Innovatie

De herdefinitie van de 4-urige werkweek

0

Het begon eigenlijk als een grapje. Op 1e kerstdag 2009 zette ik mijn laptop op de hoek van de bank, nam spontaan een gitaarles voor beginners op en publiceerde de video op YouTube. Nu, 2 jaar later, heb ik meer dan 600.000 views op dat kanaal gehad. Ik heb een online video platform, e-books en DVD’s in eigen beheer geproduceerd. De content verkoop ik rechtstreeks aan meer dan 1200 klanten. Het geheel kost me niet meer dan 4 uur per week en er zijn maanden dat ik kan leven van dit passief inkomen. Betekent dat een nieuwe toekomst voor de 4-urige werkweek?

Vrije val van marge op fysieke producten

De 4-urige werkweek 1.0 van Timothy Ferris was gebaseerd op het online verkopen van producten. Door de enorme transparantie van het internet is je toegevoegde waarde bij het leveren van fysieke producten echter nihil. Tegelijkertijd is de concurrentie moordend geworden. Klanten zijn shoppers geworden die uit zijn op de laagst mogelijke prijs. Groepsdeals domineren het aanbod. Onderscheidend vermogen speelt geen rol meer. Wie het snelst levert en de meeste marge weggeeft, wint.

De opkomst van kennisproducten

Boek Timothy FerrissWe leven echter in een kenniseconomie die zich zeer snel ontwikkelt. Velen van ons zijn consultant, trainer of anderszins kenniseigenaar. Als het je lukt om met online producten een invulling te geven aan de kennisbehoefte, heb je opeens een schaalbaar en aanvullend business model. Van concurrentie heb je dan weinig last en het grootste deel van de marge behoud je voor jezelf. Als je het goed organiseert, realiseer je zo een passief inkomen waar je weinig omkijken naar hebt. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Reken je rijk

Als je overweegt om een model met een passief inkomen te hanteren, reken dan in maanden of jaren en niet per dag. Stel dat je gemiddelde passieve omzet € 100 per dag is. Op jaarbasis is dat een kleine € 40.000. Met een tarief van € 100 per uur had je daar minimaal 50 dagen voor moeten werken. Acquisitie, reistijd en administratie niet meegerekend. Want dat is voor kenniswerkers de grote valkuil. De tijd die je nu uitspaart, kun je besteden aan het produceren van nieuwe content. Of je gaat, zoals Ferriss het bepleit, lekker op vakantie terwijl je online inkomsten blijven binnenstromen. Het loont dus om te investeren of op zijn minst de mogelijkheden te onderzoeken.

Bepaal welke kennis je verkoopt

Waar ligt je expertise? Je kennisgebied betreft een afspiegeling van je dagelijkse bezigheden. Het is meestal een product-markt-combinatie. Het product geeft aan waar je kennis zit, de markt geeft aan wie je potentiële klanten zijn. Het is belangrijk dat je online aantoont dat je een expert bent, waarvoor je referenties van bestaande en tevreden klanten kunt gebruiken.

Hoe stel je slim je doelgroep samen?

Ook hier kun je handige keuzes maken. Voor een niche-product is een kleine markt. Over het algemeen is Nederland dan te klein en zul je Engelstalige content moeten produceren. Voor een algemeen product is er een grotere markt. Zo heb ik voor het beginnersniveau gekozen, omdat daar het grootste aantal potentiële klanten zit. Vervolgens kun je bestaande klanten bedienen met opvolgcursussen.

Gebruik Adwords voor je marktonderzoek

Onderzoek voordat je begint met Keyword Finder van Adwords het zoekvolume naar jouw kennisproduct. Of stel een Adwords campagne op en kijk op welke advertentie er geklikt wordt. Dat geeft een goede indicatie. Als test heb ik ook een aantal keer producten op mijn site aangeboden die ik nog niet geproduceerd had. Sommige producten werden meteen gekocht. Andere producten, zoals e-coaching, kregen het daglicht niet te zien omdat er geen vraag naar bleek te zijn.

Het grote belang van tijdloze content

Afhankelijk van je kennisgebied kun je repeterende inspanningen helemaal elimineren. Wees daarbij wel op je hoede. De techniek van gitaar spelen is al jaren hetzelfde. Een vakgebied als social media is echter continu aan verandering onderhevig. Investeren in tijdloze content rendeert dus veel langer. Daar staat tegenover dat de waarde van snel veranderende content hoger is omdat er waarschijnlijk minder concurrentie is.

De gratis proefrit en e-mailmarketing

Klanten gaan niet over één nacht ijs. Laat ze daarom vrijblijvend kennis maken met jouw product. Het wekt vertrouwen, verhoogt je gunfactor en je kunt er een email database mee opbouwen. Bezoekers van gitaarles.nl kunnen gratis een proefles downloaden en krijgen als bonus een akkoordenboek. Ik beschik nu over een e-maildatabase van 8.000 potentiële klanten. Door een goede opvolging via e-mailmarketing converteert uiteindelijk 15% van hen.

Ontwikkel je programma samen met je doelgroep

Wie kan je beter vertellen waar de behoefte ligt dan de doelgroep zelf? Nadat je je scope bepaald hebt, kun je samen met je doelgroep afstemmen wat je ze precies moet leveren. Vraag continu om feedback, beoordelingen en reacties, zodat je feeling houdt. Op YouTube reageerden veel kijkers op de video’s. Met die wensen heb ik rekening gehouden bij de ontwikkeling van mijn lesprogramma.

Maak gebruik van de middelen die je ter beschikking hebt

Overschat het nut van professionele apparatuur niet. Veel mensen laten dure producties maken die nauwelijks verkopen. De eerste cursus die ik maakte, is met een huis-tuin-en-keuken camera gedraaid. Een Ikea gordijn van nog geen 10 euro deed dienst als decor. De webshop is een gratis WordPress blog en het e-book is geschreven in een programma van een paar tientjes. De cursus verkoopt nu echter al bijna 2 jaar ononderbroken. Klanten zijn op zoek naar goede adviezen waarmee je hen een stap verder helpt en niet meer alleen naar mooie, gelikte plaatjes.

Hou je kosten in de hand

Doe niet ingewikkeld. Professionele shipping, oftewel het versturen van je producten, gaat ten koste van je marge. Er lopen genoeg studenten rond die je spullen kunnen versturen voor een fractie van de prijs.

Wees selectief in het gebruik van social media

Zet social media alleen in voor zaken die je (tijds)winst opleveren. YouTube kost me nauwelijks tijd en levert ongeveer 30% van de klanten. Twitter en Facebook daarentegen kosten veel tijd en leveren nagenoeg niets op. De Likebox van Facebook gebruik ik eigenlijk alleen als ‘social proof’; bezoekers zien dat er zo’n 200 fans zijn en dat wekt vertrouwen.

Optimaliseer al je content voor zoekmachines

Zorg dat je een goede URL claimt waarin je de belangrijkste zoekwoorden meteen verwerkt. Voor de vervolgcursussen heb ik www.barréakkoorden.nl en www.gitaartokkelen.nl geclaimd. De combinatie van deze woorden scoorde namelijk het hoogst in zoekvolume. Geef je video’s op YouTube een vindbare naam mee. En verwerk veel zoekwoorden in je teksten. Maak gebruik van Flickr om je foto’s te hosten en Slideshare om je presentaties te hosten. Dat geeft je zichtbaarheid op twee plekken en kan bovendien je Google ranking verhogen.

Stabiliseer je omzet met Adwords

Zorg voor een constante verkoop met Adwords. Voorheen fluctueerde mijn omzet behoorlijk. Sinds ik Adwords gebruik, is mijn inkomstenstroom gestabiliseerd. Mijn streven is om € 300 per dag om te zetten. Er zijn ondertussen enkele dagen geweest dat ik € 600 haalde. Maar er zijn ook dagen dat ik niets omzet. Gemiddeld zit ik nu tussen de € 3.000 en € 6.000 per maand, met name dankzij de inzet van Adwords.

Denk twee keer na over affiliates

Realiseer je dat je met het verkopen van kennis vaak een niche bedient. Daarmee ben je voor de meeste affiliate programma’s niet interessant. Bovendien is iedere affiliate in feite een concurrent voor je, die ervoor zorgt dat er traffic naar zijn site in plaats van naar jouw site komt. Wees dus voorzichtig. Als je echter een goede partner hebt gevonden, wees dan ook hoffelijk en zorg voor tijdige, financiële afronding.

Laat je niet uithollen door Groupon en andere deals sites

Afgelopen jaar bood ik mijn gitaarles als deal aan bij Groupon. Het gevolg: 345 klanten in 2 dagen. Goed nieuws? Nee. Geen enkele klant bestelde een vervolg pakket. Dit soort deals holt de markt uit en trekt klanten aan die niet veel voor je zullen betekenen. Concentreer je dus niet op de koopjesjagers maar op klanten die een langdurigere relatie met je willen aangaan. Hou daar met je prijsstelling ook rekening mee: hoge prijzen trekken andere klanten aan dan lage prijzen.

Zorg voor synergie

Je hoeft niet volledig over te schakelen op een passief inkomen. Je kunt ook denken aan combinaties van business modellen. Als je graag nog even wilt blijven werken, kun je een online lesprogramma toevoegen aan je bestaande dienstverlening. Daarmee heb je een effectieve en uitzonderlijke propositie waardoor je een hogere dagprijs kunt hanteren.

De revival van de 4-urige werkweek

Een 4 urige werkweek blijkt, na de nodige inspanningen, dus wel degelijk realistisch te zijn. Het internet heeft de manier van leren totaal veranderd en dat zal binnen een aantal jaren enorme impact hebben op het aanbod. Met het aanbieden van kennisproducten in plaats van fysieke producten kun je daar je voordeel mee doen en opstomen naar een 4-urige werkweek.