Innovatie

De ‘Maker Movement’ & andere trends in digitale marketing

0

De Maker Movement, Internet of Everything en humanoïde robots: dit zijn de drie trends die tijdens het Trendevent van het Platform Innovatie in Marketing (PIM) werden gepresenteerd. De uitdaging is: hoe kun je als marketeer omgaan met die snelle technologische ontwikkelingen?

Canon Nederland was afgelopen 10 februari host voor het jaarlijks Trendevent van het Platform Innovatie in Marketing. Het was een avond vol met leerzame presentaties van thought leaders op het gebied van marketinginnovatie. Het centrale thema van de avond was de uitdaging waar marketeers voor staan door de snelle technologische ontwikkelingen en bijbehorende veranderingen in consumentengedrag: Digitale Disruptie.

De presentatie van Stefan Harzevoort en Aljan de Boer liet ons de marketingtrends van 2015 zien. Dit jaar onder de noemer Homo Digitales; mensen die technologie gebruiken om te creëren, te beheersen en te evolueren. Dit komt tot uiting in 3 macrotrends: de Makersbeweging, Internet of Everything, en de Robotisering.

De Maker Movement

Mensen zijn altijd op zoek naar het creëren van nieuwe dingen. Maar in de vorige eeuw is dit creëren van nieuwe dingen omgeslagen naar het massaal produceren van standaardproducten voor grote bedrijven en merken. Waar vroeger mensen bezig waren met het bewerken van eigen land, werden in de 20e eeuw mensen onderdeel van een groot systeem om in de kortst mogelijke tijd zoveel mogelijk producten te produceren.

De Maker Movement, zoals genoemd in het PIM trendrapport (pdf), is de breuk met deze periode. Nieuwe technologieën en platforms stellen individuen in staat weer eigen producten te produceren. Denk hierbij aan 3D-printers, waarmee we zelf producten kunnen maken. Of aan de App Store, die ons in staat stelt zelf applicaties te maken.

Een belangrijke trend die een nieuwe bron van creativiteit en innovatie betekent, ook voor grote bedrijven. In 2007 werden er 66 3D-printers verkocht, in 2015 worden dat er naar schatting 200.000. Dankzij de groeiende productie en steeds goedkopere techniek staat er voor 600 euro al een hele behoorlijke 3D-printer in je huiskamer. Wie tussen de 13 en 18 jaar is, kan op online kamp met Google en MAKE Magazine om te verkennen wat de mogelijkheden zijn van het ontwerpen en produceren met 3D-printers. Meer dan een miljoen jongeren schreven zich afgelopen zomer in.

Onder de naam project daniel, helpen Soedanese oorlogsslachtoffers elkaar met zelf ontworpen en geprinte ledematen.

Internet of Everything

Tijdens de vorige twee golven – IT in de jaren ’60 en ’70, en internet in de jaren ’90 en ’00 – werden vele onderdelen uit de waardeketen opnieuw ingericht en namen producten en diensten volledig nieuwe vormen aan. Nu, tijdens de derde golf, wordt IT een integraal onderdeel van producten zelf.

Nu al zijn er platforms waarbij technologie en het internet echt het product zijn, denk aan services als Spotify, Netflix, maar ook Uber. Als in de nabije toekomst het Internet of Everything volwassen wordt, zijn er oneindig veel nieuwe producten denkbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Connected Car, waarbij misschien wel de technologie een compleet andere gebruikerservaring verzorgt, en ook voor grote industriële verschuivingen kan zorgen. De vraag is niet óf maar hóe Internet of Everything in jouw product of service impact heeft.

De nieuwste tennistrainer is je racket. De babolat play pure drive geeft inzicht in je spel en adviseert hoe het beter kan.

Homo Digitales

Robots brengen goed en slecht nieuws met zich mee. Allereerst het slechte nieuws: robotisering bedreigt 33 procent van de banen in Nederland. Het goede nieuws: vergelijkbare berichten kregen mensen aan het begin van de vorige eeuw te horen ten gevolge van de industriële revolutie. Misschien is het niet zozeer een bedreiging, maar een verandering van de inhoud van banen. Computers gaan slimmer zijn. Als de Wet van Moore gevolgd wordt, zijn in 2023 computers net zo slim als mensen, en in 2043 zullen computers slimmer zijn dan mensen zelf.

Zora, nieuwe inhoud in de zorg

We werden tijdens de sessie getrakteerd door Fabrice Goffin en Tommy Deblieck op een schitterende presentatie van Zora, een humanoïde robot. Zora is gemaakt voor applicaties in zorgcentra en ziekenhuizen. In eerste instantie wordt Zora gebruikt bij revalidatieprocessen: de robot doet bewegingen voor, en patiënten doen deze na. Door tussenkomst van Zora vinden mensen blijkbaar de oefeningen ineens weer leuk. Ook bij ouderen heeft Zora haar diensten al bewezen, door haar interactie voelen mensen minder eenzaamheid.

Accepteer cookies

Na het inspirerende verhaal aangehoord te hebben over hoe Zora geboren werd (in een bar in Qatar!), maakten de demonstraties van Zora de avond compleet. Volgens de Belgische grondleggers, de ‘papa’s’ van Zora, waren wij Nederlanders erg participatief in de sessies, iets wat in België wel eens anders is. Het zal volgens hen aan ons (gebrek aan) bescheidenheid en sociale remming liggen. Een goede culturele les dus. Zie hier nog een leuke video over Zora. De moeite waard om eens te bekijken, zeker als je in de zorg werkt.

Digitale transformatie is een must in 2015

De avond werd afgesloten met een presentatie van Menno van Doorn, over de Digitalisering als belangrijkste trend van 2015. De belangrijkste boodschap van Menno is om uit je kokervisie te geraken en echt op een andere manier naar je bedrijf te kijken. Feitelijk alsof het een startup is.

Veel mensen maken de fout door digitale transformatie te zien als een manier om met technologie hetzelfde te doen als daarvoor, maar dan efficiënter. Platforms als Uber, Netflix en 9300 andere platforms, beschikbaar op meshing.it, laten zien dat het juist gaat om een compleet andere manier van zaken doen. Het gaat in de toekomst om de verbinding tussen vraag en aanbod. Daarvoor worden technologische platforms aangeboden waarbij het fysieke product vrijwel een commodity wordt. Zie hiervoor als beste voorbeeld Uber: een technologisch platform, met geen enkele ‘auto’ op hun balans. Maar ook neigbor.ly, een platform om te investeren in je eigen stad.

Neighbor.ly

Het was een leerzame avond met goede discussie, en vooral veel inspiratie voor meer disruptieve marketingideeën in 2015. Wil je meer weten van deze thema´s, dan kun je het ‘PIM Trendrapport 2015‘ (pdf) downloaden. Een aanrader voor iedereen met interesse in marketing en business.

Illustratie met dank aan Fotolia.