Cases

Crowdfunding als verbindende factor in een community

0

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt toen ik Vines voorbij zag komen met bedankjes of oproepen om mee te gaan op reis met Crowd Expedition. Termen als collaborative economy, crowdsourcing, crowdfunding en de deeleconomie worden echter vaak gehypet, bedrijven liften erop mee. Ik zocht oprichter Martijn Arets op om hem wat vragen te stellen over deze fenomenen en hoe hij crowdfunding in de praktijk toepast met Crowd Expedition.

Hypes

Martijn valt meteen met de deur in huis: “Crowdsourcing en crowdfunding zijn al eeuwenoud. De Bijbel is met meer dan veertig auteurs een van de eerste voorbeelden van crowdsourcing en goede doelen doen al jarenlang aan crowdfunding met collectes aan de deur.”

De termen zijn de laatste jaren volgens Martijn teveel gehypet. Wat is er nu nieuw en hoe laat je de crowd voor én met jou werken? Wat moet er gebeuren om deze ontwikkelingen op een duurzame manier in te zetten? Hoe verbind je de oude met de nieuwe economie en zorg je dat deze fenomenen hun maximale potentieel bereiken?

Dat is een vraag die Martijn wil beantwoorden met de Collaborative Economy Hub, waar Crowd Expedition, en de crowdfundingcampagne die daarbij hoort, onderdeel van uitmaken.

Cocreatie

In mijn vakgebied beschouwen community managers cocreatie en crowdfunding als de ultieme opbrengst van een betrokken groep fans. Door mensen met een gezamenlijke interesse (of dit nu hardlopen, gezond eten, motoren of gadgets is) bij elkaar te brengen, ze van relevante informatie en tips te voorzien en ze in verbinding te stellen met elkaar, kunnen uiteindelijk mooie dingen tot stand komen. Zo wordt in mei de eerste gecrowdfunde marathon van Nederland gehouden.

Een mooi recent voorbeeld van cocreatie is de recente campagne van Beefeater Gin London. Zij lieten de fles voor een limited edition ontwerpen door hun fans, die foto’s van hun favoriete stad Londen voor het ontwerp in konden sturen. Zo zochten ze verbinding met hun fans. Op Frankwatching vind je meer voorbeelden van samenwerking tussen producent en consument aan een eindproduct. Kun je dit verbindende effect ook bereiken met crowdfunding? Ik vraag het Martijn.

Crowdfunding van een boek: lessons learned

Martijn leerde uit het crowdfunden van de Engelse vertaling van zijn boek Brand Expedition een aantal waardevolle lessen.

“Ik was de eerste ter wereld met een campagne die ‘equity based gecrowdfund’ was. Dat hield in dat investeerders via een coöperatieconstructie aandeelhouder werden in de Brand Expedition Book BV. Dat leverde me veel publiciteit op, spinoffs waren bijvoorbeeld dat ik in 2011 door Sprout werd uitgekozen tot Ondernemer van het jaar, en het leverde me uitnodigingen op voor internationale denktanks (40 under 40). Als klap op de vuurpijl kreeg ik een uitnodiging om te spreken in Griekenland bij TedXKalamata.”

Of de financiering op basis van aandelen de juiste vorm van crowdfunding was, valt te betwijfelen, zegt Martijn. En daar zit de crux in een goede crowdfuncingcampagne: kies de juiste vorm. Er zijn vier vormen van crowdfunding mogelijk, namelijk op basis van:

  • donaties;
  • voorverkoop;
  • lening;
  • en aandelen.

Werken op basis van donatie en voorverkoop – je hoeft jezelf niet te beperken tot één keuze – was achteraf gezien beter geweest. Mensen investeren namelijk niet in de uitgave van een boek vanwege het rendement.

Met welke motivatie geven mensen geld?

Martijn: “Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen: met welke motivatie geven mensen geld voor mijn campagne? In mijn geval was dit overduidelijk om óf te helpen mijn droom van een Engelse vertaling te helpen realiseren, óf omdat men simpelweg een gratis boek, adviesuurtje of presentatie wilde hebben. Níet vanwege het rendement. En juist het aandelenstuk heeft qua tijd- en geldinvestering het meeste gekost om te realiseren.”

Hier is weer een link met communitymanagement te leggen. Mensen vragen zich altijd af: ‘what’s in it for me’? Wat ga ik hier vinden? Is dat informatie, nieuwe connecties, entertainment of een combinatie van meerdere factoren? Kortom: leef je in in de motivatie van je doelgroep.

Denk na over een strategie voor community management

Foto met dank aan Fotolia

Foto met dank aan Fotolia

Ook geeft Martijn aan dat de communicatie onderhouden met je community en ze bij je project betrekken, een intensief proces is. Bedenk hier daarom een strategie voor, of schakel er extra mensen voor in.

Een andere les die Martijn wil meegeven: als je je crowdfunding community in wilt zetten om iets voor elkaar te krijgen, ga dan ook crowdfunders zoeken in de doelgroep die hier aan bijdragen. “In mijn geval heb ik voornamelijk Nederlandse investeerders gevonden (via een grotendeels Nederlands platform), terwijl de doelgroep voor het Engelse boek Engelstalige landen is. Engelstalige investeerders waren voor de verkoop van het boek praktischer geweest.”

Benut de kracht van je ambassadeurs

Nog 2 laatste tips van Martijn. “Kijk ook in je community wat voor mensen er zijn en wat ze kunnen, wat ze doen en wie zij kennen. In mijn geval ontdekte ik bijvoorbeeld een accountant in de community. Door de crowdfunding heeft die persoon al aangegeven ambassadeur te zijn, dan is de drempel om even om hulp of een second opinion te vragen heel laag. Daar zit meer waarde in dan het geld dat deze persoon heeft gegeven.

Communiceer open

En blijf altijd open communiceren; ook al gaat het niet zo goed, blijf open en blijf verwachtingen managen. In mijn geval heb ik het werk om een boek internationaal op de markt te zetten flink overschat, dit communiceer ik ook open met mijn investeerders.”

Duurzaam model

Voor de huidige crowdfundingcampagne voor Crowd Expedition – hij gaat 2 jaar op reis, hier lees je meer – heeft Martijn het helemaal ander aangepakt om een duurzaam resultaat te bereiken. De doelstellingen (op basis van voorverkoop en donaties) zijn vastgelegd in een plan, hieronder de belangrijkste twee:

  1. Zoveel mogelijk mensen als ambassadeurs aan de expeditie verbinden (individuele donaties).
  2. Geld ophalen door de kennis die Crowd Expedition in twee jaar opdoet voor te verkopen door middel van presentaties, adviesuren en congreskaarten (aan bedrijven).

Ook zijn vaste bedragen (plus wat de mensen daarvoor terugkrijgen) vastgesteld. Voor een donatie van 10 euro krijg je bijvoorbeeld een persoonlijke bedankvideo via Vine (zie het voorbeeld hieronder). Een grotere donatie betekent dat een bedrijf bijvoorbeeld gebruik kan maken van de expertise over de collaborative economy, de investeerder ontvangt Goldtickets voor deelname aan het Collaborative Economy Congres en deelname aan een community met vakexperts uit dezelfde of andere sectoren.

Doelgroepen

Met Crowd Expedition wil Martijn 2 doelgroepen te bereiken: enerzijds ambassadeurs door individuele donaties. Aan de andere kant vraagt hij bedrijven en organisaties in sectoren zoals de financiële dienstverlening, hospitalitysector, onderwijs en de politiek mee te doen en zo te leren om gebruik te maken van de mogelijkheden van de nieuwe economie. Juist door de verbinding te leggen tussen organisaties uit letterlijk verschillende generaties zal er kennisuitwisseling plaatsvonden en duurzame effecten optreden. Die voor alle stakeholders voordeel creëren op de lange termijn.

Communitymanagement

De communitymanagers onder ons zullen in dit stuk een aantal links met het eigen vakgebied hebben ontdekt, zoals: geef content waarin je de community zelf centraal stelt, creëer ambassadeurs die helpen jouw verhaal te vertellen en benut de technologie en online platformen die de verbinding mogelijk maken. En tot slot; verdiep je in de kwaliteiten en het network van jouw community, zodat je hier optimale waarde uit kunt halen.

Het gaat allemaal om een brug slaan tussen de nieuwe en de oude economie. Want volgens Martijn is juist de combinatie van oud en nieuw, net als bij generaties, belangrijk om tot een duurzaam resultaat te komen. De wereld een beetje mooier maken door kennisdeling, ik ben fan. Een mooi streven, doen jullie mee aan de expeditie?

Foto intro met dank aan Fotolia