Verdieping

Maximaliseer de ROI van je online campagnes met 5 simpele winstpakkers

0

Voor iedere adverteerder geldt dat ze zoveel mogelijk winst wil behalen tegen een zo klein mogelijke investering. De winstpakkers zitten soms in de simpelste dingen. Wil jij ook de ROI van je online campagnes maximaliseren? In dit artikel licht ik 5 simpele tips toe om het maximale uit je advertentiecampagnes te halen.

1. Optimaliseer je advertenties, verbeter je CTR!

Het moge duidelijk zijn dat het belangrijk is om meerdere campagne-uitingen te testen. De CTR speelt hierin een belangrijke rol. Stel dat we de CTR (click through rate) van onderstaande advertentie met 10% verbeteren door bijvoorbeeld variaties toe te voegen die meer aansluiten op een zoekopdracht. Wat voor impact heeft dit dan bij een gelijkwaardig conversieratio?

Stel dat onderstaande data van één maand is en de gemiddelde orderwaarde op €150,- ligt. Wat kunnen we dan met die verbetering van 10% realiseren?

afbeelding 1

afbeelding 2

Een stijging van 10% in CTR zorgt voor € 2.100,00 extra omzet per maandper advertentiegroep! Blijf daarom altijd met nieuwe (variaties op je) advertenties testen. Er valt altijd meer uit te halen. Zelfs als je het idee hebt dat je klaar bent.

2. Impressieverdeling van banners: bespaar kosten & vergroot je winst

In onderstaand voorbeeld staan de huidige resultaten van één maand gegeven. De impressies zijn ongeveer evenredig verdeeld over de vier uitingen en de gemiddelde orderwaarde ligt op € 150,-.

afbeelding 3

Stel dat we gedurende de campagne de impressies verdeeld hadden op basis van de prestaties van de advertenties, zoals in onderstaand overzicht:

afbeelding 4

Het resultaat is dat er 52 extra transacties zijn gerealiseerd met een winst van € 6.721,93 per maand, per formaat. Wanneer dit berekend wordt over alle formaten neemt de winst fors toe.

afbeelding 5

Let op: dit is een ongoing process, voeg continu nieuwe uitingen toe op basis van de best presterende advertentie om het maximale uit je campagne te halen. Alleen continu met de best presterende banner draaien zal uiteindelijk ook een negatieve impact op de resultaten hebben, doordat mensen bijvoorbeeld uitgekeken raken of zich ‘achtervolgd voelen’. Daarnaast kunnen producten veranderen, online shops krijgen steeds nieuwe producten binnen, waardoor banners verouderen.

Impressieverdeling instellen

Via een adserver kan de impressieverdeling makkelijk ingesteld worden. Ook wanneer je direct uitingen door een netwerk laat inboeken, kun je de impressies naar wens laten verdelen. Niet alleen voor bannercampagnes is dit van belang. Ook voor search campagnes is het van belang dat je de juiste optimalisatie instelt:

afbeelding 6

Wanneer de best presterende ad (of meerdere ads met gelijkwaardige resultaten) 100% van de vertoningen had gekregen, dan had in dit voorbeeld één advertentiegroep bij een gemiddelde orderwaarde van € 150,- tot  € 2.700 extra omzet geleid op maandbasis.

afbeelding 7

3. Verhoog je conversieratio, a/b-test met landingspages

Stel dat onderstaande data van 1 maand is en dat de gemiddelde orderwaarde op € 150,- ligt. Dezelfde uiting wordt ingezet, maar nu met een andere landingspage. Wat voor winst kan er dan gerealiseerd worden?

afbeelding 8

Wanneer landingspage B 100% van het verkeer had gekregen, zou dit tot € 6.600,00 extra omzet per maand geleid hebben, voor slechts één advertentiegroep. Het is daarom van belang op continu te blijven A/B-testen om het conversieratio te verhogen. De volgende tabel laat de impact zien van wanneer het conversieratio met bijvoorbeeld 10% stijgt.

afbeelding 9

4. Haal het maximale uit elke bannerformaat, splits je bannerformaten op per advertentiegroep

Vaak kom ik nog campagnes tegen waarin alle bannerformaten in één advertentiegroep zijn toegevoegd. Hoe bepaal je wanneer een advertentiegroep wel/niet goed presteert?

Wanneer alle formaten advertenties in één advertentiegroep zijn geplaatst, heb je wel inzicht in welk formaat het best presteert, echter kun je hier geen acties op ondernemen, behalve dan het pauzeren van de advertentie. Wanneer de formaten per advertentiegroep zijn opgesplitst, kan het bod per formaat aangepast worden.

Onderstaand voorbeeld van een campagne binnen het Google Display Netwerk laat zien dat de TXT groep (tekstadvertenties) goed presteert, hier zou je het bod kunnen verhogen, omdat er nog ruimte is in kosten per conversie. De advertentie met formaat 300-250 converteert niet goed en is erg duur. Hier zou je bod fors kunnen verlagen of het formaat kunnen pauzeren, zodat het budget naar een goed presterend formaat verplaatst kan worden.

afbeelding 10

Ook op plaatsingsniveau kun je de winst maximaliseren. Het kan goed zijn dat formaat 336-280 bij een bepaalde plaatsing zeer goed presteert, maar die van 120-600 niet.  Wanneer de formaten in één advertentiegroep zijn geplaatst kan dit een vertekend beeld geven van de resultaten, waardoor je verkeerde beslissingen zou kunnen nemen.

Wanneer de formaten per advertentiegroep zijn ingedeeld, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de banner met het formaat 120-600 voor de specifieke plaatsing uit te sluiten en juist het bod te verhogen bij formaat 336-280, om zo meer uit deze plaatsing te halen voor het specifieke formaat.

5. Bespaar geld en optimaliseer je ROI met locatietargeting

Google heeft de optie ‘Mensen in mijn getargete locatie of mensen die hiernaar zoeken of hier pagina’s over bekijken’ gewijzigd. Hierdoor worden advertenties die zijn getarget op Nederland ook in andere landen vertoond. In een aantal gevallen levert dit positieve resultaten op, maar je kunt hier ook makkelijk kosten op besparen. Onderstaand voorbeeld laat zien dat er heel wat kosten bespaard kunnen worden door de slecht presterende landen (in de rode vlakken) uit te sluiten.

afbeelding 11

Wil je alleen Nederlanders in Nederland targeten? Kies dan voor de optie ‘mensen in mijn getargete locatie’.

afbeelding 12

Wil je je ROI maximaliseren? Voeg dan bodaanpassingen toe op plaats. Dit doe je door bij plaatsnamen met een lage CPO het bod met X% te verhogen en bij plaatsen met een hoge CPO het bod met X% te verlagen. Let erop dat het aantal conversies voldoende is. Stel dat in onderstaand voorbeeld de CPO maximaal € 20,- mag zijn, dan zou de bodaanpassing er als volgt uit kunnen zien:

afbeelding 13

Deze 5 optimalisatietips zijn een mooi vertrekpunt voor iedere adverteerder die de ROI van zijn advertentiecampagnes wil maximaliseren. In een aantal gevallen betekent het, bijvoorbeeld bij het optimaliseren van de CTR, dat de kosten kunnen toenemen. Maar dan levert het je onder aan de streep meer transacties en winst op. Dus ga ermee aan de slag en pak die winst! Heb je nog opmerkingen, suggesties of een tip die in dit rijtje niet mag ontbreken? Deel ze vooral in de reacties hieronder!