How to, Verdieping

E-mailmarketing: 10 tips om meer uit je mailings te halen

0

Webwinkeliers verzamelen via hun webshops veel waardevolle informatie en laten daarbij veel kansen onbenut. E-mailmarketing is een ideaal hulpmiddel om klanten (automatisch) te benaderen en gericht aan te zetten tot (herhaal)aankopen. Maar uiteraard is niet iedere e-mailing hetzelfde. Hoe behaal je dan dat gewenste resultaat via je e-mailings?

Gebruik die data!

Bedenk van te voren wat de beste manier is om jouw e-mailcampagne zo effectief mogelijk te maken. Hoe ga je de data opvangen en gebruiken? Alle informatie die consumenten aan jou geven, gebruik je om berichten nog persoonlijker te maken. Zo krijgen je klanten minder e-mails, die tegelijkertijd ook nog eens relevanter zijn.

Wanneer iemand informatie geeft, gebruik het dan! Het is eeuwig zonde om die data alleen maar op te slaan in je database om er verder niet meer naar om te kijken. In dit artikel vind je 10 praktische tips om nog betere resultaten uit je e-mailmarketing te halen.

1. Verwelkom je klant

Je (potentiële) klanten zijn het meest ontvankelijk en beïnvloedbaar als ze zich voor het eerst aanmelden bij je webshop, iets kopen of een positieve interactie aangaan. Een ideaal moment om dus met je klant in contact te treden. Het kan zo simpel zijn als “Welkom bij de …fanclub” of “Bedankt voor je aankoop”.

Dit is het moment om jezelf te introduceren en om meer informatie te vragen. Leg je klant uit welk voordeel hij haalt uit het inschrijven voor jouw e-mailing. Daarbij kan je bijvoorbeeld ook een onderscheid maken tussen de verschillende e-mails die jij je klant stuurt. Geef de klant bijvoorbeeld de optie zich in te schrijven voor je wekelijkse nieuwsbrief maar daarnaast ook je dagaanbiedingen of actiemails, die te maken hebben met persoonlijke interesses of merkvoorkeur.

De klant bepaalt dan zelf of hij deze informatie wil verstrekken en heeft daarnaast de toestroom van informatie van jouw kant zelf in de hand. Herenmodewebwinkel Suitable geeft bezoekers bijvoorbeeld keuze om zich in te schrijven voor de nieuwsbrief, maar ook voor persoonlijke tips & aanbevelingen, mails over nieuwe artikelen of zelfs de verjaardagsmail.

Suitable keuze van e-mails

Suitable laat de klant kiezen voor welke mail zij zich inschrijven

2. Splits je verzendlijst op in doelgroepen

Elke ontvanger in je verzendlijst is in zekere mate betrokken bij je merk. Segmenteer dan ook je verzendlijst in verschillende doelgroepen op basis van hun klik-, koop-, of surfgedrag. De doelgroep met een laag betrokkenheidsniveau benader je anders dan je trouwe klanten. Deze groep moet je meestal overhalen tot hun eerste aankoop. Bijvoorbeeld door korting aan te bieden, extra service, geen verzendkosten aan te rekenen of door de meest populaire producten terug te laten komen in je e-mails.

Introduceer een loyaliteitsprogramma voor klanten die een gemiddeld betrokkenheidsniveau vertonen. Klanten voelen zich gebonden als je ze beloont. Stel ze in staat spaarpunten op te bouwen na elke aankoop of verras je klanten met een extra korting van een bepaald bedrag na hun 3e aankoop in je webshop.

Klanten met een hoog betrokkenheidsniveau hebben een reden om terug te komen naar je webshop. Maar dat houdt niet in dat je deze doelgroep minder moet bedienen, integendeel. Vraag deze klanten om aan te geven wat ze graag willen ontvangen of wat er beter kan binnen bijvoorbeeld je webshop of het bestelproces.

3. Stem je boodschap af op je klant

Door je klant op het juiste moment te benaderen met content (afbeeldingen, aanbiedingen, andere tekst) die bij hun interesses of voorkeuren aansluit, versterk je de band met je klant en verhoog je je conversie.

Speel hier bijvoorbeeld op in door rekening te houden met de levensduur of houdbaarheid van een product. Een simpel voorbeeld: iemand koopt via je webshop scheerschuim. Door het aankoopgedrag te analyseren weet je wanneer deze klant behoefte heeft aan een nieuwe bus scheerschuim. En zo heb je nog oneindig veel andere producten (vast ook in jouw webshop) waarop je dit principe kunt toepassen.

4.    Let op je tijdstip van verzending

Timing is everything als het gaat om e-mailmarketing! Ieder product en iedere service heeft een ideale reactietijd. Te snel reageren op een aankoop kan irritatie opwekken (stalkergedrag) en te laat kan een verloren klant of verkoop betekenen. Onderzoek wat het beste moment is om een opvolgmail te sturen.

Het beste voorbeeld hiervan zijn de abandoned shopcart e-mails. Dit is een zeer succesvolle vorm van e-mailmarketing. In feite betekent dit: klanten per e-mail opvolgen (mits ze hiervoor toestemming hebben gegeven) wanneer zij een winkelwagentje met enkele producten achterlaten in je webshop. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat, hoe later je een opvolgmail verzendt nadat je klant de winkelwagen achterliet, hoe lager het conversiepercentage is. Na een uur ligt dat percentage op 11%, na 24 uur is het gezakt naar 6%.

5.    Had je deze ook al gezien?

Een bedankmailtje of bevesting van aankoop is het ideale moment om een herhaalaankoop te stimuleren. Gebruik het koopgedrag van je klant dat je al kent, of het laatst aangekochte product en laat producten zien die dicht bij de interesses liggen van deze klant. Of toon hem producten die goed passen bij het product dat hij zojuist heeft aangeschaft.

iPhone2day past dit ook goed toe in de actiemails. Als een klant een iPhone heeft gekocht, ontvangt hij aanbiedingen die bij deze aankoop passen. De klant heeft waarschijnlijk wel interesse in passende oortjes of een leuk beschermhoesje.

iphone-2-day-cross-sell-mail-Copernica

Iphone2day.nl stemt het aanbod in de mail af op een eerdere aankoop

6.    Help je klanten jou beter te leren kennen via e-mailmarketing

Doe ook wat terug voor die loyale bezoekers en lezers. Wanneer je zelf overtuigd bent van je eigen producten, mensen en diensten, kun je dat ook bewijzen bij je potentiële klanten. Creëer een persoonlijke band met je klanten door mensen uit te nodigen om deel te nemen aan bepaalde evenementen of ludieke acties.

Dit kan ook door advies te geven, bijvoorbeeld: “10 tips om jouw woning een nieuwe make-over te geven onder de 5 euro!”, “Wat is jouw vrouwelijke vorm? Kijk hier wat jou het beste zou staan.”, of “De laatste zomertrends, ben jij strandklaar? Doe de quiz.”

7.    Heractiveer je inactieve klanten

Wanneer een klant minder betrokken is bij je merk, wilt dit niet per se zeggen dat hij helemaal geen contact meer wil. Veel klanten verwijderen je nieuwsbrieven zonder pardon, omdat ze op dat moment het budget niet hebben voor jouw aanbod. Het kan ook zijn dat ze er niet aan toe komen je mail te openen, omdat je niet meer opvalt in de inbox. Inactieve klanten moet je op een andere manier benaderen dan actieve. Zet ze daarom in een aangepaste doelgroep en zorg ervoor dat zij gerichte en speciale campagnes of aanbiedingen ontvangen.

Een reactiveringscampagne of winbackcampagne kan erg effectief zijn. Zoek uit waarom de klant je e-mail niet meer opent of waarom hij niet meer naar je webshop komt. Krijgen ze te vaak e-mailings vanuit je webshop? Ben je niet relevant genoeg? Of wil de klant zich uitschrijven? Inactieve klanten hadden ooit interesse in jouw producten of diensten, dus herinner ze eraan waarom dit zo was. Klanten die echt niet meer geïnteresseerd zijn, kun je beter later gaan. Dit scheelt je niet alleen kosten, maar bevordert ook je e-mailreputatie.

8.    Humor werkt!

Je klanten bereik je het beste door persoonlijk en menselijk over te komen. Neem jezelf niet al te serieus. Grappige acties delen mensen graag en ze versturen je actie door binnen hun netwerk via bijvoorbeeld sociale media. Zo creëer je van een één-op-één-connectie een viraal effect.

9.    Gebruik interactiviteit in je e-mail

Ben jij anders dan de rest? Maak jouw nieuwsbrieven opvallend en dynamisch. Gebruik bijvoorbeeld contentfeeds binnen je e-mailings, die je afstemt op de persoonlijke interesses of voorkeuren van de ontvangers. Of stem je afbeeldingen af op gegevens als leeftijd of eerder aangekochte producten.

Laat het lijken alsof je er zo op kan klikken. Het is ontzettend belangrijk naar welke pagina je gaat als je op een afbeelding drukt. Veel bedrijven maken e-mailings die lijken op de webshop. Zoals Shoeby, deze kledingwinkel wekt de illusie van een navigatiebalk, als je hierop klikt ga je direct naar de betreffende pagina binnen de webshop.

shoeby-mail-menu-copernica

Shoeby geeft zijn e-mail dezelfde vorm als de webshop

10. Test meer dan alleen je onderwerpregel!

Deze tip heb je misschien wel vaker gehoord, maar toch hoort hij ook weer in dit rijtje thuis. Uit onderzoek blijkt namelijk dat slechts 16% van alle e-mailmarketeers regelmatig test. En als men test, test 66% alleen de onderwerpregel met regelmaat en het tijdstip van verzending (44%). Verder wordt er nog steeds te weinig getest.

Test dus niet enkel die onderwerpregel. Maar kijk ook welke personalisatie, segmentatie, call-to-actions, lay-out, actie of aanbieding het best werkt. Test daarnaast ook niet alleen je e-mailings. Om de optimale conversie te behalen uit je webshop, raden we je aan ook je landingspagina’s en webformulieren te testen. Soms kan een kleine aanpassing al een wereld van verschil maken!

Zijn we iets vergeten? Heb je nog een andere tip waarmee je nog meer uit je e-mailmarketing kunt halen? Deel het dan zeker hieronder bij de reacties.