Inspiratie, Verdieping

E-commerce: wat je allemaal met online marketing kunt

0

Hoe staat je webshop ervoor? Heb je online marketing wel voldoende ingezet? In het boek ‘Succes met e-commerce’, word je door maar liefst negen auteurs meegenomen in de wereld van onder andere zoekmachine-optimalisatie, contentmarketing, webanalytics, e-mailmarketing en mobile marketing.

Het boek is tot stand gekomen door Marc de Groot, in samenwerking met acht andere auteurs. Een erg goede basis, omdat op deze manier elke specialist iets kan vertellen over zijn eigen ervaring en expertise.

Zoekmachine-optimalisatie en advertising

Het eerste stuk, over zoekmachine-optimalisatie en advertising, is geschreven door Marc de Groot zelf. Hij is spreker, trainer, coach en consultant op het gebied van online marketing. Marc vertelt wat zoekmachine-optimalisatie inhoudt, wat op dit moment belangrijk is na al die Google-updates, maar geeft vooral ook veel tips en handvatten waarmee je kan checken hoe je site er voor staat. Zo kun je bijvoorbeeld via ‘site:www.jouwsite.nl’ een overzicht zien van alle door Google geïndexeerde pagina’s van de betreffende site en kun je ‘link:www.jouwsite.nl’ gebruiken om te zien welke websites naar je site linken.

Wanneer kopen je klanten?

Over adverteren in zoekmachines lezen we meer praktijkgerichte informatie, zoals de instellingen van je Google Adwords-accounts. Ook vertelt Marc over manieren om je CTR (click through rate) te verhogen, bijvoorbeeld door het zoekwoord, dat de Google-gebruiker intypt bij zijn zoekopdracht, automatisch in de titel te laten verschijnen. Voor webshop-eigenaren is het interessant om gebruik te maken van advertentieplanning. Kopen je klanten nooit tussen 22 en 7 uur, dan kun je ervoor kiezen om je advertenties in die periode niet weer te geven.

Contentmarketing

Christian Slagter, contentmarketeer, vertelt je alle ins en outs over contentmarketing. Hij begint door te vertellen wat contentmarketing nou is en legt je uit eerst te kijken naar je publiek om verder te gaan met je contentstrategie. Hierdoor kun je beter bepalen welke kanalen je gaat toepassen. Iedereen kan een goed verhaal schrijven, als het maar de volgende vijf punten bevat: persoonlijkheid, eerlijkheid, interactie, focus en begrijpbaar. Na de strategie en je plan, stel je een redactionele kalender op. Hierin neem je de publicatiedatum, locatie, auteur, onderwerp, status, gebruikte zoekwoorden en het soort content mee. Vergeet niet te monitoren en te meten!

Webanalytics

Laszlo Graven is salesmanager bij Ivengi en adviseert klanten over het behalen van rendement met actieve monitoring en (bij)sturing. Voor mij één van de belangrijkste hoofdstukken, maar ook een vak apart. Goed om die basiskennis eens op te kunnen doen en over al die tools te lezen. Laszlo heeft het over tools die webstatistieken meten, bijvoorbeeld Google Analytics, maar ook tools die het gedrag meten van je bezoekers, zoals Clicktale.

Social media-marketing

Het bedrijf House of Social Media wordt geleid door Marjolein Bongers: zij adviseert en ondersteunt bedrijven, gemeentes en instellingen bij het inzetten van social media. Marjolein vertelt over de grotere social media die we kennen en legt uit hoe de edgerank van Facebook werkt. Vooral bij Twitter geeft ze goede tips op het gebied van social media-monitoring, zoals de tool Manageflitter. Met deze tool kun je zien welke accounts die je volgt niet meer actief zijn. Ook zie je wie jou volgt maar niet terug volgt. Uiteraard komen ook Buffer, Hootsuite, Bitly en Tweetreach aan bod.

Videomarketing

Videomarketingspecialist Ted Daamen vertelt in een notendop wat videomarketing is. Uiteraard iets wat veel ervaring, kennis en kunde vereist en daarom moeilijk om in één hoofdstuk te verwerken. Daarom laat hij aan de hand van cases zien wat het belang is van videomarketing. Hierbij komen doel en middel, soorten video’s, strategie, vorm en stijl aan bod. Daarnaast bespreekt Ted social media, het platform YouTube en geeft vooral goede tips voor betere vindbaarheid. Wist je bijvoorbeeld dat je minimaal 10 zoekwoorden moet gebruiken bij het uploaden van je video, om goed gevonden te kunnen worden? Ook legt hij het verschil uit tussen Vimeo en YouTube: iets wat voor veel mensen nuttig is, denk ik.

E-mailmarketing

Michael Linthorst, internetspecialist en mede-eigenaar van Copernica, is specialist als het gaat om e-mailmarketing. Hij laat zien dat e-mailmarketing nog steeds ‘alive and kicking‘ is. Wereldwijd zijn er meer dan vier keer zoveel e-mailaccounts als gebruikers van Facebook en Twitter bij elkaar. Per dag worden er 8,3 keer zoveel e-mails als Facebook-updates en tweets verstuurd. Ook heeft e-mailmarketing de hoogste ROI van alle marketingkanalen. Genoeg reden dus om dit hoofdstuk aandachtig te lezen.

Houd het F-patroon in gedachten

Naast de diverse begrippen, zoals bounce, opt-in en CTR, vertelt Michael over e-mailvormen als transactionele emails, event-driven emails, win-back campagnes, reminders, verjaardagsmails en abandoned shopping cart e-mails. Die laatste is vooral voor webshops enorm interessant om in te zetten. Michael vertelt ten slotte alles over de perfecte nieuwsbrief (die niet bestaat) en het opstellen van je nieuwsbrief, waarbij je altijd het F-patroon in gedachte moet houden. Hij geeft ons de volgende tips mee:

 • Werk met tussenkoppen
 • Werk met bulletpoints of genummerde lijsten
 • Gebruik korte alinea’s
 • Hanteer korte zinnen, van maximaal 25 woorden
 • Zorg dat hyperlinks duidelijk zichtbaar zijn
 • Hanteer een duidelijke opbouw
 • Laat je lezers niet onnodig nadenken

e-commerce

Affiliatemarketing

Rick de Vlieger is Director of New Business Development bij Daisycon. Persoonlijk vind ik affiliatemarketing in dit boek één van de meest interessante onderwerpen, omdat Rick echt de diepte in gaat en veel uitlegt over biedmogelijkheden en transacties. Affiliatemarketing is in de reis-, telecom-, mode-, dating- en financiënwereld erg groot. Affiliates, ook wel publishers genoemd, zijn de personen die adverteerders promoten. Ook zijn er keyword marketeers: zij kopen verkeer in, met Google AdWords bijvoorbeeld, door te bieden op keywords om adverteerders te promoten en zoveel mogelijk verkeer te genereren. Vaak zijn de kosten lager dan de commissie die ze van de adverteerder krijgen. Interessant zijn de echte conversie-killers die Rick omschrijft, zoals:

 • Telefoonnummers (bezoekers bestellen dan niet via de site maar via de telefoon, waardoor de affiliate geen vergoeding krijgt).
 • Een slecht functionerend bestelproces, waardoor potentiële klanten afhaken.
 • Een mobiele website waarop je niet kunt bestellen.
 • Een slecht geïmplementeerde conversiepixel.

Mobile marketing

Isua Botman vertelt over mobile marketing: alle technologieën en marketingtools waarmee adverteerders consumenten kunnen bereiken met een mobile device. Hieronder valt adverteren in apps en mobiele sites, push-berichten in apps, sms-marketing en mms-marketing.

Inventory & real-time bidding

Vooral interessant vind ik het verhaal over de inventory en realtime bidding. De inventory zijn de advertentieplekken in bijvoorbeeld een app. Met realtime bidding kunnen adverteerders op verschillende sites en apps dezelfde advertentie of banner tonen tegen het laagst mogelijke tarief. Het hoogste bod wint. Er zijn veel targeting-mogelijkheden:

 • Locatiegebaseerde targeting, interessant voor retailers (denk aan winkelstraten met winkelend publiek).
 • Tijdgebaseerde targeting
 • Targeting gebaseerd op interesse
 • Demografische targeting
 • Wifi, 3G of 4G, bijvoorbeeld als het om high-end campagnes die snel een lange laadtijd hebben.
 • Provider targeting, bijvoorbeeld als je alleen Vodafone-klanten wilt aanspreken.
 • Device targeting, waarmee je een campagne bijvoorbeeld alleen zichtbaar maakt voor Apple-gebruikers.
 • GEO-targeting

Webinars

Het werd me pas later duidelijk hoe logisch dit onderwerp is in de context van e-commerce: webinars. Robert Mares vertelt over het verschil tussen een webcast (een uitzending via het web), en een webinar (net zoals een seminar in een zaal, alleen deel je je boodschap niet live met je publiek in de zaal, maar via het internet). Een hybride webinar of webcast is een evenement of presentatie die zowel live in de zaal, als via een webinar of webcast te volgen is. Een webinar organiseren kan veel opleveren:

 • Je kunt je maillijst uitbreiden;
 • De kennis van je klanten vergroten;
 • Je autoriteit uitbreiden;
 • en meer aanvragen (leads) in verkopen omzetten.

Zelf een webinar organiseren

Voor het organiseren van een webinar kun je bijvoorbeeld GoToWebinar (Citrix), Webinarjam en Google Hangouts gebruiken. Als je zover bent om een webinar te organiseren, is het belangrijk om publiek te werven. Robert geeft tips om die te genereren:

 • Begin je promotie niet te lang van te voren.
 • Blijf promoten, tot aan het einde van de webinar.
 • Vraag bij registratie naar het telefoonnummer.
 • Adverteer op je podcast of videoserie.
 • Maak een promotievideo.
 • Geef waardevolle prijzen weg.
 • Maak gebruik van de kracht van je affiliates.
 • Spoor de aanmelders aan om het in hun agenda te zetten.
 • Stuur een dag vooraf een herinneringsmail.
 • Stuur nog twee reminders op de dag zelf.

Meer weten over online marketing?

Zoals het in het boek Succes met e-commerce staat, is het geschreven ‘voor iedereen die meer wil verdienen en minder wil uitgeven met online marketing’. Dit is een vrij brede omschrijving. Ik moet zeggen dat de titel de aandacht trekt en nieuwsgierig maakt. Toch zat er voor mij als online marketeer niet veel nieuws bij en heeft het mij niet geholpen naar een volgend, hoger niveau in online marketing.

9789462550162-240x300Dit is wel een perfect boek voor iedereen die meer wil weten over online marketing. Het staat vol met basisinformatie en snelle tips. De bijgeleverde cd geeft verdieping voor de persoon die er mee aan de slag wil. Juist voor ondernemers is het goed om dit boek gelezen te hebben, zodat je in ieder geval weet wat e-commerce is en wat je er allemaal mee kunt. Verdiep je vervolgens nog wel in één van de activiteiten om het echt zelf uit te kunnen voeren, of een bureau in te schakelen die het voor je doet.

Over het boek

Titel: Succes met e-commerce – Meer verdienen en minder uitgeven met online marketing
Auteur: Marc de Groot
Uitgever: De Groot Online Consultancy
Jaar: 2014
Nummer: EAN 9789462550162
Mediatype: Boek
Prijs: € 27,95
Bestellen via: Managementboek (aff.)

Beluister ook de podcast over dit boek met Marc de Groot (de auteur) zelf:

Illustraties met dank aan Fotolia.