op deze vraag, is het belangrijk om een andere vraag te beantwoorden. Hoe gaan we dit meten? Welkom in de wereld van Facebook Analytics.

Facebook Insights

Er zijn meerdere manieren om het bezoek en de interacties op je Facebook-pagina te meten. De eerste is natuurlijk Facebook Insights, de gratis beschikbare statistiekenmodule van Facebook zelf. Facebook Insights biedt de volgende informatie:

  • Actieve gebruikers: per dag/week/maand of een aangepaste periode
  • Uitsplitsing van actieve gebruikers: unieke paginaweergaven, lezers van een bericht, vindt een bericht leuk, gereageerd op een bericht en prikbordberichten.
  • Vind ik leuks (fans): uitgesplitst naar totaal, nieuw en afmeldingen (vind ik niet meer leuk)
  • Activieteiten: paginaweergaven en unieke paginaweergaven
  • Demografische gegevens: geslacht en leeftijd
  • Mediaconsumptie: foto/audio/video bekijken)

Facebook Insights dashboard

De mogelijkheden hiervan zijn echter beperkt. Naast Facebook-pages kun je met Facebook Insights trouwens ook data bekijken voor Facebook apps en de Facebook social plugin op externe websites. Ook al wordt dit dashboard steeds beter, toch heb je vaak nog een extra analytics-pakket nodig om je bezoek dieper te meten. De data uit Facebook Insights is beschikbaar via de Open Graph API, zodat je deze kunt integreren in je bestaande analytics-dashboard.

Webtrends en Google Analytics

Facebook Analytics WebtrendsOok de grote spelers op het gebied van webanalytics zijn druk bezig met de integratie van Facebook Analytics voor pagina’s en apps binnen hun analytics-platformen. Een van de meest uitgebreide tools beschikbaar is de Facebook Analytics module van Webtrends. Helaas is deze module, net zoals de andere Webtrends-producten, vanwege de prijs niet voor veel Nederlandse merken weggelegd. Ook Adobe SiteCatalyst, het voormalige Omniture, kondigde recentelijk een vergelijkbare uitbreiding aan. Met het meest gebruikte analytics-pakket, Google Analytics, is het echter nog steeds maar beperkt mogelijk om Facebook-bezoekers en interacties te meten. Met de Analytics Social Plug-in is het wel mogelijk om het aantal Facebook Likes en Shares op je eigen website te meten. Omdat Facebook-tabs en -apps gebruikmaken van iFrames met HTML en Javascript, is het natuurlijk ook mogelijk om hierbinnen een Google Analytics code te integreren. Door bijvoorbeeld een code te plaatsen in je welkomsttab en deze als landingspagina voor je Facebook-pagina in te stellen, kun je op deze manier toch een hoop informatie verzamelen. Maar ook hier mis je nog een belangrijk deel van de informatie. Er zijn een aantal aanbieders die hierop inspelen.

Socialbakers Analytics en AllFacebook Stats

Twee van die Facebook Analytics tools die meer informatie bieden, heb ik recentelijk getest: Socialbakers.com en AllFacebook Stats. Dit heb ik gedaan door een 20-tal grote Nederlandse fanpagina’s in deze tools te plaatsen, waaronder die van Hi, Hema, Vodafone en Starbucks Nederland. Beide tools maken, voor zover ik dat kan zien, gebruik van de informatie uit Facebook Insights via de Open Graph API.

Socialbakers Full Screen leaderboard

Maar wat deze tools echt interessant maakt is dat deze, naast de data van je eigen Facebook-pagina, ook de data van de Facebook-pagina’s van je concurrenten kunnen weergeven. Het is dus heel gemakkelijk om op deze wijze een benchmark op te zetten voor de industrie waarin jouw merk actief is. Zo kun je de prestaties van jouw Facebook-pagina(s) vergelijken met die van je concurrenten en ook leren van de bezoekers van hun Facebook-pagina’s. Natuurlijk betekent dit omgekeerd dat deze data ook voor hun beschikbaar zijn. In mijn vervolgartikel over Facebook Analytics zal ik dieper in gaan op mijn bevindingen naar aanleiding van het testen van beide tools.

Lees ook de andere artikelen in deze serie.