How to

6 succesvolle manieren om van je Facebook fans af te komen

0

Je bedenkt een leuke creatieve Facebookcampagne, die je klant al snel veel nieuwe fans oplevert en het bereik van de pagina schiet omhoog. De meeste berichten die tijdens de campagne zijn geplaatst scoorden hoog op interactie en de campagnedoelstellingen worden ruimschoots behaald. Maar dan is het project klaar…

1% inspiratie

De eindrapportage is ingeleverd en de klant gaat zijn nieuw verworven fans zelf proberen te vermaken. Enkele weken komen er nog leuke berichtjes langs, maar dan komt er steeds minder en minder voorbij en wat je ziet getuigt nou niet bepaald van inspiratie en creativiteit. Kortom; het bekende ‘Facebook writersblock’ is schijnbaar de kop op gestoken.

Mijn vader, kunstschilder van beroep, zegt altijd; kunst is 1% inspiratie en 99% transpiratie! Ik geloof dat dezelfde regel ook opgaat voor Facebook marketing. Die 99% transpiratie staat dan voor het voorbereiding en de structuur die je bijvoorbeeld aanbrengt met een contentplan voor Facebook. Want wie zijn eigenlijk je fans (demografische factoren)? En wat zijn hun interesses en wat is hun mediaconsumptiegedrag? Wat is de beste tijd om berichten te plaatsen? Waar ga jij je inspiratie vandaan halen (in kaart brengen van interne en externe content bronnen)? En hoe zorg je dat je interactie uitlokt en meet? Of was je stiekem van plan deze vraagstukken aan je stagiaire over te laten?

Wees zuinig op je fans, het zijn er minder dan je denkt!

Facebook heeft met ‘Edgerank’, een formule die aan de hand van de historie (affiniteit) tussen de lezer en zender, het gewicht van de post (een foto is goed, een link minder goed) en een vervalscore gebaseerd op tijd, voor de lezer bepaald welke content hij/zij te zien krijgt in het nieuwsoverzicht en op welke plek (bovenaan of onderaan).

Dankzij Edgerank is de druk hoog voor beheerders van pagina’s om te zorgen dat zij hun fans serieuzer nemen en betere content verzorgen. Dit is oud nieuws, maar toch zijn nog veel bedrijven zich hier niet van bewust, getuige de matige of ronduit slecht scorende content, die ze onder hun fans verspreiden.

6 succesvolle manieren om je fans (onzichtbaar) weg te jagen

Ik kan natuurlijk nog wel even doorgaan over hoe de Edgerank-formule werkt, of hoe een contentplan eruit zou moeten zien, maar ik heb voor dit artikel besloten me te beperken tot wat je in ieder geval moet laten. Wel zo vermakelijk!

1. Kaboom!!! Get a staggering 10% discount on this fantastic product now!!!

“…Hello? Anyone here?”

Het nieuwsoverzicht van je fans als een ware Billy Mays volstampen met matige deals, linkjes naar je webshop en foto’s en beschrijvingen van je producten, hoe geweldig ze ook zijn, werkt in 99% van de gevallen niet bevorderend op de interactiescore van je Facebookpagina. Tenzij je Ferrari’s maakt of in de cute kittens business zit, dan geef ik je wel een kans.

Toch is dit een controversieel punt aangezien een onderzoek van ExactTarget (uit 2010) aantoonde dat 40% van de fans bedrijvenpagina’s heeft geliket voor het ontvangen van kortingen en promoties. Helaas stelden de onderzoekers niet de vraag hoe hoog die korting moet zijn voordat het interessant wordt en hoe lang duurt voor ze het voortdurend ontvangen van aanbiedingen zat zijn. Het is overigens wel een feit dat ‘freebees’ zoals samples en coupons goed scoren.

Je fans converteren naar betalende klanten?

  1. Prima plan, maar zorg er dan ook voor dat je de aanbiedingen echt interessant maakt. Ze staan niet in je winkel, dus je moet iets verzinnen waarvoor ze hun huis zullen uitrennen of direct op zoek gaan naar de knip! En wat gisteren en eergisteren niet werkte, zal vandaag waarschijnlijk ook niks uithalen. Leer van het verleden!
  2. Verpak je aanbieding vervolgens netjes als ‘Facebook Offer’ en target op een duidelijk omlijnde doelgroep, zodat je niet bijvoorbeeld je mannelijke fans bestookt met aanbiedingen voor damesondergoed.
  3. Maak je aanbieding meer viral met bijvoorbeeld de Groupdeal app van NorthSocial of door je aanbieding te targeten op vrienden van fans.

2. Plaats lekker veel linke linkjes

Linkjes krijgen van Facebook de laagste score in de Edgerank-formule. Dit betekent dat ze slecht worden gezien door je fans en dus op den duur ook de affiniteitsscore tussen je fans en je pagina benadelen. Foto’s scoren daarentegen wel hoog. Zorg dus dat je zoveel mogelijk probeert je boodschappen met beeld over te brengen. In de begeleidende tekst kun je dan alsnog eventueel je dierbare linkjes kwijt, zonder dat je je fans verliest.

3. Je fans formeel en afstandelijk aanspreken

Op Facebook mag je gewoon tutoyeren, want het is een informeel vrienden- en kennissenplatform en geen zakelijk netwerk, ook al zijn het misschien uw klanten.  ‘U’ creëert afstand, terwijl mensen op Facebook  juist persoonlijke relaties onderhouden. Een ‘like’ moet je zien als een flirt. ‘U’ komt dan als een afwijzing over.

Niet overtuigd? Zelfs de overheid zegt tegenwoordig jij, daaruit mag je concluderen dat jij dus ook gerust je en jij mag zeggen.

4. EVERY DAY A CAPSLOCK DAY!!!

OP 28 JUNI (EN 22 OKTOBER!!!!) IS HET WEER INTERNATIONAL CAPSLOCK DAY!! OP DIE DAG MAG JE DAN OOK BIJ WIJZE VAN LUDIEKE ACTIE JE BERICHTEN IN CAPSLOCK TYPEN OF OP STRAAT RONDLOPEN MET EEN MEGAFOON. DE REST VAN HET JAAR TYP JE DAN WEER GEWOON MET NORMALE LETTER, WANT ANDERS VIND IK, EN EEN MEERDERHEID VAN DE MENSHEID, JE IRRITANT EN OPDRINGERIG.

5. Ik ben te #lui om mijn bericht op #Facebook nogmaals te typen, dus heb ik m’n account #gekoppeld…

Met als gevolg dat er niet functionerende hashtags in je berichten staan en je aan iedereen duidelijk maakt dat je Facebook niet hebt begrepen. Er is zelfs een Facebookpagina gewijd aan het vervelende hashtags-op-Facebook-fenomeen onder het motto: “If you can’t click it, its not real.”. Bewaar die hippe hashtags dus voor Twitter, ontkoppel die accounts en keep it real!

Zelf lijkt het mij wel een leuke toevoeging aan Facebook overigens; met (werkende) hashtags zoeken door publieke status updates. Wat jullie?

6. Wil jij vriendjes worden met ons bedrijf?

Vrienden zijn niet leuk. Ja je eigen vrienden wel, maar gemeenten, bedrijven en andere instanties die om je virtuele vriendschap bedelen niet. Zo woont de Gemeente Rijnwoude in Rijndijk en heeft (hij of zij?) gewerkt bij de gemeente. Goh, dat klinkt alsof er iemand in de war is over zijn identiteit.

De drempel om iemand als vriend toe te voegen is hoger dan op vind-ik-leuk klikken en fan worden. Daarnaast kun je maximaal 5000 vrienden hebben op Facebook (en veel meer fans). Bovendien mag je als bedrijf helemaal geen ‘profiel’ aan maken van Facebook (en loop je dus risico dat je ‘profiel’ geblokkeerd wordt). Vandaar dat dit ook een geweldig succesvolle manier is om je fans weg te verliezen, of liever gezegd zelfs buiten de deur te houden.

Facebookprofiel migreren in een Facebookpagina

Bij deze roep ik iedereen op die voor een merk, bedrijf of instantie een Facebookprofiel bijhoudt, zijn fout toe te geven en het persoonlijke profiel te migreren naar een Facebookpagina. Want ja, dat kan en is zo gepiept! Je vrienden worden dan fans, maar let op, je bent wel al je content kwijt. Dat kun je oplossen door een back-up te maken van je updates en deze later te importeren in je pagina.

Een back-up maken doe je heel eenvoudig door naar deze pagina te gaan en vervolgens op ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’. Daarna migreer je je profiel om je identiteitscrisis op te lossen, door je profiel in een bedrijfspagina om te zetten.

Let op: als je berichten terug gaat plaatsen vanuit je back-up, kun je deze in het verleden plaatsen op de originele datum waarop ze de eerste keer zijn gepost. Als je dit doet, zorg er dan wel voor dat je bij elke update de optie ‘Verbergen van nieuwsoverzicht’ hebt aangevinkt, anders gaat het je hoogstwaarschijnlijk veel fans kosten.

Weet jij nog andere succesvolle manieren om heel eenvoudig van je Facebookfans af te komen? Deel ze dan zeker in de reacties hieronder!