Innovatie

Goede doelen en hun webshops: een korte analyse

0

Goede doelen moeten het niet enkel hebben van een grote erfenis, gulle donaties op abonnementsbasis, op straat of aan de deur, maar proberen soms ook aardige bedragen binnen te halen via een webwinkel. In dit artikel kijk ik naar verschillende goede doelen en hoe ze online verkopen.

In Nederland zijn er een heleboel goede doelen, oftewel liefdadigheidsinstellingen. Precieze cijfers zijn er niet, maar er zijn in ieder geval 117 landelijk opererende goede doelen aangesloten bij de brancheorganisatie Vereniging van Fondsenwervende Instellingen. Bij de belastingdienst zouden zo’n 18.000 goede doelen staan geregistreerd (en dus in aanmerking komen voor een verlaagd tarief van de successiebelastingen). We kijken naar een aantal bekende goede doelen, die allemaal zijn aangesloten bij de VFI om vervolgens te kijken naar de kwaliteit van de e-commerce activiteiten. Internationaal gaat e-commerce komend jaar door de biljoen euro en heeft ook nog eens een steeds kleiner wordende ecologische voetafdruk, in vergelijking tot de traditionele retail. Ideaal dus voor goede doelen!

Verhoogde gunfactor

Eerlijk is eerlijk, vooraf waren de verwachtingen dan ook vrij hoog. Goede doelen hoeven tenslotte niet de goedkoopste prijs of beste service te verlenen. Vaak is de gunfactor en het vertrouwen in het merk al bijzonder sterk aanwezig, als je je in de webwinkel bevindt. En dus kunnen deze organisaties prima scoren met simpelweg goede producten en een duidelijke bestelformule. Wie doet dat eigenlijk het best?

Greenpeace: gemiste kans

Om maar meteen met een tegenvaller te beginnen. Greenpeace is een van de bekendste goede doelen in ons land en dat komt deels doordat ze met hun protestacties vaak de media halen. Op hun homepage zien we echter nergens een webwinkel vermeld staan. De webwinkel is er wel geweest, maar ‘kostte meer dan het opleverde.‘ Vooral de voorraad bleek duur. Dropshipping, fullfilment, of goede afspraken met leveranciers zijn blijkbaar onvoldoende onderzocht of simpelweg niet mogelijk geweest. En dat is aan de ene kant een gemiste kans. Tenminste dat is mijn mening. Want wat zou een ‘merk’ als Greenpeace nou kunnen verkopen? Knuffel-dolfijntjes? Speedbootjes? Of gewoon merchandising met het logo van het merk?

Jantje Beton: een creatieve oplossing

Jantje Beton is een stichting die zich sterk maakt voor het spelende kind. Regelmatig financieren en organiseren ze projecten die het vrije buitenspelen bevorderen. Op hun site zien we gelijk een vermelding naar hun webwinkel, waarbij we de stichting kunnen helpen door ‘producten te kopen waarvan een gedeelte van de opbrengst ten goede komt aan onze projecten’. We kunnen er geboortekaartjes kopen, meespelen met de VriendenLoterij, boeken via YouBeDo.com bestellen, een zorgverzekering afsluiten of speelgoed bij Mum’s Market bestellen. Jantje Beton verkoopt dus in feite zelf niks, maar heeft wel links verzameld van andere websites die een deel van de opbrengst overmaken naar de stichting. Blijkbaar heeft Jantje Beton dezelfde ervaringen als Greenpeace ondervonden maar er wel een meer creatieve oplossing voor gevonden. In ieder geval zijn er inkomsten mogelijk gemaakt, zonder het nadeel van die dure voorraad te ervaren!

Johan Cruyff Foundation: voor de echte voetbalfan!

De Johan Cruyff Foundation zet zich in voor de jeugd, die wel wat vaker mag sporten. De stichting maakt dit onder andere mogelijk door het aanleggen van voetbalvelden, zogeheten Cruyff Courts. De webwinkel is gehost op de site van Shirtsenzo.nl, maar dat zie je er niet aan af. Je kan er t-shirts kopen, tegeltjes en mokken met legendarische Johan Cruyff-uitspraken en een aanvoerdersband met daarop het nummer 14. Leuke artikelen voor de echte voetbalfan. Dit is dan ook echt een webwinkel die financieel kan bijdragen aan de stichting. Eindelijk een kanshebber dus!

Pink Ribbon: laat zien wat jouw aankoop bijdraagt

Pink Ribbon is nog maar een jonge stichting, maar is wel al erg bekend onder het Nederlandse volk. Het werd in 2003 opgericht door de Borstkankervereniging Nederland, maar in 2007 ging het zelfstandig verder. De organisatie wordt verweten een soms te commerciële insteek te hebben, wat ook niet ontkracht kan worden door hun webwinkel, dat een eigen domein heeft. Je kan er echt van alles kopen (armbandjes, usb-stick, fietszadelhoes, manchetknopen of zelfs paperclips), maar wat alle producten gemeen hebben laat zich gemakkelijk raden: roze. Pluspunt van de webwinkel is dat je bij elk product gelijk ziet hoeveel er van de verkoopprijs (25%) naar de stichting gaat.

Wereld Natuur Fonds: niet kopen maar ‘krijgen’

Het World Wide Fund for Nature, in ons land beter bekend als het Wereld Natuur Fonds, is in Nederland een van de bekendste goede doelen. Niet zo gek dan ook dat ze een categorie ‘Shop & Fun’ aanbieden op hun site, al was het alleen maar omdat het WNF zich ook focust op kinderen. Je kan er onder andere verschillende boeken kopen en dvd’s met fraaie natuurbeelden. Echt kopen, doe je echter niet. De boeken krijg je gratis bij een donatie van een bepaald bedrag. Bij de DVD’s zijn er artikelen online te bestellen, maar voor andere moeten we weer contact opnemen per email of telefoon. Vreemd? Alhoewel het ‘shop & fun’ wordt genoemd is het dus meer doneer & fun of geld & fun. Echt een webwinkel kunnen we het niet echt noemen. Van een merk als het WNF verwachten wij eigenlijk meer.

Waarom kunnen we dit niet gewoon via de website bestellen?

Zeehondencrèche Lenie ’t Hart: binnenkort online?

De zeehondencrèche van Lenie ’t Hart is een kleine, maar sympathieke stichting die zich inzet voor… zeehonden! Op de website is een ‘winkel’ te vinden. Alleen, als we daar op klikken, krijgen we geen webwinkel, maar de melding: “Binnenkort komt de winkel weer beschikbaar. Neem contact op met de Zeehondencrèche als u iets wilt bestellen.” Nu kan dat een dagje voorkomen, maar deze melding – zo blijkt uit wat grondiger onderzoek – staat er al enkele maanden. Jammer.

War Child: webshop ontbreekt

War Child verleent sinds 1993 hulp aan kinderen in door oorlog getroffen gebieden. Ze hebben op WarChild.nl een mooie website, maar we zien nergens een webwinkel, iets wat we wel verwacht hadden van een stichting die met Marco Borsato een populaire en bekende ambassadeur heeft en vaak ook media exposure krijgt via Radio 538. Er is overigens wel een War Child City-webshop.

CliniClowns

Dit goede doel is vooral bekend vanwege de basis van hun stichting: de clowns. Zij bezorgen in Nederland kinderen met een ziekte of handicap even wat afleiding en plezier en dat is vaak zeer welkom. Hun webwinkel is te bezoeken via Cliniclowns.nl, maar ook via Cliniclownsshop.nl. Daar kun je diverse producten bestellen, waaronder sieraden, boeken, dvd’s, kleding en promotiemateriaal. Vooral dat laatste is iets wat wij eigenlijk wel bij meer goede doelen hadden verwacht in hun webwinkel.

Dierenbescherming

Deze organisatie zet zich in voor alle dieren, dus van huisdieren tot proefdieren en dieren die in het wild leven. De organisatie bestaat al sinds 1864, maar gaat uiteraard met de tijd mee. Dat uit zich onder andere in de webwinkel, waar je onder andere blikken, speelkaarten, behangdieren, strandtassen en knuffels kunt kopen. Leuk!

Wakker Dier: blanco

Deze stichting werd in 1998 opgericht en is bekend van oud-directrice Marianne Thieme, de acties tegen plofkippen en de diverse rechtszaken die het aanspande. Ze zijn alleen wat minder bekend met hun webshop, maar tijdens ons onderzoek…. was die er ook niet?

Tenminste, momenteel lijkt het opgelost maar dagenlang kwam ik op deze witte pagina (hier rechts te zien). Via Google kom ik, bij een zoektocht naar de Wakkere Webshop, ook nog op deze pagina terecht. Via het menu worden we (inmiddels) wel naar een deeplink op eshopsplaza1.nl verwezen. De homepage van die website werkt niet (werkt ook geen vertrouwen) en het aanbod is daar nog vrij klein. Zo kan ik van dit sexy t-shirt alleen maatje L bestellen. Zijn alle vegetarische vrouwen dan zo Large? Word eens wakker, dier!

Conclusie

Het fenomeen ‘webwinkel’ is nog niet héél erg doorgedrongen in de wereld van de goede doelen, maar men doet dappere pogingen. Te ontdekken aan de teksten op de websites van bijvoorbeeld Greenpeace, zijn die pogingen al in het beginstadium van de e-commerce gedaan en is het misschien wel tijd om de visie nog eens te herzien. Er is helaas niet één door ons bekeken goed doel dat er echt bovenuit steekt met een strakke, goed werkende en mooi ogende webwinkel vol unieke artikelen. Al is dat ergens ook wel te begrijpen, want veel goede doelen lenen zich slecht voor een webshop. Want wat zou je nou moeten kopen bij het Tuberculosefonds of de Maag Darm Lever Stichting!?