Trends

Occupy Wall Street groeit online en offline

0

De protestbeweging Occupy Wall Street heeft zich sinds de eerste demonstratie op 17 september in New York als een lopend vuurtje verspreid. Dit weekend werd er in minstens 70 steden over de hele wereld gedemonstreerd tegen economische ongelijkheid, de hebzucht bij grote bedrijven en de invloed van geld op de politiek. Ondanks gebrek aan een concrete agenda groeit de beweging. O.a. dankzij aandacht in massamedia en de kracht van sociale netwerken.

Op Facebook vinden al meer dan 200.000 mensen de algemene Occupy Wall Street pagina leuk. Daarnaast zijn er tal van afgeleide pagina’s, die er bijvoorbeeld op gericht zijn om in specifieke steden een soortgelijke beweging te starten. Zo heeft de Occupy Philadelpia zo’n 20.000 likes. Net als tijdens de Arabische revoluties wordt er zwaar ingezet op Facebook om de boodschap te verspreiden. Daar slaagt men aardig in gezien de forse groei van het aantal likes. Het virale effect van sociale netwerken komt hierin ook prachtig tot uiting. Via de Facebook Wall worden de actuele ontwikkelingen gedeeld. De meeste van deze berichten krijgen honderden tot duizenden likes, waardoor Occupy Wall Street profiteert van een gigantisch netwerk effect. In de tijd die het mij koste om dit artikel te schrijven (1,5 uur) groeide het aantal volgers van de Facebook pagina met zo’n 1000 mensen.

Occupy everywhere

Het aantal Occupy pagina’s op Facebook is ondertussen bijna niet meer te tellen. Zo zit de pagina Occupy Together op zo’n 125.000 leden en gaat Occupy Boston richting de 30.000 leden. Op Twitter wordt de hashtag #occupy inmiddels ook fors gebruikt en is de beweging een populair gespreksonderwerp. De initiatoren van de beweging hebben uiteraard ook een eigen Twitter account aangemaakt: @OccupyWallSt. Dit heeft in korte tijd meer dan 75.000 volgers bij elkaar geharkt. De timeline leest als een live verslag van de ontwikkelingen.


De website waar het allemaal samenkomt

Op www.occupywallst.org komen alle online inspanningen samen. De site bevat live nieuws updates, informatie over de locaties en tijdstippen van demonstraties, foto’s, een live stream, een forum, een chat omgeving en een mogelijkheid om te doneren. De site is een onofficiële online resource voor informatie over de Occupy Wall Street beweging. Ook dit past in de werkwijze. Er zijn geen leiders, er is geen formele organisatie, maar er zijn alleen maar vrijwilligers die via hun tijd, geld en expertise bijdragen. Op de site is dit als volgt verwoord:

“Occupy Wall Street is a horizontally organized resistance movement employing the revolutionary Arab Spring tactic to restore democracy in America. We use a tool known as a “people’s assembly” to facilitate collective decision making in an open, participatory and non-binding manner. We call ours the NYC General Assembly and we welcome people from all colors, genders and beliefs to attend our daily assemblies. To learn more about how you can start a people’s assembly to organize your local community to fight back against social injustice, please read this quick guide on group dynamics in people’s assemblies.”

Nieuw fenomeen: beweging zonder leider

Bij mijn weten is hier sprake van een nieuw fenomeen, namelijk een grootschalige beweging zonder leider, zonder organisatie en zonder een uitgekristalliseerde agenda. De rode draad is de weerstand tegen de grote verschillen tussen arm en rijk, de (vermeende) hebzucht in het bedrijfsleven en de invloed van geld en lobbyisten op de politiek. Sommige waarnemers vergelijken de beweging als een linkse variant op de Tea Party die inmiddels een machtsfactor is binnen de republikeinse partij.

En nu?

Wat er de komende dagen/weken/maanden gebeurt met de beweging is ‘anyone’s guess’. Krijgen de betogers er genoeg van en sterft de occupy beweging langzaam af? Of zet de groei van de afgelopen weken nog verder door? Voorspellen is lastig, dus daar waag ik me maar niet aan. Interessant is wel om te zien in welke mate het grote publiek de acties steunt. Een peiling door Time Magazine wees uit dat 54% van de Amerikanen positief  tegenover de protestbeweging staan. Ook andere peilingen wijzen uit dat de groep voorstanders 2x zo groot is als de groep tegenstanders. Met de onvrede over de hoge werkloosheid in grote delen van de wereld, een slecht draaiende wereldeconomie en de schuldencrises in de VS en Europa, is er voor Occupy Wall Street in beginsel een goede voedingsbodem  om nog een tijd door te gaan.

Wat verwacht jij? Groeit Occupy Wall Street verder uit tot een mondiale protestbeweging? Of heeft niemand het er over een paar weken meer over? En wat vind je van de beweging? Heeft ze je sympathie of kunnen de mensen die protesteren hun tijd beter aan andere zaken besteden? Laat je mening horen in de reacties.