Innovatie

Adidas vernieuwt richtlijnen social media: in stripvorm!

0

Nu steeds meer bedrijven social media inzetten in hun communicatiestrategie, zijn de richtlijnen voor social media voor medewerkers niet van de lucht. Veelgehoorde vragen zijn: ‘mogen mijn mensen wel actief zijn op sociale netwerken onder werktijd, wat mogen ze wel en niet zeggen en wat doen we als er gevoelige informatie uitlekt? Veel vragen, die vaak resulteren in ‘mag-nietten’. En dat is niet meer van deze tijd.

Richtlijnen in stripvorm

De truc is om medewerkers niet langer hun gedrag op internet voor te schrijven, maar om ze te op een positieve manier te motiveren om social media te gebruiken. Sportgigant Adidas heeft dit begrepen. Het concern gaf zijn oude social mediarichtlijnen een komische make-over. Op de corporate blog vertelt Adidas welke gedachte ten grondslag lag aan het vernieuwen van de bestaande richtlijnen. In plaats van regeltjes voor te schrijven, wil Adidas zijn medewerkers motiveren om social media te gebruiken en zo samen te werken. Dit doet het bedrijf niet in een saai document met alleen letters, maar in heuse strip. Zeker weten dat die door alle medewerkers wordt gelezen.

Social media reloaded

De boodschap die Adidas geeft waar het social media betreft blijft hetzelfde als die in de oude richtlijnen, alleen de stijl is anders. In de nieuwe richtlijnen introduceert het bedrijf Sue Social en Media Man, twee striphelden die aan het begin staan van een social mediareis. Sue Social heeft een nieuwe smartphone en wil zich begeven in de web 2.0 wereld. Media Man, nog van de oude stempel, wil Sue beschermen tegen ‘de gevaren’ die ze op haar weg tegen kan komen. Hij snapt de voordelen van social media niet en begint een heuse oorlog tegen het fenomeen. Uiteindelijk komt hij erachter dat er toch geen vechten tegen is en laat hij zich leiden door Sue.

Tips van Adidas

Sue Social en Media Man laten de medewerkers van Adidas op een speelse manier zien hoe ze social media het beste kunnen inzetten.
Enkele voorbeelden:

  • Tien ‘gouden regels’ voor social mediagebruik;
  • Negatieve perceptie over social media;
  • Welke tools medewerkers kunnen gebruiken om hun stem te laten horen;
  • Waarom Adidas zijn medewerkers motiveert om social media te gebruiken.

Ook geeft het Adidas zijn medewerkers enkele adviezen om hun social mediagebruik te optimaliseren, met her en der toch wat verkapte ‘mag-nietten’:

  • Wees trots op je bedrijf, maar bedenk wel dat interne informatie ook intern moet blijven;
  • Deel nieuws met je vrienden op social media, maar niet als je een geheimhoudingsplicht hebt;
  • Wees eerlijk;
  • Respecteer je publiek.

Adidas heeft in ieder geval wat gratis reclame gecreëerd op Twitter. Deze week gonsden de nieuwe richtlijnen al over het medium. Wat vinden jullie van de nieuwe richtlijnen van Adidas? Kinderachtig, een goede zet of meer van hetzelfde?