How to

Hoe beïnvloed je Google’s Knowledge Graph?

0

In mei 2012 lanceerde Google de Knowledge Graph. De graph begrijpt feiten over mensen, plaatsen, bedrijven etc. en verbindt deze entiteiten met elkaar. Google geeft daardoor steeds vaker zelf antwoord op je vraag. Wanneer je bijvoorbeeld zoekt naar ‘Michael Jackson geboortedatum’ verschijnt het antwoord op die vraag als eerste resultaat op de pagina, boven de normale zoekresultaten.

Kenniskaart

Dit is slechts één voorbeeld van een SERP (Search Engine Results Page) gegenereerd door de Knowledge Graph, in het Nederlands Kenniskaart genoemd. Andere voorbeelden zijn o.a. (bijna) real time standen en uitslagen van een sportwedstrijd, het actuele weer of tijdstip op een bepaalde locatie of de actuele dollarkoers. Moz geeft in dit artikel een mooi overzicht van de mogelijkheden.

Hoewel het leggen van verbanden tussen entiteiten zich nog in een vroeg stadium bevindt en de Knowledge Graph nog maar het begin is van het semantische web, zien we dat er grote stappen worden gemaakt. Als online marketeers is het onze taak deze veranderingen te begrijpen en erop in te spelen. Google baseert zijn Knowledge Graph op verschillende bronnen, waaronder Google+, Wikipedia en Freebase. De hamvraag is nu: is het mogelijk om die bronnen te beïnvloeden? Ja, dat kan!

MJ

Lokale resultaten in Knowledge Graph

Het spreekt voor zich dat Google+ en Google Lokaal (voorheen Places) voor Google een gigantische bron van gegevens zijn. Het is te verwachten dat Google deze inhoud in de toekomst steeds vaker gaat gebruiken om het web beter te begrijpen.

Is jouw bedrijf (sterk) afhankelijk van een fysieke locatie en heb je in het verleden al een Google Places-pagina aangemaakt? Koppel deze dan aan een lokale Google+-bedrijfspagina en aan je website. Op die manier ontstaat een geverifieerde lokale Google+-pagina die extra goed zichtbaar is in de Knowledge Graph. Meer informatie over het maken van een Google+-pagina vind je hier.

Niet voor elk bedrijf is een koppeling aan een locatie wenselijk of van toepassing. In dat geval is het nog steeds mogelijk om in de Knowledge Graph te verschijnen door een zakelijke Google+-pagina te koppelen aan de website. Een actieve Google+-pagina met voldoende volgers is hierbij wel een voorwaarde. Waar die grens van ‘voldoende volgers’ precies ligt, is helaas niet bekend.

frankwatching knowledge graph

Je eigen website voor Google begrijpelijk maken met Schema.org

Om het Google nog makkelijker te maken de inhoud van jouw website te begrijpen en wellicht zelfs te gebruiken in de Knowledge Graph, kun je deze opmaken met Schema.org. Schema.org is een samenwerkingsproject van Google, Microsoft en Yahoo! om het internet te verbeteren. Door gegevens te markeren op de pagina helpen we zoekmachines informatie op webpagina’s te interpreteren, betere verbanden te leggen en betere resultaten weer te geven. Heb je jouw gegevens nog niet gemarkeerd? Ga daar dan nu mee aan de slag. Als je onbekend bent met de schema-markup, kun je gebruik maken van deze gratis tool (Schema Creator).

De grootste bronnen van Knowledge Graph-informatie: Freebase en Wikipedia

Veel van de informatie in de Knowledge Graph komt van Wikipedia en Freebase. Wikipedia kennen we natuurlijk allemaal, maar Freebase is voor velen nog onbekend. Het is een database die in 2010 werd overgenomen door Google.

Freebase bevat informatie over tientallen miljoenen onderwerpen. Ter vergelijking; de Engelse Wikipedia heeft nog geen 5 miljoen artikelen. Elk van de onderwerpen in Freebase wordt gekoppeld aan andere verwante onderwerpen en aan verschillende eigenschappen zoals filmgenres en geboortedata van mensen. Er zijn meer dan een miljard dergelijke feiten of relaties bekend in Freebase. Wat is nu het interessante? In tegenstelling tot Wikipedia is het op Freebase wel gemakkelijk om informatie – zoals bedrijfsgegevens – toe te voegen.

Hoe werkt Freebase?

Freebase is gebaseerd op domains, topics, types en properties. Google geeft zelf hier een uitgebreide uitleg over hoe de database in elkaar steekt. Even een voorbeeld van hoe deze drie aspecten in Freebase werken:
­

 • Topic: Bob Dylan
 • Domains: Music
 • Types: Song writer
 • Properties: Een lijst met uitgebrachte albums

7 stappen: hoe plaats ik mijn bedrijf in Freebase?

Hieronder leg ik in 7 stappen uit hoe je jouw organisatie toe kunt voegen aan deze miljoenendatabase.

 1. Ga naar freebase.com en log rechts bovenaan in met een Google-account door te klikken op de Sign in or Sign up button, de rest wijst vanzelf.
 2. Bekijk vervolgens of jouw bedrijf al bestaat in Freebase door te zoeken in de zoekbalk.freebase 1
 3. Als jouw bedrijf er niet bij staat, kun je in het veld daaronder het meest geschikte ‘domein’ kiezen dat jouw organisatie het beste typeert.freebase 2
 4. Zodra je de naam van het domein hebt gekozen, komt er weer een keuzeblok naar voren. Kies het type dat het beste past bij je organisatie. Dit kan bijvoorbeeld ‘Employer’ zijn.freebase 3
 5. Nu kunnen we een nieuw topic aanmaken door op het tandwielicoon te klikken rechtsboven. Klik op Add topic.freebase 4
 6. Nadat je hier de naam van je bedrijf hebt ingevoerd kunt je de informatie (values) van jouw bedrijf invoeren door op het gele icoontje te klikken in het invulveld. Deze informatie kun je op elk moment aanpassen.freebase 5
 7. Nadat je alle informatie hebt ingevoerd, kun je meerdere types toevoegen door simpelweg te beginnen met typen in het ‘Add type’ zoekveld.

freebase 6

Tip: Bekijk andere (concurrerende) bedrijven in Freebase en let op de types die zij hebben ingevoerd ter inspiratie.

Heb je nog andere tips and tricks omtrent het positief beïnvloeden van de Knowledge Graph? Laat ze zeker horen in de comments hieronder.

[Update 18 mei 2015]: Medio 2015 zal Freebase de data volledig overdragen aan het project van Wikimedia Foundation ‘Wikidata’. Zoals het ook mogelijk was met Freebase, kunnen ontwikkelaars de data met een API exporteren uit Wikidata.

Google zal hier ook gebruik van maken om de Knowledge Graph te vullen. Op 30 juni zal de laatste dump plaatsvinden tussen de twee databases. Het is nog onduidelijk of de sluiting van Freebase het moeilijker of makkelijker  maakt voor bedrijven om de Knowledge Graph van Google te beïnvloeden. Verwacht hierover meer in een follow-up verhaal.