Inspiratie, Verdieping

Vakantiefoto met je kind: leuk voor op LinkedIn?

0

Vorige week vernam ik dat middelgroot advocatenkantoor X te Y toe is aan een nieuwe website. Ik kreeg ook een naam van een contactpersoon: één van de advocaten zou zich ontfermen over het project nieuwe website. Om een beetje aardig beslagen ten ijs te komen, Google ik hem. Een keurig profiel: advocaat-partner, in Leiden gestudeerd, vaardigheden op huurrecht, arbeidsrecht en sociale media. Maar: op de foto staat hij met zijn baby afgebeeld.

Ik was het al vaker tegen gekomen: mensen die op LinkedIn staan met hun kind(eren). De vraag hoe iemand op de gedachte komt om zo’n foto bij z’n profiel te plaatsen houdt me sindsdien bezig.

Balans werk en privé?

Het doel van LinkedIn is toch het beheren van een professionele reputatie? Je laat jezelf van je beste kant zien aan klant, leverancier en potentiële werkgever. Als je kleuterjuf of basisschoolleerkracht bent, doet zo’n kinderplaatje misschien nog iets voor je. Maar waarom zou je als je accountmanager, marketingmedewerkster of advocaat een portret van jou met peuter plaatsten?

Poogt de doorgewinterde haai van een kopieermachineverkoper zijn keiharde salesimago een beetje te verzachten? Laat de mevrouw van marketing op deze manier zien dat ze stressbestendig is en heel goed kan multitasken? Hoopt de advocaat te vertellen dat hij de balans tussen werk en privé wèl gevonden heeft en dus een evenwichtig mens is? Zou dat overkomen? Is zo’n statement niet erg ver gezocht?

Even surfen over LinkedIn levert een rijke oogst aan gezellige kiekjes op:

linkedinmetkind

Het is me een raadsel. Zo’n intiem gezinsplaatje lijkt me weinig doelmatig op LinkedIn. Maar ik kan me ook niet voorstellen dat al die accountmanagers, marketingmensen en advocaten dit zonder nadenken doen met een houding van hatseflats: hier sta ik wel leuk op, uploaden en klaar.

Wie het begrijpt mag het zeggen

Ik durf het advocaat van kantoor X te Y niet te vragen. Hij is klant geworden en mogelijk vat hij mijn aperte verwondering over zijn profielfoto op als beledigend. Daar moet je mee uitkijken. Dus als iemand een idee heeft hoe mensen ertoe komen zichzelf met kind op LinkedIn plaatsen, hoor ik dat graag.

Désirée Battjes verwondert zich elke week op Frankwatching.com over online etiquette. Of juist het gebrek er aan. Want Facebook mag dit jaar dan tien jaar bestaan, weten wij allemaal inmiddels hoe het hoort op social media? Hoe heurt het eigenlijk in het virtuele? Tijd voor een online etiquette, met een flinke korrel zout. Vind jij er ook wat van? Kom maar op met die mening, daar wordt het internet alleen maar beter van. 

Afbeelding intro door Andre van Iterson.