How to, Verdieping

5 redenen waarom Pinterest in je contentstrategie thuishoort

0

Al vijf jaar is Pinterest ‘up and running’. Het komt dikwijls voor dat ik me (en met mij hordes andere vrouwen) suf pin op een regenachtige zaterdagmiddag. En toch heb ik het idee dat Pinterest het onderschoven kindje is voor wat betreft het zakelijk inzetten daarvan.

De nadruk in een online contentstrategie ligt vaker op een ander platform, zoals een zelfgecreëerd blog, een Tumblr- of Facebook-pagina, óf een florerend Instagram-account. Het gekke is, Pinterest heeft tal van mogelijkheden en uit statistieken blijkt dat het medium de meeste traffic genereert naar een website of webshop. En daarom zet ik ze aan de start van een fris, nieuw jaar onder elkaar: de vijf redenen waarom Pinterest in 2015 deel moet uitmaken van een contentstrategie.

1. Hoge traffic naar blog, website of webshop

Op geen enkel ander social medium ligt de traffic naar het brandpunt (vaak het verkooppunt) van de contentstrategie zo hoog. Wanneer je beelden van jouw eigen webshop op Pinterest plaatst met de Pin-knop (deze knop is een must op eigen blog, website of webshop) worden ze toegevoegd aan de beeldbank die Pinterest heet. Wanneer jouw beeld in de zoekresultaten van een Pinner verschijnt en diegene klikt op jouw beeld, wordt zij direct doorgelinkt naar de originele bron: jouw webshop.

In de oriëntatiefase van een aankoop vindt 69 procent van de Pinners een aantrekkelijk product, waarna 12 procent het product online aanschaft en 16 procent van de Pinners naar de offline winkelstraten rent om het product te kopen. Je kunt een prikbord samenstellen met hetgeen je verkoopt. Dat kunnen evengoed blogs of geschreven artikelen zijn. Met de Pin-knop op jouw eigen blog plaats je moeiteloos blogs door op Pinterest, wat de traffic naar jouw geschreven artikelen eveneens verhoogt.

Gaultier meets Bijenkorf

Twee jaar geleden opende Jean Paul Gaultier een expositie van zijn werk in de Kunsthal te Rotterdam. Tijdens het openingsweekend bracht Gaultier een bezoek aan De Rotterdamse Bijenkorf. Dat bezoek was voor het warenhuis aanleiding om een Pinterest-actie uit te zetten, waarmee de Pinners een meet & greet konden winnen met de grote modemeester himself. Met de geïntegreerde Pin-knop in de webshop moesten de Pinnende modelievelingen een bord samenstellen met Bijenkorf-producten, dat de sfeer en stijl van Gaultier ademde. Talloze producten werden vanuit de webshop op Pinterest gepind. Zo kwam het dat door één Rotterdamse actie een veelheid aan producten van het warenhuis in omloop raakten op Pinterest. 

2. Hoge viraliteit en houdbaarheidsdatum van Pins

Schermafbeelding 2015-01-09 om 11.24.36Voortbordurend op bovenstaande wordt er op Pinterest heel wat ge-repind. Wanneer jij een beeld pint dat van jouw website afkomstig is en Pinners vinden dit een zodanig aantrekkelijk beeld dat zij het van jou repinnen, gaat de pin viraal. De volgers van die specifieke Pinners zien het beeld ook weer voorbijkomen en zo gaat het beeld een eigen leven leiden. Het grote voordeel: de originele bron (jouw website) blijft te allen tijde zichtbaar.

Deze hoge viraliteit is een belangrijk onderscheidend voordeel van het gebruik van Pinterest, ten opzichte van andere social media. Evenals de lange houdbaarheidsdatum. Zijn posts op Facebook en Instagram vooral heel real time, tijdgebonden en vaak inspelend op de waan van de dag, bij Pinterest zijn de beelden tijdlozer en worden ze vaak na maanden nog steeds naar hartenlust ge-repind.

April and May

Als ik het over Pinterest heb mag April and May niet ontbreken. Het van origine Amsterdamse bureau, gespecialiseerd in interieurstyling en meer, is leidend op Pinterest. Op haar talloze borden staan in eenzelfde cleane stijl de mooiste verzamelingen van keukens, stoelen en muren. Elk detail heeft een eigen bord. De beelden worden gretig ge-repind door Pinners, wat heeft geleid tot ruim 4.5 miljoen volgers!

april-and-may-pinterest

April and May

 

3. Inzicht in merkfans door middel van co-creatie en statistieken

Merkfans zijn personen die bereid zijn zich te binden aan jouw merk. Ze dragen jouw merk niet alleen een warm hart toe, ze dragen het ook daadwerkelijk uit. En dan vooral op social media. 43 procent van de Pinners is bereid zich online te binden aan een merk, tegenover 24 procent van de mensen op Facebook. De échte merkfans bevinden zich dus op Pinterest. Niet gek, als we kijken naar een gemiddelde tijd van 98 minuten die Pinners per maand besteden op het social medium. Pinners zijn bereid een merk te volgen, beelden te repinnen en deel te nemen aan toffe acties die het betreffende merk uitzet op het social medium.

Schermafbeelding 2015-01-08 om 14.29.25

IKEA

IKEA

Een merk dat steengoed is in het activeren van merkfans op Pinterest, en zich tevens profileert op het volledig benutten van de tools binnen het social medium, is IKEA. Afgelopen zomer zette zij een actie uit, waarbij Pinners werden gevraagd hun droom slaap- of badkamer vorm te geven met producten van het Zweedse meubelparadijs. Hun zelfgecreëerde moodboard moesten de merkfans op Pinterest plaatsen, onder de hashtag #IKEAcatalogus.

En dat gebeurde. Talloze recreatieve interieurontwerpers gingen aan de slag en plaatsten hun bord op Pinterest. De winnares zag haar gepinde slaapkamer (geïnspireerd op Villa Kakelbont) werkelijkheid worden in IKEA Amsterdam en ging er met een cheque van €2500 vandoor. Het knappe hieraan vind ik dat IKEA door deze vorm van co-creatie daadwerkelijk waarde toekent aan de merkfans. Daarnaast weten ze de slag van online naar offline (het brandpunt is ook hier het verkooppunt) moeiteloos te maken.

Accepteer cookies

Pinterest Analytics

Hoeveel mensen doen nu uiteindelijk mee aan zo’n actie? Pinterest heeft sinds 2014 een uitgebreide tool waar je de statistieken kunt bekijken. Je kunt exact zien hoeveel mensen er aan een dergelijke actie als bovenstaande hebben deelgenomen, maar ook hoeveel beelden er vanaf jouw website worden gepind, hoe vaak jouw Pins worden geliket en gedeeld en hoe vaak ze opdoemen in zoekresultaten van Pinners.

Kortom: de statistieken geven gedetailleerd weer wie jouw merkfans zijn. Op basis van hun eigen profielen kun je zien wat de interesses zijn van deze fans en hoe je ze op basis daarvan warm laat lopen voor een actie.

4. Visual storytelling

Nu denk je wellicht, Pinterest is enkel interessant voor bedrijven die heel fotogenieke producten verkopen waar prachtige platen van zijn geschoten. Hoeft niet. Pinterest leent zich bij uitstek voor het creëren van een beleving rondom jouw product, merk of dienst. Natuurlijk, je kunt een prikbord maken met jouw waren. Maar daarnaast kun je borden creëren die de Pinner een bepaald gevoel geven, een goed gevoel welteverstaan. Het totaalplaatje van verschillende prikborden moet kloppen, eenduidigheid is het devies.

Schermafbeelding 2015-01-09 om 11.03.36

Starbucks Loves

Starbucks Loves

Starbucks is een goed voorbeeld van hoe je een beleving kunt creëren op Pinterest. De pagina heet Starbucks Loves. Hiermee geven ze al aan dat ze beelden Pinnen die passen bij de identiteit van het merk. Alsof ze een persoon zijn die voorkeuren, passies en interesses heeft. Zo hebben ze een bord Mornings, waar zij beelden met ochtenddauw en volle mokken koffie plaatsen. Het bord Inspiring Spaces laat toffe interieurs zien, niet per se gekoppeld aan de shops van Starbucks. Ook is er een bord dat volledig in het teken staat van The Perfect Latte met de mooiste koffie-creaties.

De link met koffie is er, absoluut. Maar er is meer. De gehele beleving van koffiedrinken (in de morgen) wordt op verschillende borden uitgedragen. Opvallend is dat over alle beelden een warme gloed zit. Het kleurenpalet van koffie zie je in elk beeld terug. Eenduidig en verpersoonlijkt. Een schoolvoorbeeld. 

5. Vrouwen dragen Pinterest en de economie

Zoals ik in de inleiding constateerde, zijn vrouwen de drijvende kracht achter Pinterest. Met een aandeel van ruim 80 procent domineren zij het medium. Vrouwen pinnen om ideeën op te doen voor het interieur, outfits of recepten, maar ook om zich te oriënteren op aankopen. En dat is een interessant gegeven, want vrouwen hebben over het algemeen de macht over de portemonnee in een gemiddeld huishouden. 70 procent van de aankopen wordt gedaan door vrouwen. Ja, zelfs in de koop van een auto schijnen ze de doorslag te geven.

In de oriëntatiefase struinen vrouwen op Pinterest. Een confrontatie met jouw product of dienst maakt dat vrouwen op een ongedwongen manier in contact komen met jou. De context, bestaande uit mooie beelden op Pinterest, maar ook die kop thee op de bank op die regenachtige zaterdagmiddag, is uitstekend. En daar kun je van profiteren.

Foto intro met dank aan Pixabay.