Storytelling: video draagt je organisatieverhalen

0

Storytelling. Het is een term die je steeds vaker hoort en die te pas en te onpas wordt gebruikt. Maar wat is storytelling eigenlijk? Is het oude wijn in nieuwe zakken of betekent het dat bedrijven en organisaties hun verhalen op een heel andere wijze kunnen vertellen? En welke rol kan video daarbij spelen?

De cartoon hieronder geeft krachtig aan wat storytelling in ieder geval niet is. Organisaties hebben vaak de neiging om te communiceren over feiten en cijfers, maar dat spreekt het merendeel van de doelgroep niet aan. Waarom niet? Mensen vertellen elkaar geen omzet- en winstcijfers, productbeschrijvingen of groeicijfers. Ze vertellen elkaar verhalen. Ze vertellen elkaar over ervaringen, herinneringen en inzichten die ze kregen.

Dat laatste is storytelling. Want bij storytelling vertel je verhalen waarbij je betrokkenheid creëert, in plaats van zendergeoriënteerde informatie over te brengen. En daarmee doet iedereen aan storytelling, al is het maar met een sterk verhaal op een verjaardag.

Cartoon Tom Fishburne - storytellingMake me care

Het is helemaal niet zo verwonderlijk dat er veel aandacht is voor storytelling. Platte commerciële boodschappen zijn steeds minder effectief. Mensen verwachten steeds meer echt relevante verhalen. Een goed verhaal vertelt waarom je doet wat je doet en vertaalt dat naar wat het voor een ander kan betekenen. Met storytelling kan de communicatie- of marketingdeskundige organisaties helpen om organisatieverhalen te vinden en te helpen vertellen. De lezer, luisteraar of kijker laat zich graag in beslag nemen door een goed, relevant verhaal. ‘Make me care’, zegt de ontvanger eigenlijk.

Authentiek en geloofwaardig

Waarom zou je er als organisatie voor kiezen om storytelling in te zetten? Om je boodschap authentiek en geloofwaardig te maken en de emotie van de ontvanger te raken. Maar waarom is emotie dan zo belangrijk? De Amerikaanse schrijfster en dichteres Maya Angelou geeft daar, wat mij betreft, een mooie verklaring voor:

“People will forget what you said. People will forget what you did. But people will never forget how you made them feel.”

Storytelling biedt een kans om je imago dichterbij je identiteit te brengen, omdat je met storytelling het verhaal van jouw product, dienst, merk of organisatie daadwerkelijk tot leven brengt. Bekijk hieronder een geslaagd voorbeeld van storytelling in film (‘The Lego Story’), waarbij het merk LEGO echt tot leven komt.

Accepteer cookies

Narratieve ingrediënten

Verhalen helpen ons om dingen te begrijpen, ze inspireren ons of ze motiveren ons om actie te ondernemen. Een goed verhaal moet inhoudelijk sterk zijn én aantrekkelijk worden verteld. Pas dan ontstaat de connectie met het publiek. Maar hoe vertel je een goed verhaal? Daar kom je achter door te kijken naar de overeenkomsten tussen veel aansprekende verhalen: deze zijn vaak persoonlijk en authentiek, hebben één boodschap, staan op zichzelf en hebben een begin, een midden en een einde. Daarnaast bevatten goede verhalen de volgende ingrediënten:

  • Er zijn een of meerdere karakters waarmee de kijker of lezer zich kan identificeren (dit kan een mens, dier of zelfs een object zijn; kies hierbij niet automatisch voor het meest voor de hand liggende karakter);
  • Er is sprake van een bepaalde setting (tijd en plaats) waarin het verhaal zich afspeelt;
  • Vaak is er sprake van een conflict, die de actie stuurt. De hoofdpersoon moet een obstakel overwinnen;
  • Er is sprake van een plot: in het verhaal gebeuren dingen die ergens toe leiden, er zit ontwikkeling in;
  • Vaak refereren verhalen aan universele thema’s waar kijkers of lezers iets bij voelen, zoals angst, trots, passie, geluk, liefde, etc.

Storytelling en video, een krachtige combinatie

Welke rol kan video storytelling spelen als drager van organisatieverhalen? Wat mij betreft een hele sterke. Video draait immers om zien en horen (lees meer over video en wanneer je het inzet in dit Frankwatching-artikel). Mensen kijken graag naar andere mensen. Video maakt het om die reden eenvoudig voor kijkers om zich te identificeren met karakters, mits het verhaal in de video volgens de principes van storytelling wordt verteld uiteraard.

Daarnaast is video een heel geschikt vehikel om ervaringen, sferen en gevoelens mee over te brengen. In die zin kun je zeggen dat de elementen van storytelling de succesfactoren zijn voor aansprekende video’s. Storytelling en aansprekende video’s zijn nauw met elkaar verbonden.

De praktijk

Hoe kun je video storytelling inzetten om het verhaal van je bedrijf, merk, product of dienst te vertellen? Daar is in de eerste plaats een hoop creativiteit en verbeeldingskracht voor nodig. Bedenk wat de visuele aanknopingspunten zijn om het verhaal in beeld te kunnen vertellen. Onderzoek daarna hoe je de narratieve elementen van storytelling kunt gebruiken om er een goed verhaal van te maken. Een zeer geslaagd voorbeeld van een corporate video, waarbij de principes van storytelling zijn gebruikt, is het verhaal van Johnnie Walker, The Man Who Walked Around The World:

Accepteer cookies

Het volgende voorbeeld laat zien dat je zelfs van een onzichtbaar ding een karakter kunt maken, waar je je als kijker mee identificeert:

Accepteer cookies

Als laatste voorbeeld van de succesvolle inzet van storytelling, zie je hieronder de film ‘Pulse’, die het verhaal vertelt van de bijzondere app met de naam ‘BioBeats’ voor op de iPhone:

Accepteer cookies

Video’s waarin storytelling is toegepast, zijn stuk voor stuk video’s die je als kijker niet onberoerd laten. En daarmee is video storytelling een heel geschikte manier voor het vertellen van organisatieverhalen. Verhalen waarmee je betrokkenheid creëert van jouw (potentiële) klanten.