How to

9 AdWords-tips voor een goed begin van je campagne

0

Met de opzet en structuur van je Google Adwords-campagnes kun je voorkomen dat het vanaf het begin onnodig veel geld kost. Ook helpt een goede aanpak erbij dat Adwords op de lange termijn een rendabel kanaal blijft. In dit artikel deel ik een aantal concrete tips voor een goede start van je Google AdWords-campagne.

1. Logische campagnestructuur

Een goede campagnestructuur in Google AdWords is je basis van en één van de belangrijkste fundamenten om je campagne overzichtelijk en beheersbaar te houden. Omdat je campagne vaak bij het uitbouwen in omvang toeneemt, is het belangrijk om vanaf het begin het geheel met een juiste structuur overzichtelijk te houden.

Denk daarbij goed na over het onderverdelen van je campagnes. Verkoop je bijvoorbeeld verschillende productsoorten en merken? Dan zou je per merk een aparte campagne op kunnen zetten. Als er onder een merk weer verschillende productsoorten hangen, kun je deze met aparte advertentiegroepen overzichtelijk per merk onderverdelen.

Stel, je verkoopt laptops en aanverwante artikelen van verschillende merken. Je zou de structuur dan als volgt op kunnen bouwen:

Campagnenaam: SEA – Merken – MerkX
Advertentiegroepen:

  • MerkX – Laptop
  • MerkX – Printers
  • MerkX – Monitoren
  • MerkX – Muizen

Op deze manier behoud je een logische en overzichtelijke structuur, waar je later makkelijk gerelateerde advertentiegroepen en zoekwoorden aan kunt toevoegen.

2. Stel een ‘cost per order’ (CPO) vast

Om je campagnes te optimaliseren is het belangrijk om je gewenste CPO (cost per order) vast te stellen. Zonder CPO wordt het een stuk lastiger om campagnes te sturen, omdat er geen waarde is die je aan kunt houden om op te optimaliseren. Ook voor conversies die geen directe waarde vertegenwoordigen (bijvoorbeeld leads, ingevulde contactformulieren of downloads van een site) is het beter om een CPO vast te stellen. Je zou kunnen denken aan conversiepercentages van leads of downloads. Hier kun je vervolgens een ‘customer lifetime value’ voor bepalen, om zo tot een waarde te komen waarop je wilt sturen.

3. Campagnes per kanaal

De prestaties van de verschillende kanalen kunnen enorm verschillen. Houd hier rekening mee bij de indeling van je campagnes. En zorg ervoor dat je ieder kanaal apart opgesplitst hebt, om overzicht en optimalisatie te behouden.

Adverteer je alleen met Google Search-partners? Dan kun je bijvoorbeeld de campagnenaam SEA – Merken – MerkX aanhouden. Maar draai je daarnaast ook Display- en Remarketing-campagnes voor dit merk, dan is het slim dit te verdelen:  DIS – Merken – MerkX en REM – Merken – MerkX. Met een logische opsplitsing is het later veel makkelijker om het overzicht op de kanalen te houden en zorg je er bovendien voor dat de prestaties elkaar niet ongewenst beïnvloeden.

Artikel_adwords_tips1

4. Biedingen voor mobiel verkeer

Net zoals bij de verschillende kanalen, zal ook het type verkeer voor uiteenlopende prestaties zorgen. Mijn advies is om hier rekening mee te houden bij het opzetten van je campagnes: onder het tabje ‘Alle instellingen’ bij de campagne-instellingen kun je de biedingen op mobiel verkeer instellen. Het kan bijvoorbeeld een idee zijn om in het begin de biedingen voor mobiel verkeer lager in te stellen en deze pas hoger te bieden als er meer data bekend is om op te sturen en als je meer inzicht hebt in welke groepen op computers goed presteren.

Daarnaast is het slim om, als je adverteert op mobiele apparaten, aparte mobiele advertenties aan te maken die optimaal weergegeven worden op mobiele apparaten. Door hier ook meteen call-extensies en lokale extensies voor in te stellen, zorg je e voor dat mensen vanuit de advertentie telefonisch contact op kunnen nemen of door kunnen klikken naar de routebeschrijving op Google Maps.

5. Adverteren op merknaam

Zet een ‘branded’ campagne op. Het voordeel van deze campagnes is dat adverteren op je eigen merknaam vaak relatief erg goedkoop is, dat de kans op conversie hoog is, dat je extra attentiewaarde krijgt binnen de zoekresultaten en dat je het lastiger maakt voor een concurrent om op jouw merknaam bovenaan te staan.

Ik adviseer hierbij om een aparte branded campagne aan te maken, zodat je ervoor zorgt dat de prestaties uit het branded verkeer goed gescheiden blijven van het generieke zoekverkeer en je zo de prestaties goed uit elkaar kunt houden. Als je je afvraagt of adverteren op je eigen merknaam wel een meerwaarde heeft, lees dan het eerdere artikel ‘Adverteren op je eigen merknaam: slim?‘.

6. Werk met een reëel dagbudget

Het is belangrijk om te werken met een dagbudget dat afgestemd is op de markt en daarbij horende klikprijzen. Met een dagbudget van 20 euro in een markt waar de gemiddeld klikprijs op 75 cent ligt, wordt het lastig om je campagnes op korte termijn optimaal te laten lopen. Het duurt dan langer voor er data beschikbaar is om op te sturen en dit maakt optimalisatie van je campagnes lastiger. Kijk daarom vooraf goed in de Google Keyword Planner voor indicaties van klikprijzen en stem je dagbudget ook hier op af.

Je beschikbare budget bepaalt voor een groot gedeelte de manier van adverteren. Je kunt het beste op basis van je beschikbare budget bepalen hoe je je campagnes inzet: een groter budget neigt minder naar long-tail en meer naar een generieke aanpak, terwijl een lager budget vraagt om een long-tail-aanpak (minder volume maar over het algemeen goedkoper zoekverkeer).

7. Adverteer niet te breed

Maar al te vaak hebben adverteerders zoekwoorden op brede targeting staan. Hiermee vergroot je de kans dat je wordt vertoond op woorden die niet 100% relevant zijn voor jouw product of dienst. Je kunt overwegen om te beginnen met exacte zoekwoorden en zinsdelen en na verloop van tijd, als duidelijker is welke advertentiegroepen en daarbij horende zoekwoorden wel en niet presteren, dit uit te breiden met modified broad voor de groepen waar je voldoende conversies uit haalt tegen een goede cost per order. Volledig brede targeting raad ik af  als je de controle in eigen hand wilt houden.

Artikel_adwords_tips2

8. Test meteen met advertentieteksten

Zorg ervoor dat je begint met het testen van minimaal twee verschillende advertentieteksten per advertentiegroep. Verschillende advertentieteksten kunnen aanzienlijke prestatieverschillen vertonen. Als je dit al snel inzichtelijk hebt, kun je op basis hiervan meteen beginnen met het optimaliseren van onder andere de advertenties, om zo te streven naar een maximale ROI.

Zorg er daarnaast voor dat ‘Rouleren voor onbepaalde tijd’ ingesteld staat binnen het tabblad ‘Alle instellingen’ van de campagne-instellingen. Op deze manier worden je advertenties gelijkmatig vertoond en krijg je een zo betrouwbaar mogelijk resultaat van advertentieprestaties. Op die manier kun je weer verder optimaliseren. In een eerder artikel staat meer over het testen van Adwords-advertentieteksten.

9. Geef het de tijd

Het succes van een campagne staat of valt met de tijd die het krijgt om resultaat te realiseren. De eerste dagen geen conversies betekent niet direct dat je campagne niet goed staat en datje deze moet uitschakelen. Zeker in de beginperiode zal een campagne tijd nodig hebben om beoordeeld te worden en voldoende relevante data op te kunnen bouwen. Het heeft dus geen zin om een nieuwe campagne na een week al uit te schakelen omdat deze niet de juiste CPO bereikt die je vooraf voor ogen had.

Uiteraard moeten je uitgaven niet onnodig hoog oplopen, maar als je campagne goed is opgezet en de uitgaven-inkomsten verhouding niet extreem scheef loopt, zul je zien dat de data en resultaten al snel meer binnen bereik komen.

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen waar je rekening mee moet te houden om een Google AdWords-campagne op te zetten, maar met bovenstaande lijst voorkom je in ieder geval de meest voorkomende fouten. Ook zorg je er zo voor dat je niet meteen onnodig veel geld verspilt in de beginperiode van je campagne.