Innovatie

Het semantische web: zo treed je ’t vol vertrouwen tegemoet

0

Heb je al van het nieuwe SEO-buzzword gehoord? Het heet ‘Hummingbird’, en Google introduceerde het eind september vorig jaar, op zijn vijftiende verjaardag. Hummingbird is Google’s nieuwste zoekalgoritme – de grootste update sinds 2001 – waarvan ze zelf zeggen dat gebruikers nog sneller en nog preciezer van antwoorden worden voorzien.

‘Semantisch zoeken’

Wat is er dan veranderd, zul je denken. Het belangrijkste verschil met de voormalige zoekalgoritmes, die gebaseerd waren op het matchen van zoekwoorden, is dat Google nu in staat is om beter te begrijpen wat gebruikers van ze vragen. Ze kunnen naast de ingevoerde woorden ook de context waarin deze woorden worden gebruikt en de bedoeling van gebruikers, beter begrijpen. Dit wordt ook wel semantisch zoeken genoemd.

Een ontwikkeling die het hele web-ecosysteem raakt

Omdat deze ontwikkeling zo’n beetje het hele web-ecosysteem raakt, zowel site-eigenaren als gebruikers, maar ook ontwikkelaars en ontwerpers zoals wij, is het belangrijk te weten wat het inhoudt, en hoe ermee om te gaan. Het doel is voor iedereen gelijk: we willen vinden en gevonden worden.

Knowledge Graph

Aan de basis van de verbetering van Google’s zoekmachine staat de zogenaamde ‘Knowledge Graph’, die in mei 2012 werd geïntroduceerd. De Knowledge Graph is een database waarin Google meer dan honderden miljoenen entiteiten (ofwel mensen, dingen en plaatsen die bestaan) en miljarden relaties daartussen, met elkaar verbindt. Het betekent dat Google nu in staat is om, naast deze entiteiten waarnaar je zoekt, ook informatie te tonen die daarbij relevant is.

Accepteer cookies

Voor de Knowledge Graph put Google uit bronnen, zoals Wikipedia, de CIA World Factbook en Freebase. Laatstgenoemde is een door de community onderhouden database, die als doel heeft de wereld in het digitale domein te vangen met gestructureerde metadata: entiteiten met eigenschappen en de relaties tussen die entiteiten. Freebase werd ontwikkeld door het bedrijf Metaweb, dat in 2010 door Google werd overgenomen.

Accepteer cookies

De overname van Metaweb was niet verwonderlijk: Google kreeg hiermee de basis in handen voor de Knowledge Graph en kon zichzelf nu in staat stellen om, naast vele honderden miljoenen webpagina’s, ook de miljarden bruggen ertussen in kaart te brengen. En om betere en relevante informatie te tonen bij zijn zoekresultaten. Hoe Freebase werkt, en hoe je jouw organisatie kunt toevoegen aan deze database, lees je in dit artikel.

Semantisch zoeken

Met het zoekalgoritme Hummingbird, dat gevoed wordt door de alsmaar intelligenter wordende Knowledge Graph, hebben we voet gezet in het tijdperk van het semantisch zoeken: de zoekmachine kan de bedoeling van de gebruiker (de user intent) en de context van de woorden die hij invoert beter begrijpen. De crux hierbij is dat Google in staat is om mogelijke misverstanden, die uit de verschillende betekenissen van woorden kunnen ontstaan, te laten verdwijnen omdat in de Knowledge Graph de relatie tussen deze woorden (de entiteiten) in kaart is gebracht.

Een voorbeeld

Als ik bijvoorbeeld intik ‘Amsterdam Museum Nachtwacht’, weet Google dat ik zoek naar het Rijksmuseum, en niet een ander museum, omdat de Nachtwacht daar hangt. Dit wordt in de kenniskaart (naast de zoekresultaten) getoond.

rijsmuseum

De vergelijk-functie

Een andere feature die hieruit voortvloeit is de vergelijk-functie. Als ik ‘Rijksmuseum vs Stedelijk Museum’ invoer geeft Google me een tabel, waarin de eigenschappen die bij elk van de twee entiteiten horen ter vergelijking naast elkaar worden gezet. Hoe meer gelijksoortige informatie in de Knowledge Graph over deze entiteiten bekend is, hoe meer informatie er kan worden gegeven in de tabel.

vergelijk

Vergelijkbaar hiermee is de filmstrip, die Google toont als ik in een kenniskaart op een gerelateerde entiteit heb geklikt.

davidbyme

Conversational search

Een stap verder in de richting van een mobiele en voice-gestuurde toekomst wordt gezet met het aanbieden van ‘conversational search’, oftewel het zoeken naar informatie door middel van gesproken zoekopdrachten. Stel je vraagt: ‘hoe is het weer in Maastricht?’ Google zal je voorzien van het antwoord dat je nodig hebt. Vervolgens kun je vragen: ‘hoeveel kilometers is dat vanaf hier?’ Google begrijpt dan dat ‘hier’ de plaats waar je je bevindt is en ‘dat’ doelt op de stad Maastricht, uit je eerste vraag. Je bent dus bezig een gesprek te voeren met de zoekmachine. Google Now laat dit principe ook al zien. Het gaat zelfs zo ver, dat de dienst op basis van je eerdere zoekgegevens, je locatie en eventuele andere informatie die bekend is, kan voorspellen wat je op een bepaald moment zou willen.

maastricht

5 tips voor je content- en SEO-strategie

Het zijn indrukwekkende ontwikkelingen, waarmee we als moderne data-consumenten allemaal te maken hebben. Google maakt ons het leven in ieder geval een stuk makkelijker. We zullen nooit meer om een antwoord verlegen zitten. We hoeven vaak niet eens meer door te klikken: de informatie waar ik waarschijnlijk naar op zoek was, wordt keurig voor ons naast de zoekresultaten gezet.

Maar zijn er ook gevolgen voor de SEO-inspanningen die tot nu moesten worden ondernomen? Zijn deze nog wel toereikend genoeg voor een goede ranking? Of vragen de steeds slimmer wordende zoekmachines site-eigenaren om hun content- en SEO-strategie hieraan aan te passen? Het antwoord is simpel: alles wat je altijd al deed voor een optimale ranking blijft overeind. Het blijft dus belangrijk om goede, originele content te produceren en slim om te gaan met zoekwoorden. Maar dit alleen is niet genoeg: hier volgen vijf tips waarmee je het tijdperk van het semantische web vol vertrouwen tegemoet kan zien.

1. Laat zien dat je expert bent

Als aanbieder van een site, met wat voor content dan ook, blijft het aller-, allerbelangrijkst om te laten zien aan bezoekers dat je weet waarover je schrijft, dat de content goed is geschreven, dat het origineel is, dat het begrijpbaar is en dat jij als auteur expert bent op jouw vakgebied. Houdt het ook niet bij een enkele post, maar probeer zoveel mogelijk ingangen te creëren die antwoord kunnen geven op vragen uit jouw niche. Zorg er wel voor dat pagina’s niet over hetzelfde onderwerp gaan. Aangezien de semantische zoekmachines de betekenis van woorden en synoniemen daarvan kunnen herkennen en herleiden, zal het dubbelen van content negatieve gevolgen hebben voor de zoekresultaten.

2. Van losse keywords naar natuurlijke taal

Zoeken ging voorheen vooral om het matchen van losse zoekwoorden. Hoe meer overeenkomende keywords, hoe hoger de ranking. Met de introductie van Hummingbird is Google beter in staat om hele zinnen te verwerken, en echt te begrijpen wat een gebruiker bedoelt als deze iets invoert. Dat betekent voor site-eigenaren dat het van belang is om te zorgen dat in de content zinnen worden opgenomen die overeenkomen met zinnen waarmee gebruikers zouden zoeken en hoe ze denken over het onderwerp. Probeer dus zo dicht mogelijk bij de gebruiker te gaan zitten, en te definiëren wat zijn bedoeling zou kunnen zijn bij het zoeken naar datgene wat jij te bieden hebt.

3. Geef antwoord op vragen

Een goed middel om te zorgen dat je pagina’s antwoord geven op vragen die gebruikers kunnen hebben, zijn FAQ’s, How-to’s, What-Who-Why-Where’s. Als je ook video produceert die vragen beantwoorden, publiceer ze op youtube en embed op je pagina’s. Google will love you for it, en zal je belonen met hoge rankings.

4. Identificeer entiteiten, markup je pagina’s en link ze met elkaar

Entiteiten en de relaties ertussen vormen de basis van het semantische web. Om je site klaar te maken voor deze ontwikkeling, is de beste strategie om alle content langs te lopen en de entiteiten die daarin worden genoemd te definiëren, zodat Google begrijpt waarover je het hebt. Vervolgens moeten deze entiteiten worden voorzien van eigenschappen. Hoe doe je dit? En waarom eigenlijk?

Een voorbeeld

Een productpagina van een webshop toont een jurkje van een bepaald merk: dit jurkje is de entiteit. Nu heeft het jurkje een prijs, is het verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten en wellicht hebben mensen er reviews over geschreven, allemaal eigenschappen die in de HTML-code van de pagina aan de entiteit kunnen worden toegewezen door gebruik te maken van ‘semantic markup’, eerdergenoemde gestructureerde metadata, zoals schema.org of open graph.

Als je er tenslotte voor zorgt dat de productpagina van het jurkje binnen je site gelinkt is met gelijksoortige items in je webshop, met items van hetzelfde merk, met de verzameling op het hoger liggend niveau waar dit jurkje onderdeel van uitmaakt, met eventuele informatieve pagina’s die over het merk zijn geschreven en niet te vergeten via share-knoppen met sociale netwerken, dan zal Google je product als entiteit herkennen, inclusief de eigenschappen en relaties met andere producten. Hoe beter deze exercitie is uitgevoerd, des te beter je zal worden geïndexeerd.

5. Maak jezelf een betrouwbaar auteur

Net zoals het belangrijk is voor Google om te kunnen aangeven of de content op je pagina kan worden toegewezen aan dingen die bestaan, is de betrouwbaarheid van de afkomst van de data ook van belang. Om hiervoor te zorgen is ‘Google authorship’ in het leven geroepen. Het zorgt ervoor dat Google mensen en organisaties via het vehikel Google+ onweerlegbaar kan koppelen aan websites en pagina’s, en dat als resultaat daarvan jouw pagina’s zullen stijgen in de ranking.

Rich snippets

Waar de punten 1, 2 en 3 vooral gaan over welke contentstrategie je moet volgen, zijn de 4 en 5 van invloed op wat je kan doen aan semantisch SEO. Het resultaat van deze inspanningen is dat Google webpagina’s op een veel rijkere manier kan weergeven in zoekresultaten dan voorheen gebruikelijk was: met ‘Rich snippets’. Google haalt hiervoor relevante informatie die in de metadata staat vastgelegd eruit en toont ze op zo’n manier, dat deze door gebruikers veel beter zullen worden opgemerkt:

richsnippet

Wil je meer lezen over semantisch SEO, dan is dit artikel een dikke aanrader.

Bron foto intro: Wikimedia