How to, Trends

Topprioriteit voor e-tailer: tablet-optimized website

0

Op basis van de verkoopaantallen van Q1 2012 verwacht GFK dat tegen het einde van 2012 maar liefst 30% van het aantal huishoudens in Nederland een tablet heeft. Tablets blijken daarmee een van de snelst geadopteerde producten in de geschiedenis van consumententechnologie. En alle onderzoeken wijzen in dezelfde richting: tablets zullen snel een kritieke massa bereiken en zorgen voor een geheel nieuwe manier waarop de consument de online wereld benadert. Hoe moet de online retailer hierop inspringen?

Doelgroep heeft meer te besteden (vooralsnog)

Verschillende studies wijzen uit dat er duidelijke verschillen zijn tussen de desktop-/ laptopgebruiker en de tabletgebruiker. De laatste groep bestaat met name uit consumenten met een hoger inkomen. Volgens Adobe, dat ruim 16 miljard bezoeken aan meer dan 150 Amerikaanse webwinkels analyseerde, geven consumenten met een tablet per aankoop 54% meer uit dan smartphone-gebruikers. Vergeleken met pc-gebruikers liggen de bedragen 21% hoger.

Tablet als nieuw e-commerce platform

Volgens onderzoek van Monetate zit er een sterke groei in het bezoek dat afkomstig is van tablet devices. De prominente plek van laptops en desktops voor de transactie is aan het verdwijnen. Ook het bezoek via de smartphone neemt toe, maar dit groeit minder snel.

Aandeel bezoek naar devices

Het is nog te vroeg om te stellen dat de tablet het nieuwe e-commerce platform wordt, maar deze groeicijfers laten zien dat de tablet hard op weg is om een belangrijke plek in te nemen.

Oriëntatie en aankoop frequenter op de tablet

Volgens een recent onderzoek van Nielsen gebruikt een grote meerderheid zijn tablet voor shopping-gerelateerde activiteiten. Bijna de helft van de tableteigenaren heeft deze gebruikt om een product te kopen. Ook de oriëntatie voorafgaand aan de aankoop en het bekijken van reviews wordt vaker gedaan op de tablet. Google bevestigt dit in hun onderzoek. Het zoeken naar informatie blijkt de 2e belangrijkste activiteit op de tablet.

Bijna de helft van de eigenaren heeft zijn tablet gebruikt voor een aankoop

Ook uit onderzoek van InMobi en Mobext blijkt dat de tablet geprefereerd wordt om aankopen te doen. Veel meer dan de smartphone en zelfs meer dan de laptop of desktop.

Gebruikers prefereren de tablet bij het doen van aankopen

Tablets met name ’s avonds gebruikt

Als we kijken naar het tijdstip gedurende de dag waarop de verschillende devices worden gebruikt, blijkt de tablet met name ’s avonds gebruikt te worden.’s Avonds explodeert het gebruik zoals hieronder goed is te zien.

’s avonds explodeert het gebruik van de tablet

Thuis op de bank

De tablet wordt buitenshuis veel gebruikt op vliegvelden, cafés of andere openbare gelegenheden. Maar belangrijker voor de etailer is het thuisgebruik van de tablet. 74% gebruikt zijn device thuis en dan vooral in de woonkamer (96%) en de slaapkamer (94%). Opvallend is het gebruik voor de televisie. 88% gebruikt zijn tablet tijdens het TV kijken, wat het hoge percentage gebruikers ’s avonds voor een deel verklaart.

Hoe om te gaan met de opkomst van de tablet?

We hebben gezien dat de tablet steeds belangrijker wordt binnen het e-commerce landschap. Maar wat schotelen we de tabletgebruiker voor? Bekijk met welk doel je de tablet wilt inzetten. Hieronder volgen 3 voorbeelden over hoe om te gaan met de tablet bij de ontwikkeling van een nieuwe site.

1. Een aparte app voor de tablet

Een app op de tablet heeft met name toegevoegde waarde als het iets speciaals kan bieden. Iets dat via de browser niet of in mindere mate mogelijk is. De app wordt op dit moment veel ingezet als inspiratiebron. Vooral partijen met een grote naamsbekendheid maken hier op dit moment gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan de app magazines van Net-a-Porter en de Bijenkorf. Maar ook voor de transactie wordt de app al ingezet zoals de app ‘Blits’ van bol.com. Groot voordeel hiervan is dat het ontwerp volledig aangepast kan worden aan de eigenschappen van de tablet. Denk bijvoorbeeld aan de presentatie van de content, swipe functionaliteiten en het gebruik van veel visueel materiaal.

De app Blits van BOL.com

Een knelpunt is echter dat er vaak een aanzienlijk budget nodig is voor de ontwikkeling van een app. Zeker om hem geschikt te maken voor de verschillende tablet platforms.

Heeft de app prioriteit? Zoals eerder aangegeven wordt er veel georiënteerd op de tablet. Deze mogelijkheid wordt niet optimaal benut door enkel het aanbieden van een app. De kans is namelijk groot dat gebruikers in eerste instantie in contact komen met jouw webwinkel via de browser. Met gemiddeld 30 apps op een tablet is de kans bovendien klein dat daar jouw app tussen staat, laat staan gebruikt wordt. Dit pleit ervoor om prioriteit te geven aan een tablet geoptimaliseerde website.

2. Een aparte websiteversie voor de tablet

Staples heeft recent een website gelanceerd die speciaal gemaakt is voor de tablet. Degenen die staples.com bezoeken op de tablet worden automatisch doorgelinkt naar t.staples.com. De website is ontworpen om gebruikers eenvoudiger en sneller te kunnen laten shoppen, specifiek gemaakt voor interacties met de hand i.p.v. de muis.

De touch versie van Staples.com

Naast de voordelen van de app, is een bijkomend voordeel dat deze variant platform-onafhankelijk kan worden gemaakt. Maar ook het maken van deze tabletvariant heeft impact op het budget. Dus waarom niet de tablet nemen als uitgangspunt en één ontwerp maken in plaats van verschillende versies te maken voor de desktop/laptop en de tablet.

3. Eén websiteversie voor zowel de desktop als de tablet

Amazon heeft onlangs haar nieuwe website gelanceerd. En hierin heeft de tablet een belangrijke rol gespeeld. Een cleaner design, meer ruimte voor de producten en minder volgepropte pagina’s. Er is alles aan gedaan om de website ook op de tablet goed toegankelijk te maken zonder al te veel afbreuk te doen aan desktopversie.

Op details wijkt de desktop versie iets af van de tablet versie. Zo klapt het hoofdmenu uit indien de schermgrootte groter wordt dan 1024px. Maar in principe krijgen bezoekers eenzelfde website te zien op de desktop als op de tablet.

Oude website Amazon

Nieuwe website Amazon

Naast het slimmer omgaan met budget zijn er nog 2 voordelen. Zoals gezegd is website geoptimaliseerd voor de tablet maar ook op desktops en laptops goed toegankelijk. Sterker nog, door het aangepaste (geminimaliseerde) design zal de website er op de desktop of laptop clean en eenvoudig uitzien. Met prioriteit voor de belangrijkste content en functionaliteiten. Daarnaast verbeter je de toegankelijkheid van je website op smartphones. Met name een plus voor de retailer die (nog) geen mobiele versie voor de smartphone heeft.

Lees voor concrete tips voor het ontwerp van een tablet-friendly website het artikel van Wendy Thio: Maak jouw website tablet-friendly: 7 tips.