How to

AdWords: ontdek 10 winnende formules voor advertentieteksten

0

Op zoek naar ideeën om je Adwords-campagne te optimaliseren? In dit artikel geef ik tips voor het testen van advertentieteksten in Adwords. Advertentieteksten kunnen een wereld van verschil maken in het resultaat. Er is helaas niet één antwoord voor een goede advertentietekst. Wat maakt dat iemand op een advertentietekst klikt is subjectief. Test daarom altijd met verschillende advertentieteksten om te ontdekken wat werkt om het optimale resultaat te behalen.

Eerst een test opzetten

Voordat je kunt gaan testen, is het belangrijk dat je campagneinstellingen goed staan. De instellingen hebben namelijk invloed op de betrouwbaarheid van de resultaten. Om advertentieteksten te testen, zorg je dat de advertenties gelijkmatig worden weergegeven.  Ga daarvoor naar ‘Instellingen’ op campagneniveau, onder ‘Geavanceerde instellingen’ wijzig je de advertentierotatie naar ‘gelijkmatig rouleren’ of ‘rouleren voor onbepaalde tijd’.

Welke optie je kiest is afhankelijk van de periode waarin je wilt gaan testen. Bij de optie ‘gelijkmatig rouleren’ worden de advertenties na 90 dagen automatisch geoptimaliseerd voor klikken of conversies,  bij ‘rouleren voor onbepaalde tijd’ blijven de advertenties gelijkmatig rouleren.

Stap voor stap je advertentieteksten optimaliseren

Nu kun je nieuwe advertentieteksten gaan toevoegen om mee te testen. Probeer meerdere varianten uit van een tekst. In de basis bestaat een Adwords-advertentietekst uit 3 elementen: een kop, 2 beschrijvingsregels en de zichtbare url.  Met deze elementen kun je variëren in je advertentie. Zo kun je ontdekken welke variant het beste werkt voor jouw campagne.

Mijn advies is om per element te testen, zo werk je stapje voor stapje toe naar de beste variant. En zo houd je ook het overzicht van het effect van de wijziging in de verschillende elementen. Voor het testen van advertentieteksten kun je ook een experiment aanmaken. Kies dan voor een 50/50-verdeling voor de controle- en experimentgroep.

10x inspiratie voor AdWords advertentieteksten

Inspiratie nodig? Hieronder geef ik 10 uiteenlopende test voorbeelden voor AdWords advertentieteksten.

1. Stel je een vraag?

Het gaat er om dat je advertentie opvalt tussen de andere advertenties. Stel hiervoor bijvoorbeeld een vraag in de kop van de advertentie. Speel met de vraag ook in op de zoekopdracht en beantwoord de vraag in de advertentietekst.

Stel-een-vraag-Adwords-Advertentietekst

2. Test met verschillende USP’S

Wat zijn de belangrijkste USP’s  van je product of dienst? Maak een lijst met de belangrijkste punten waarom iemand bij jou moet kopen en test deze USP’s in je advertentieteksten. Denk hierbij aan gratis verzending, levertijden, ervaring, grootte van de voorraad etc. Hieronder zie je hoe Beslist.nl dit toepast.

Beslist.nl-Usps-AdvertentietekstBekijk ook welke USP’s de concurrent naar voren laat komen. Heeft de concurrent een snellere levertijd? Speel dan bijvoorbeeld in op gratis retourneren of een niet-goed-geld-terug-garantie.

3. Verwijs naar klantbeoordelingen

Veel bezoekers hechten waarde aan klantbeoordelingen bij het kiezen van een aanbieder. Google introduceerde hiervoor de seller ratings als extra extensie bij je advertentie. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om in je advertentietekst naar klantbeoordelingen te verwijzen. Een goede manier om te laten zien dat klanten tevreden zijn en een hoge waardering geven voor je product of dienst.

Klantbeoordeling-Advertentietekst

4. Benut alle beschikbare ruimte vs. weinig ruimte

Een advertentieregel van een Adwords-advertentietekst mag maximaal 35 tekens bevatten. Probeer uit wat beter werkt:  et optimaal benutten van de beschikbare tekens of juist zo weinig mogelijk tekens te gebruiken onder het motto ‘less is more’.

Less-vs-More-Advertentietekst

5. Maak de aanbieding in je advertentie tijdsgebonden

AdWords is ideaal voor het communiceren van kortingen en acties. Organisch lukt het vaak niet om tijdelijke acties naar voren te brengen, maar in Adwords kan dit wel. Houd overigens wel rekening met de eventuele keuringstijd van je advertenties.

Actie-in-Advertentietekst

6. Vermeld de prijs

Dit testvoorbeeld ligt redelijk voor de hand, maar getallen trekken nou eenmaal de aandacht. Test advertentieteksten met en zonder vermelding van de prijs. Weet je dat je lagere prijzen hebt dan de concurrent? Vermeld dan zeker de prijs in je advertentie.  Hierdoor wordt het voordeel direct duidelijk voor de bezoeker.

Prijs-in-Advertentietekst

7.  Gebruik Copyright- en merknaamsymbolen

Maak gebruik van copyright- en merknaamsymbolen en bevestig hiermee je merknaam. In plaats van een merknaam of copyright symbool kun je bijvoorbeeld ook “Officiële Site”opnemen in de kop van je advertentie. Hiermee val je zeker op ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast straalt dit ook betrouwbaarheid uit. Zie hieronder het voorbeeld van Vliegwinkel.nl.

Merksymbool-in-Advertentietekst

8. Maak gebruik van interpunctie en hoofdletters

Het gebruik van hoofdletters en interpunctie in je advertentieteksten kan veel verschil uitmaken voor de mate van je succes. Door belangrijke woorden in de advertentieregels te beginnen met een hoofdletter, vallen deze meer op in de tekst. Ontdek zo wat het effect is wanneer je Ieder Woord Met Een Hoofdletter Schrijft. Het is overigens niet toegestaan om een woord helemaal met hoofdletters te schrijven.

Test daarnaast ook eens het gebruik van punten, komma’s, een vraagteken of uitroepteken in je advertentieteksten. Let hierbij wel op de richtlijnen van Google . Je mag bijvoorbeeld geen uitroepteken gebruiken in de kop en maar maximaal één uitroepteken in de beschrijvingsregels!

Gebruik-Interpunctie-Hoofdletters

9. Zet je social media fans & followers in

Het aantal Google+-volgers wordt bij de nieuwe enhanced campaigns automatisch toegevoegd aan je advertentie. Uiteraard alleen wanneer je een Google+-pagina bezit met minimaal 100 volgers. Het is inmiddels bewezen dat de sociale extensies werken, volgens Google hebben de +1-extensies een positief effect op de CTR van de advertentieteksten.

Maar er zijn nog meer sociale media zoals Facebook en Twitter. Veel fans op Facebook of volgers op Twitter? Vermeld dit in je advertentietekst en ontdek of dit effect heeft op de resultaten. Hierbij zou je ook extra als sitelink een link naar je Facebookpagina of Twitteraccount kunnen opnemen.

10. Schrijf met een geestige toon en speel in op de actualiteit

Alle bovenstaande ideeën al uitgeprobeerd? Schrijf dan eens een advertentietekst op een geestige toon. Humor werkt ook in tv-commercials, dus waarom zou je het niet uitproberen in je AdWords-advertentieteksten. Speel hierbij bijvoorbeeld in op de actualiteit, zoals Koning Aap met onderstaande advertentie inhaakt op de Troonwisseling.

Geestige-toon-Advertentietekst

Goede test en betrouwbare conclusies

Wanneer je test eenmaal staat, is het belangrijk om regelmatig de resultaten te bekijken en hieruit de juiste conclusies te trekken. Let daarbij op de volgende punten voor een goede test met betrouwbare conclusies:

  • Trek niet te snel conclusies. Geef de advertentieteksten de tijd om voldoende data te verzamelen;
  • Formuleer vooraf een hypothese met daarin je verwachtingen rondom de uitkomst van de test. Bijv. “Het toevoegen van ‘Gratis Verzending’ als USP in de advertentieteksten leidt tot een hogere CTR en een betere kwaliteitsscore;
  • Gebruik voor de verschillende advertentieteksten dezelfde landingspagina. Zo heeft de landingspagina geen invloed op de uitkomst;
  • Baseer je conclusies zowel op de CTR als de conversie ratio van de advertentieteksten. Uiteindelijk wil je goed converterende advertentieteksten. Een advertentietekst met een hoge CTR levert niet altijd ook conversies op;
  • Onderbreek steeds de slechts presterende advertentietekst en voeg dan een nieuwe tekstvariant toe. Blijf continue testen.

Meer weten over Google AdWords en search marketing? Lees dan het Frankwatching Dossier SEO & SEA. Veel succes met testen! Nog andere ideeën om te spelen en testen met advertentieteksten? Laat het hieronder weten in een reactie.