How to, Verdieping

Marketeers, de tijd is rijp voor Google+!

0

Toen Google+ in 2011 werd geïntroduceerd was de heersende gedachte: “Niet nog een sociaal netwerk om te vullen met content en up-to-date te houden.” Het was niet echt duidelijk wat de toegevoegde waarde van Google+ was naast de al bestaande en inmiddels populaire sociale media. Om kort te gaan; er was niet veel vertrouwen dat Google+ tot iets van betekenis zou uitgroeien.

Maar nu lijkt het er op dat het dan toch echt ‘aan’ is. Volgens de laatste berichten is Google+ namelijk het grootste sociale netwerk ter wereld na Facebook. Heb je dus nog geen Google+-pagina voor je merk? Maak deze dan zeker. De tijd is rijp!

Waarom Google+?

Nog niet overtuigd? Eén reden om met G+ aan de slag te gaan, is dat je niet achter kunt blijven ten opzichte van de digitale marktontwikkelingen. Maar er zijn natuurlijk meer redenen. Google+ biedt verschillende mogelijkheden die je als merk helpen om contact te maken met je publiek, om van je publiek te leren en om over ze te leren. Hieronder de belangrijkste features en voordelen op een rij:

Leer je publiek kennen met Google+ Communities

In de Google+ Communities  – A place for whatever you’re into –  komen mensen samen om te praten over gedeelde interesses zoals eten, mode, kunst, auto’s, katten, enzovoorts. Je kunt als merk Communities faciliteren, je kunt ze volgen, maar je kunt er ook aan deelnemen. De communitypagina’s geven je waardevolle informatie over hoe je publiek over bepaalde onderwerpen denkt, hoe ze bepaalde producten gebruiken, enzovoorts.

Google+ is goed voor je SEO

Als iemand je volgt binnen Google+ dan heeft dit een positieve invloed op jouw positie binnen de zoekresultaten van deze persoon binnen Google search. Meer tips om je page ranking als persoon binnen search te beïnvloeden door middel van het gebruik van Google+ vind je in dit artikel: ‘Hoe Google+ je pageranking omhoog kan krikken’.

Ook het hebben van een Google+-pagina voor bedrijven heeft positieve invloed op je ranking in de Google’s zoekmachine, zie bijvoorbeeld dit artikel over de Knowledge Graph en dit stuk van Social Examiner over Google+ Marketing. Op deze pagina van Google zelf lees je nog meer over het vergroten van de vindbaarheid van je bedrijf met Google+.

Ripples geeft inzicht in het effect van je posts

Google+ Ripples – de datavisualisatietool van Google+ – geeft je inzicht in hoe een openbaar gedeelde post zich binnen Google+ verspreidt. Het laat zien hoe vaak je post gedeeld is, wie er verantwoordelijk zijn voor het grootste virale effect van je post, op welke manier de post zich verder heeft verspreid, welke opmerkingen er bij zijn geplaatst en hoe lang er aandacht voor de post blijft bestaan. Je kunt dit gebruiken om inzicht in de belangrijkste influencers te krijgen en eventueel met deze personen in contact te treden, maar ook om te leren welke soort content het meeste door je publiek gewaardeerd en gedeeld wordt.

Google-Plus-Ripples-ESPN-Post-1024x646Circles voor segmentatie

Met Google+ Circles (in het Nederlands ‘kringen’) kun je je volgers indelen in verschillende clusters, je kunt ze dus segmenteren. Dit maakt het mogelijk om bepaalde content alleen met bepaalde circles te delen. Handig als bijvoorbeeld je product door totaal verschillende groepen wordt gebruikt zoals bijvoorbeeld de 45 km p/uur brommobiel die gebruikt wordt door zowel ‘gezonde’ jongeren als door invaliden en bejaarden. Lees hier meer over de kringen van Google+.

Hangouts: interactief video-contact

En last but not least; Google+ Hangouts maken het mogelijk om face-to-face en live contact te hebben met je publiek. Je kunt interviews en Q&A’s faciliteren, vragen aan je publiek stellen, ze op afstand deel laten nemen aan belangrijke evenementen zoals productintroducties, seminars, presentaties, enzovoorts. Hierna ga ik dieper op Google+ Hangouts en de marketingmogelijkheden ervan in.

Hangouts: uniek aan Google+

Ieder sociaal netwerk heeft haar eigen unieke kracht, eigenschappen, nut. Facebook maakt het mogelijk om content met een enorm publiek te delen en is er een grote kans op en mogelijkheid tot een viraal effect. Op Twitter is het makkelijk om je publiek nieuwsgierig te maken en te triggeren om actie te ondernemen en op Pinterest kun je je brand image uitbouwen.

Google+ heeft ook haar eigen USP. Het sociale netwerk maakt het mogelijk om een nieuwe dimensie aan de relatie met je publiek toe te voegen door middel van Hangouts. Een Hangout is een videogesprek waaraan meerdere mensen tegelijk, mits in het bezit van een smart apparaat (een apparaat met een internetconnectie en een microfoon), deel kunnen nemen vanaf iedere plek op de wereld.

Je kunt een Hangout, zoals eerder gezegd, op verschillende manieren inzetten; om Q&A’s en interviews te faciliteren, producten te introduceren, om achtergrondverhalen te vertellen. Je kunt het gebruiken voor alles waarbij je je publiek direct en face-to-face wilt betrekken. Het wordt niet veel krachtiger dan dat. Topshop organiseert bijvoorbeeld regelmatig Hangouts voor haar volgers. Hieronder een recente Hangout die geüpload is op YouTube en zichtbaar blijft om (nogmaals) te bekijken.

Accepteer cookies

Voordelen van Hangouts in Nederland

Er zijn nog niet veel Hangouts in Nederland georganiseerd en dit biedt de volgende voordelen:

 • Je loopt voorop met het faciliteren van nieuwe digitale mogelijkheden;
 • Er is veel ruimte voor groei;
 • Je laat zien dat je bereid bent om als een van de eerste een diepere relatie met je publiek aan te gaan;
 • Je bereikt een groep kritische, geïnteresseerde en online savvy mensen, waar je van kunt leren en die je zullen helpen het aantal Google+-volgers te vergroten;
 • Tegen de tijd dat ook de goegemeente deelneemt aan Hangouts, heb je voldoende ervaring opgedaan om een perfecte Hangout neer te zetten.

Content voor Google+

Als het goed is, vertel je met je owned, paid en earned media een brand story aan je publiek. Als je dit nog niet doet, lees dan het artikel ‘Storytelling, video draagt je organisatieverhalen’.

Doe je dit wel, lees dan dit artikel ‘Storytelling-effect: waarom is ons brein verliefd op verhalen?’ Het is een bevestiging dat je goed bezig bent. Vertel niet overal – lees op de verschillende social media – hetzelfde volledige verhaal, maar vertel overal een deel van het verhaal. Dat deel dat het beste bij de eigenschappen en het nut van dat sociale medium past.

Storytelling2

Vertel overal een deel van het verhaal

Hoe? Bijvoorbeeld zoals ik hieronder heb geïllustreerd. Ik heb me beperkt tot social media en andere (traditionele) media even buiten beschouwing gelaten.

Crossmediale storytelling

Op Twitter maak je kort en snel contact en kietel je tot het ondernemen van een actie. Twitter gebruik je dus om nieuwsgierigheid te wekken voor het verhaal. Facebook leent zich goed voor het delen van (statisch) beeld met tekst en hier kun je op een effectieve manier aandacht genereren voor een evenement of een actie. Facebook gebruik je dus idealiter om te vertellen over het ‘wat‘ en ‘wanneer‘ van het verhaal.

Pinterest gebruik je om je verhaal te ondersteunen met indrukwekkend beeldmateriaal. En Google+ dat gebruik je om het verhaal toe te lichten. Om het ‘hoe en ‘waarom achter het verhaal te vertellen. Het is de kijk in de keuken, het is de dialoog.

Volgers op Google+

Een actief Google+-account is een muisklik verwijderd voor mensen met een Gmail-account en iets meer werk voor iemand zonder een Gmail-account. Door middel van je content zorg je ervoor dat mensen je gaan volgen, hun Google+-account actief gaan gebruiken of er een gaan aanmaken.

Wat je verder kunt doen om je aantal volgers te vergroten:

 • Zet je owned media in om aandacht voor je Google+-pagina te genereren. Gebruik je Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest, website, what not;
 • Creëer een persmoment voor je eerste Hangout;
 • Plaats een Google+-icoon op je website en maak het mogelijk om artikelen, foto’s of andere deelbare content van je website ook binnen Google+ te delen.

Tot slot: 3 tips

Nog drie handige tips ter afsluiting van dit artikel:

 1. Bekijk andere succesvolle Google+-pagina’s zoals die van Topshop, Laterooms.com, Booking.com en Obama en onderzoek wat directe branchegenoten en buitenlandse collega’s doen ter inspiratie.
 2. Zodra je een pagina hebt, wees dan consequent met het plaatsen van content en geloof in het succes van je Google+ pagina. Na verloop van tijd zal ook Google+ een logisch onderdeel van je owned media zijn en zal het makkelijker worden om deze bij te houden en te vullen met content.
 3. Overbodig, maar ik benadruk het toch: maak geen tweede Facebookpagina of website van je Google+ pagina. Geef je publiek een reden om zich ook binnen Google+ bij je aan te sluiten. Het is geen ramp als er enige overlap ontstaat met betrekking tot de content, maar probeer dit zoveel mogelijk te beperken.

Te popelen om te beginnen? Starten doe je hier: ‘Aan de slag met Google+ pagina’s‘. In een volgende artikel zal ik ingaan op de belangrijke tips en tricks met betrekking tot het opzetten van een Hangout. Succes met je Google+-pagina!