How to

AdWords remarketinglijsten: sterke verbetering door integratie met Google Analytics

0

Remarketingmogelijkheden bestaan al een flinke tijd. Tot voor kort moest er een aparte code aangebracht worden op de pagina(‘s) die gedefinieerd waren als nieuwe remarketinggroep, omdat Google deze code nodig had om een cookie te plaatsen voor het remarketen in het GDN. Dit betekende vaak dat je in iedere groep een nieuwe code moest plaatsen.

Nu, met de uitrol van remarketinglijsten in Analytics, kun je naar hartenlust segmenteren met slechts één kleine en eenmalige aanpassing in de Analytics code. Door de remarketinglijsten in Analytics te gebruiken, kunnen er groepen aangemaakt worden aan de hand van standaard Google Analytics-filteropties. Zo kun je nu matchen op o.a.: (wel of niet) behaalde tijd op site, bekeken product uit productcategorie, (wel of niet) gebruik site search, behaalde goals en aankopen via e-commerce.

Remarketing Lists

De remarketinglijsten kun je aanmaken door via ‘Admin’ naar ‘Remarketing Lists’ te gaan. Hier geeft Google legio mogelijkheden om segmenten aan te maken voor remarketing. Deze lijsten vind je vervolgens terug in ‘Shared Library’ > ‘Audiences’ binnen je AdWords-account, zoals gewend.

Google Analytics Remarketing Lists

Google geeft je naast het zelf samenstellen nog 3 mogelijkheden om lijsten te maken: alle website bezoekers, bezoekers van een specifieke pagina of bezoekers van een ingesteld doel. Zoals met segmenten kun je nu ook je remarketinglijsten samenstellen met reguliere expressies.

Create New Remarketing List

Legio mogelijkheden

Zo zou je met reguliere expressies kunnen besluiten om verschillende remarketingbanners te tonen aan de hand van generieke of ‘longtail’ binnengekomen bezoekers. Over het algemeen converteren de bezoekers langs longtail zoekwoorden beter, omdat ze dichter bij de koopintentie zitten. Daarmee zouden de banners ook anders ingestoken kunnen worden.

Met de filteropties kun je besluiten een segment te maken om informatiezoekers als groep uit te sluiten of juist apart te remarketen. Bezoekers die voor informatie kwamen op je website, zie het als een Wikipedia bezoek, kunnen een bounce registreren, maar wel 60+ seconden op de landingspagina doorgebracht hebben. Grote kans dat je dit segment anders wilt benaderen in het Google Display Netwerk.

Stel, je test over de gehele AdWords-campagne met USPs in de tweede advertentieregel. Dan kun je de remarketing laten matchen met bezoekers via USPs X en USPs Y. X en Y kun je dan met aansluitende remarketing benaderen in het Google Display Netwerk om dezelfde emotie nogmaals te prikkelen.

Google geeft een kleine reeks met, zoals ze het zelf mooi noemen, ‘targeting strategies‘ die ook het lezen waard zijn. Ook komen de ‘Custom combination Lists’ nog een keer terug in de uitleg. Custom combination lists stellen je in staat om bezoekers van bijvoorbeeld de pagina van een hybride-auto ook te laten matchen met de interesse categorie “Hybrid & Alternative Vehicles”, aldus het voorbeeld van Google. Zeker een interessante methode om in te zetten voor meer grip op de vertoningen.

Een must in je strategie

De mogelijkheden zijn enorm en de snelheid waarmee je als marketeer groepen kunt aanmaken is gigantisch toegenomen met deze functie. Wat mij betreft een must voor je complete online marketingstrategie.