Onderzoek, Trends

Mobile marketing, technologie & design: welke trends worden dit jaar volwassen?

0

Trendlijsten komen elk jaar weer tevoorschijn uit alle hoeken van het internet. Nu het eerste kwartaal van 2013 voorbij is, is het tijd om te inventariseren welke trends dit jaar groot worden en welke juist niet. Dit artikel biedt een blik op mobile marketing, design- en technologietrends die door een hoop verschillende bronnen op lijstjes zijn gezet. In hoeverre maakt een trend kans om dit jaar daadwerkelijk volwassen te worden?

Design trends

Smartphoneleveranciers en -fabrikanten hebben allemaal hun eigen designrichtlijnen, maar designers blijven designers. Zij proberen ondanks deze richtlijnen ongetwijfeld hun eigen stempel te drukken op de ontwerpen die ze afleveren, dit gold in 2007 en dit geldt nog steeds.

Responsive & fluid design

Deze trend is al een tijd geleden begonnen en stond ook vorig jaar hoog op de trendlijsten. De trend zal ongetwijfeld doortrekken dit jaar. Hoewel responsive en fluid design zich niet beperken tot mobiel, worden ze hier doorgaans wel mee in verband gebracht. Responsive layouts kunnen zichzelf aanpassen aan vrijwel elke schermgrootte ongeacht het apparaat; of dit nou een smartphone, tablet, laptop, smart tv of zelfs een koelkast is. De belangrijkste vraag is hier echter niet: “op welke devices wordt mijn site bekeken”, maar: “is de inhoud van mijn site wel geschikt voor een responsive design?” En zo niet: “hoe kunnen we deze inhoud geschikt maken voor verschillende apparaten?”.

Simpel of plat design

Dit is natuurlijk een geval van smaak. Het is echter niet te ontkennen dat we steeds meer platgestreken en versimpelde ontwerpen zien. Dit ten faveure van knoppen en interface-elementen die verrijkt zijn met overvloedige gradients, 3D-effecten of andere skeueomorfe effecten. Deze simpele ontwerpen proberen het meeste te halen uit de ruimte op het scherm en hierbij telt werkelijk elke pixel. Google gebruikt een dergelijke stijl al enige tijd op de interfaces van Android. Dit in groot contrast met de skeueomorfe stijl die Apple al hanteert sinds de eerste iPhone. Tegen de richtlijnen in leveren steeds meer ontwerpers ook voor iPhone-apps simpele en platte designs.

Native apps boven web

Als je een designer of developer vraagt wat ze liever opleveren, zullen ze bijna altijd “native” zeggen. In werkelijkheid zijn er een hoop vragen te beantwoorden voordat de keuze tussen een native of web app (of beide) wordt gemaakt. Futuristen zijn het echter over één ding eens: het web is de toekomst. Zolang het met mobiele browsers nog niet mogelijk is om dezelfde gebruikerservaring te leveren als een native app, zal deze techniek blijven bestaan, en ook daarna waarschijnlijk nog wel . Het gebruik van HTML5 zal dit jaar nieuwe hoogtes bereiken, maar het is onwaarschijnlijk dat het gebruik van webapps het gebruik van native apps zal doen verbleken.

Dit levert overigens geen conflict op met de responive design-trend, aangezien elk zelfrespecterende bedrijf tegenwoordig minstens een site heeft die ook met een smartphone te benaderen is. Hiervoor is responsive waarschijnlijk nog steeds de beste optie.

Gestures (gebaren)

Clear. Een app met een simpel design én gestures.

Clear. Een app met een simpel design én gestures.

Dit is een trend die betwistbaar is. Hoewel er technisch en grafisch veel mogelijk is met apps die gebaren als swipe (vegen), pinch (knijpen) of rotate (roteren) gebruiken, lijkt 2013 niet hét jaar hiervoor. Hoewel ze intuïtief bedoeld zijn, is er met name voor wat geavanceerdere gebaren, een redelijke leercurve voor nieuwe smartphonegebruikers. Op dit moment verschijnen veel apps die gebaren op hun eigen manier implementeren, hierdoor is er geen standaardisatie van de functies voor de verschillende gebaren. Zonder introductie of tutorial hebben gebruikers geen idee wat de gebaren doen of welke er ondersteund worden.

Nieuwe mobiele gebruikersgedragingen

Je zou kunnen zeggen dat 2012 het jaar van de tablet was, maar omdat de markt pas echt explodeerde aan het einde van het jaar maakt dat automatisch ook van 2013 het jaar van de tabletgebruiker. Het gedrag van deze gebruiker is al enigszins bekend, maar nu de marktpenetratie van tablets gestaag doorzet, zullen we hier nog veel meer over ontdekken. Met name Windows 8/RT tablets zullen nog wel wat nieuwe gedragingen met zich meebrengen, maar daar valt nog weinig over te zeggen aangezien de tablets nog niet zo lang op de markt zijn.

Mobile marketingtrends: visie voor de korte termijn

Eind februari publiceerde Forrester het trendrapport voor mobiele marketing. Analist Thomas Husson vatte de visie voor de korte termijn samen:

Forresters Mobiele Marketing Trends voor 2013

Forresters Mobiele Marketing Trends voor 2013

Gezien mijn beperkte kennis over mobiele marketing kan ik inhoudelijk weinig zeggen over de levensvatbaarheid van deze visie. Wel denk ik dat het belangrijk is om te begrijpen dat mobiel dit jaar een grotere rol gaat spelen dan ooit. De punten in de tabel hierboven haken daarop in, maar ik vrees dat een implementatie dusdanig groot is dat het meerdere jaren zal kosten voor ze een volwassenheidsfase bereiken.

Technische trends

In de afgelopen jaren hebben we veel doorbraken op het gebied van mobiele technologie meegemaakt. Toch heeft het nog niet zijn volledige potentieel bereikt. Eén ding is zeker: de mobiele orde is gevestigd en zal alleen maar groeien.

Big data

Grote corporaties vergaren steeds meer data. Dit is een goudmijn en hoewel Big Data op zich al een technologische trend is, heeft het ook betekenis voor mobiel. Bedenk eens hoeveel data één persoon met een smartphone op een dag genereert en consumeert. Sensoren als GPS, accelerometer, gyroscoop, microfoon, camera of BlueTooth worden in steeds meer apps gebruikt. Dit past perfect bij de Quantified Self beweging, wat eigenlijk inhoudt dat we al deze data nu ook zelf kunnen gebruiken om beter van te worden. Apps als RunKeeper en Nike+ zijn hier een voorbeeld van, maar in theorie zijn de mogelijkheden oneindig en ook dit jaar gaan we zeker meer van dit soort toepassingen zien.

The internet of things (IOT)

Nest Thermostaat

Nest Thermostaat

Het huis van de toekomst is nu, het Internet of Things bestaat al. Om ons heen zien we steeds meer apparaten die met of zonder draad verbonden zijn met een netwerk. Een van de mooiste voorbeelden is Nest, een geavanceerde thermostaat die via een app bestuurd wordt. Hiermee kan de verwarming zeer efficiënt gecontroleerd en bediend worden. Een ander voorbeeld: auto’s die via een 3G-verbinding de meest optimale route berekenen en tegelijk rekening houden met het huidige verkeer. En dan de Philips Hue-lampen die bestuurd worden via een app op je telefoon; de mogelijkheden voor de toekomst zijn ook hier eindeloos. De technologie en de consument zijn er nu klaar voor.

Grotere schermen

Het Amerikaanse gezegde “everything is bigger in Texas”, is niet meer alleen van toepassing op Texas. Schermgroottes van smartphones worden steeds groter, terwijl tabletschermen juist kleiner worden. Veel bronnen denken dat 2013 het jaar van de phablet wordt. De enige fabrikant die nog niet volledig meegaat in deze trend is Apple. Het scherm van de iPhone is inmiddels iets groter en de iPad iets kleiner. Vrijwel elke high-end smartphone heeft in 2013 een 5 inch full-hd-scherm. Dit zal niet zo snel veranderen – hadden we nu maar grotere handen en vingers.

Augmented Reality (AR)

Intussen weten veel mensen wat augmented reality (AR) is, maar de techniek is zijn belofte nog niet nagekomen. Vrijwel niemand gebruikt zijn smartphone als AR-apparaat. De techniek is geavanceerd, maar het gebruik ervan voelt toch een beetje ongemakkelijk. De mensen achter Layar moet dit ook hebben opgemerkt en hebben de strategie enigszins verschoven naar print. Ook de laatste IKEA catalogus maakt hier gebruik van. Hetzelfde geldt voor WordLens; een applicatie die allerlei woorden en teksten direct vertaalt als je je smartphone-camera erop richt. Erg handig als je een menu in een vreemde taal niet kunt lezen.

Accepteer cookies

Tot nu toe lijken de meeste apps die AR gebruiken meer een gimmick dan een app die gebruikers daadwerkelijk gebruiken. Misschien dat dit verandert zodra Google Glass gereed is voor de massa. Dan rest enkel de vraag: willen mensen echt rondlopen met AR brillen? We zullen het zien, maar waarschijnlijk niet dit jaar .

Near Field Communication (NFC)

Hoewel NFC als technologie al veelvuldig wordt gebruikt, lijken vooral de meer ervaren gebruikers te weten dat hun telefoon over NFC-capaciteiten beschikt. Grote financiële spelers zoals Visa experimenteren met initatieven om te betalen met de NFC chip. Deze zit inmiddels in de meeste high-end Android-telefoons, zoals de Samsung Galaxy S3 , ingebouwd. Voor early-adopters met zo’n smartphone kan NFC nog weleens dé trend van het jaar worden. Omdat Apple niet mee doet met de NFC-gekte, valt iets minder dan de helft van alle smartphonegebruikers sowieso buiten de boot met deze manier van communicatie tussen apparaten. De vraag is of Apple überhaupt heil ziet in de technologie. Zelfs de CEO van een van ’s werelds meest innovatieve financiële dienstverlener, PayPal, denkt dat NFC inmiddels geen oplossing meer is, maar een tijdelijke overbrugging. Veel partijen zijn hard op zoek naar de heilige graal voor mobiele betalingen en zoals altijd geldt: “the early bird gets the worm”.

Zowel NFC en AR stellen ons in staat om het onderste uit de kan te halen van smartphones. De markt lijkt echter nog niet klaar voor een grotere adoptie door gebruikers.

En hoe verder?

Moeten al deze trends allemaal in een app gebruikt worden? Natuurlijk niet, maar het kan ons wel inspireren terwijl we brainstormen over een nieuwe mobiele strategie. Uiteindelijk besluit de klant welke features een app moet hebben. De ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden, technologieën en ideeën is een aanhoudend proces. Jaarlijkse trendlijsten zijn daarom eigenlijk onzinnig. Het is belangrijk om al deze lijsten met een kritisch oog te bekijken en continu te evalueren of iets groot wordt of juist nog een jaartje op de plank blijft liggen. Alleen hierdoor kun je de beste mobiele oplossingen blijven leveren.