Innovatie

Online videomarketing: 3 strategieën om waarde toe te voegen

0

Wat wil je liever; voorovergebogen een tekst op je scherm lezen of achteroverleunend een video bekijken? Het is logisch dat steeds meer bedrijven video gebruiken als marketinginstrument. Je wilt het de consument toch zo gemakkelijk mogelijk maken? Maar hoe moet die video er dan uitzien? En hoe zet je de video in? Drie voorbeelden van videomarketingstrategieën.

Waar wil je waarde toevoegen?

Het is belangrijk om eerst het doel van je video te bepalen. Wil je dat mensen je merk leren kennen of dat ze met je product kunnen omgaan? Wil je door middel van een videostrategie waarde creëren voor een product, voor de consument of voor je merk? De waarde van een product wordt niet alleen bepaald door het prijskaartje dat er aanhangt, maar bijvoorbeeld ook door een aanbeveling.

Als twee slijters hetzelfde bier verkopen voor dezelfde prijs, dan kies je toch de slijter die je buurman aanbeveelt. De aanbeveling van de buurman zorgt voor een meerwaarde voor de slijter. Met online video kun je ook waarde toevoegen (added value) aan je product of dienst. Door te kijken waar jij waarde mist of waarde wilt toevoegen, weet je welke strategie je het beste kan toepassen. In dit artikel bespreek ik drie mogelijke strategieën; een SEO-strategie, social mediastrategie en een viral-strategie.

SEO-strategie: hogere productwaarde

Iedereen zoekt zijn informatie tegenwoordig op internet. We googelen hoe we een fietsband moeten plakken, hoe lang asperges gekookt moeten worden of welke televisie we het beste kunnen kopen. Door te zorgen dat je goed zichtbaar bent, wanneer je doelgroep op deze vragen zoekt, leid je mensen naar jouw product of dienst. In plaats van tekst om antwoord te geven op zo’n vraag, kun je dit ook in een video vertellen. YouTube is niet voor niets de tweede zoekmachine ter wereld. En Google geeft video’s hoog weer in de zoekresultaten.

Om optimaal bereik van jouw video via de zoekmachines te krijgen, is een informatieve, praktische video waarin je product gebruikt wordt belangrijk. Dus geen video over hoe goed jouw merk fietsbanden is, maar een video over hoe je een band plakt. En daarvoor gebruik je natuurlijk jouw fietsband. Lees ook het artikel van Kim Wiebring over hoe je meer views krijgt voor je online video’s.

Koopmans heeft dit bijvoorbeeld heel handig aangepakt. Als je zoekt op ‘appelflappen maken’ krijg je via Google hoog in de pagina een video van Koopmans te zien, waarin appelflappen worden gemaakt. In de video wordt vervolgens alleen Koopmans bladerdeeg gebruikt: er wordt een meerwaarde gegeven aan het product.

Social mediastrategie: meer waarde voor de consument

In 2011 hebben de activiteiten van bedrijven op social media een vogelvlucht genomen. De strijd om de meeste likes, volgers en vrienden is losgebarsten. Deze roep om aandacht is helaas zeer kwantitatief gedreven, ook als het gaat om de inzet van video als onderdeel van een social mediastrategie. Er zijn weinig bedrijven en organisaties die video’s specifiek laten maken voor social media. Vaak worden alleen de al bestaande TV-commercials of bedrijfsfilms op de verschillende platforms gedeeld.

Social media staat voor open, persoonlijk en authentiek. De video’s binnen de social mediadomeinen liggen vaak niet in lijn met de waarde en kenmerken van sociale media. Deze uitingen zouden veel meer open en oprecht moeten zijn. Authenticiteit is hierbij het sleutelbegrip. Consumenten raken niet betrokken bij cijfers, weetjes of feiten. Men raakt betrokken bij persoonlijke verhalen en de emoties die daarin gedeeld worden.

Grootste fout: video’s over eigen product of dienst

De grootste fout die bedrijven maken in dit verband, is dat ze alleen maar naar hun eigen product of dienst blijven kijken. Ze plaatsen snel hun TV-commercial door en denken dat ze er zijn. Natuurlijk deel je die video’s ook en is het een groot gemis als je dat niet doet, zie ook dit artikel. Maar de commercials dragen niet bij aan de dialoog die je als merk wilt aangaan met de consument.

Een commercial laat namelijk vaak zien hoe geweldig een product is of heeft als doel het merk meer bekendheid te geven. Maar social media gaan over het delen van een way of life. Het gaat niet om jouw product of dienst, maar om een lifestyle. Daarom moet je formats ontwikkelen, die om het product heen kijken. Laat zien wie er aan werken, waar ze aan werken, wat hun interesses zijn of waar je als bedrijf in gelooft.

Volkswagen: the Fun Theory

Volkswagen heeft bijvoorbeeld met the Fun Theory een format verzonnen, waarbij het menselijk gedrag veranderd wordt door plezier. Dit gaat niet over hun auto’s maar over het gedrag van mensen, dat zij graag helpen veranderen. Het doel van deze video’s is om de betrokkenheid en de waardering van de consument voor het merk te vergroten. De video’s gaan niet over het product, maar geven de consument extra inzicht, waardoor deze Volkswagen meer waardeert dan een andere automerk.

Accepteer cookies

Viral-strategie: hogere merkwaarde

We kennen ze allemaal wel, de viral video’s: een verbaasde hamster, een popsterretje in de dop of die mislukte sprong van de duikplank. Vroeger werden de viral video’s grofweg onderverdeeld in 3 G’s: geil, grof en grappig. Ze werden doorgaans gemaakt door consumenten. Maar bedrijven maken ook steeds meer content die viral wordt.

Naast de TV-commercials, die online een groot succes zijn, worden er steeds meer video’s gemaakt voor puur virale doeleinden. Deze producties kan je scharen onder een vierde G: GENIAAL. Dit zijn de video’s waar je zo versteld van staat, die je bijna niet kan geloven, die je zo mooi vindt, waarbij je jezelf afvraagt hoe ze dat gedaan hebben, waar je (vaak) zo vrolijk van wordt, dat je ze wel door moet sturen naar je vrienden. Voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de actie van Heineken tijdens een Champions League wedstrijd van AC Milaan.

Accepteer cookies

Ook de scheidslijn tussen feit en fictie vervaagt in de virals steeds vaker. Zo werd het Liquid Mountaineering filmpje vele malen doorgestuurd en onderzocht Mythbusters in een aflevering zelfs of je inderdaad met de speciale Hi-Tec schoenen over water kon lopen.

Accepteer cookies

Virale video’s zijn bedoeld om zo veel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het merk. Het gaat hierbij om image building door video’s te verspreiden die mensen aanspreken. Sebastiaan van Rijsewijk schreef eerder een goed artikel over hoe je een succesvolle viral maakt.

Conclusie

Wil je online beter gevonden worden? Wil je meer betrokkenheid van je klanten? Of wil je jouw merkbekendheid vergroten? Als je echt wil gaan scoren met online video, dan denk je na over je strategie. En creëer je met je filmpjes de meerwaarde daar waar je hem nodig hebt.