Innovatie

5 tips voor analyse en optimalisatie van je online sales

0

Er zijn veel manieren om een site of campagne te optimaliseren. Natuurlijk weet je dat vindbaarheid en usability belangrijk zijn, maar maak je wel optimaal gebruik van de middelen? Hieronder vijf tips om je online sales voortdurend te analyseren en optimaliseren.

1. Ga niet uit van je eigen gedrag

Voor psychologische pricipes geldt dat deze voor de meeste mensen ongeveer hetzelfde werken. Toch gebruiken je klanten de site waarschijnlijk op een andere manier dan jij. De beïnvloedingstechnieken zijn ook situatie specifiek. Praat daarom met de doelgroep. Niet via social media, maar face to face! Organiseer usabilitytests of vraag collega’s, vrienden of familieleden iets op te zoeken op de site en te doen alsof jij er niet bent. Op deze manier kun je veel conversiekillers, bottlenecks en verbeterpunten eenvoudig naar boven halen.

2. Wissel kennis uit

Denk je de weg wel te weten in je analysepakket? Vraag collega’s die met een ander product werken wat voor analyses ze uitvoeren. Wat zijn de cijfers die ze elke dag checken en wat is cruciaal voor hun resultaten? Wat zijn analyses of changes die voor hen veel hebben opgeleverd? Naast scrum en brainstormsessies is een lunchtafel ook een prima plek om kennis uit te wisselen. Veel interessante cases en ideeën zijn bij ons aan de lunchtafel ontstaan. Praat ook met de programmeurs. Zij zitten dichter op de data en komen soms met verrassende suggesties.

3. Durf te testen

Het is bekend dat werknemers bij Google weinig durven te beweren zonder het eerst te testen. Pas dus op voor aannames, die als feitelijke kennis gepresenteerd worden. Zo wordt van e-mailcampagnes vaak gezegd dat opens en clicks in het weekend het beste zijn, maar misschien geldt voor jouw product iets heel anders! Durf af te wijken, zelfs wanneer iedereen beweert dat het ‘toch niet werkt’. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld Google Website Optimizer om verschillende varianten van een pagina te testen en www.abtests.com voor inspiratie. Op www.whichmvt.com staat een groot overzicht van veel verschillende gratis en betaalde Multi Variatie Test systemen.

4. Ga na wat je weet

Het klinkt logisch, maar veel bedrijven hebben veel meer data dan ze gebruiken. Weet je van de gebruiker dat er nog een item in zijn of haar winkelwagentje zit? Op het moment dat je userdatabase goed gesynchroniseerd is met je e-mailprogramma, kun je via de nieuwsbrief die persoon een heel specifiek aanbod doen. Dit kan zowel via retargeting als via display. Ik had laatst gekeken naar autohuur voor een vakantie en uiteindelijk niets gekocht. Een tijdje later heb ik wel twee persoonlijk e-mails met verschillende kortingen ontvangen. De verleiding werd groter, vooral door het aanbod met ‘de laatste kans’ kortingen. Op deze manier wordt relevantie gecreëerd.

Zorg dus dat je trackingpixels goed geïntegreerd zijn op je website en juist gekoppeld aan je meetsysteem en userdatabase. Merk je grote gedragsverschillen tussen mannen en vrouwen of oude en jonge kopers? Verwerk dit in je gehele (online en offline) marketingmix. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld segmenten in Google Analytics. Gebruik de data die je hebt en kijk wat je er nog meer mee kan doen. Verschillende systemen bieden nu ook conversieattributie aan. Analyseer je conversiepaden, langs welke kanalen komen de bezoekers binnen? Wat heeft je bezoeker de eerste aanzet gegeven (attention) en welke campagne trekt hem over de streep (action)? Ze zijn beide belangrijk, dus waardeer niet alleen de laatste!

5. Vergeet niet zelf te kijken!

Een kennis van mij werkte tijdens haar studie een paar jaar in een bibliotheek. Zelf kwam ze echter nooit verder dan de balie: “ik verwijs mensen vaak naar de chipautomaat: einde van de gang rechts. Geen idee hoe het er daar uitziet.” Ongemerkt doen veel sitemanagers elke dag hetzelfde. Ze praten over cijfers, funnels en schrijven wervende teksten, maar vergeten wat er eigenlijk precies te doen was op de site. Wen je zelf aan om in ieder geval regelmatig zelf iets te bestellen op je website. Werkt het allemaal nog wel zoals je wilt of verwijs je de bezoekers ongemerkt naar de verkeerde pagina’s? Vraag developers om een standaardtest, die na een nieuwe release wordt uitgevoerd en investeer wat uren in het echt leren kennen van je site.

Heb je meer tips? Laat ze horen in een reactie!