How to

10 contentfouten waarmee je je website verprutst

0

Sommige klanten halen het bloed onder mijn nagels vandaan. Ze presteren het om dat wat wij met uiterste zorg gemaakt hebben, met een paar muisklikken te verprutsen. Het bureau levert de website op en de klant gaat zelf aan de slag met content. Als websitebouwer, die een CMS oplevert, voel je je soms een driesterrenkok met boerenpummels in je restaurant. Je serveert Zeeuwse oester op lamellen van gemarineerde schorseneer en ze vragen waar de frieten zijn.

Dit artikel is voor de parttime webmasters en de doe-het-zelf contentmanagers van deze wereld. Een website beheren is geen sinecure, dat is waar. Daarom gaat er ook zoveel fout. Daarmee wordt het internet lelijk. En dat willen we niet. Toch? Ter leering ende vermaeck de 10 meest gemaakte CMS-fouten. Lees en huiver. En beloof beterschap.

Fout 1: lappen tekst

Hoe gaat dat dan, het vullen van zo’n CMS? Er is een nieuwe website en iemand met de taak om het ding te vullen. Licht bevreesd logt die iemand in. Zo’n stuk nieuwe software is ingewikkeld, dat weet ik ook wel. Maar dat rechtvaardigt niet dat je willekeurig stukken knipt uit ‘bedrijfsbrochure’ en ‘jaarverslag’ en deze teksten in het geheel op de website kwakt.

Een bedrijfsbrochure en een jaarverslag zijn geen website. Internet is iets anders dan papier. Teksten op websites moeten ‘scanbaar’ zijn. Je kunt teksten best recyclen maar maak gebruik van:

  • aantrekkelijke hoofdstuktitels
  • regels wit
  • tussenkoppen
  • opsommingen
webtekst

Fout 2: taalfouten

Een website die bol staat van de taalfouten is onwenselijk. Dat behoeft geen betoog. Zou je denken. Maar omdat schrijven moeilijk is en professionele tekstschrijvers niet gratis werken, wemelt het op internet toch van de dt-fouten, congruentiemissers, manke samentrekkingen en tantebetjes. Dus, lieve gelegenheidsschrijvers, laat je werk nalezen. En als het echt te erg is: overweeg een diepte-investering in een professional.

Vindt ik leuk

Fout 3: beroerd beeldmateriaal

Een website leent zich goed voor plaatjes, foto’s en andere visuals. Als de teksten er dan eindelijk op staan, moet er fleurig beeldmateriaal bij. Je schrijft als organisatie over impact op de samenleving, je vertelt over de groei van het bedrijf of er moet een plaatje bij contact. Als je dan niks beters kunt bedenken dan onderstaande plaatjes of – erger nog – niet ziet wat er aan deze plaatjes mankeert, doe je er goed aan de hulp van een designer in te roepen.

Slecht beeldmateriaal

Fout 4: Mugshots

Wat op een paspoort niet mag, moet op een teampagina juist wel: lachen. Vooral mannen met een serieus beroep vinden dat lastig. Teampagina’s van ziekenhuizen lijken vaak op een verzameling gezochte criminelen. Je zou er nog geen kalknagel aan toevertrouwen.

Mugshots artsen

Fout 5: vloeken met kleur

Er wordt wat afgevloekt op internet. Onder mijn eigen klanten zijn er die een website in subtiele roodtinten doodleuk ontsieren met een vrolijke foto van cyclaam. Het is een moeilijk punt. Niet iedereen heeft evenveel gevoel voor kleur. Echter, zo’n vloek wordt door de meeste bezoekers van de website ervaren als een flinke valse noot.

Vloekende kleuren

Fout 6: saaie video’s

‘Gewoon omdat het kan’ is in het geval van video op een website een slecht motto. Goed stilstaand beeldmateriaal maken is al lastig, zelf goed videomateriaal maken is vrijwel onmogelijk. Video moet geëdit worden. Anders is het saai. Dus, beste webmaster, als de baas zijn nieuwjaarstoespraak op de site wil, ga ervoor liggen. Wat in het echte leven al saai is, wordt op internet niet beter.

Accepteer cookies

Fout 7: knippen & plakken uit Word

Doe het nou niet – drukken wij onze klanten altijd op het hart. Maar ze doen het toch; teksten direct uit Word in het CMS plakken. Met een beetje pech kopiëren ze daarmee opmaak uit het document mee. Tussen de subtiele donkergrijze Arial van de website vind je dan ineens zwarte stukken Comic Sans. Zó zonde.

Fout 8: schreeuwtekst

Op een dag moet er een mededeling op de homepage. Die is belangrijk. Dan komt de directeur, met een nog belangrijker bericht. En dan wijzigen de openingstijden, hetgeen OOK HEEL BELANGRIJK IS. En voor je het weet staat zo’n prachtig stuk webdesign HELEMAAL VOL MET SCHREEUWTEKST!!!

Fout 9: geen F5

Als het echt heel erg is, ga ik mijn klanten persoonlijk opbellen. “Wat heb je nou met jullie mooie website gedaan?” vraag ik dan. “Eh,” antwoordt men dan. En na doorvragen blijkt dat ze na de wijzigingen in het CMS niet even de website zelf gecheckt hebben.

Als je aan de website werkt, bekijk je je verrichtingen in een tweede tabblad op de voorkant van de website. Mensen, word vrienden met die F5 –refresh de browser– knop!

Fout 10: armzalige SEO

Wietplant

“We staan helemaal niet hoog in Google,” klaagt een advocatenkantoor. Tot hun clientèle rekenen ze hennepkwekers en automobilisten met een slok op. Die zoeken niet op ‘Opiumwet, lijst I’ of ‘invordering’.  Die googelen op ‘wietplantage’ en ‘rijbewijs kwijt’. En als die woorden dan nergens op de website voorkomen, dan word je er dus ook niet op gevonden…

SEO, Search Engine Optimization, heet de schone kunst van gevonden worden in Google. Als beheerder van een website kun je veel zelf doen en moeilijk is het niet. Zorg dat je op de hoogte bent van de basics. Je internetbureau staat je graag bij (en dit dossier hier op Frankwatching helpt je ook aardig op weg).

Tot besluit

Beste parttime webmaster, lieve contentmanager, loop nog eens door de website. Je fouten zijn je vergeven. Als je er vanaf vandaag iets aan doet.