How to, Inspiratie, Verdieping

Met deze contentstrategieën word je ‘thought leader’ in je vakgebied

0

In mijn vorige artikel heb ik laten zien hoe belangrijk relevante content is voor Google. Wil je goede resultaten halen, dan zul je dus aandacht en tijd moeten besteden aan de content op je site. Maar waar besteed je nu aandacht aan en welke zaken zorgen voor betere vindbaarheid en hogere conversie? Eén ding staat vast: het gaat niet vanzelf. In dit artikel 2 slimme contentstrategieën voor 2015.

1. Audit je eigen content in 2015

Bij het woord audit krijg ik onmiddellijk zo’n “oh nee hè?” gevoel. Ik heb bij een provincie gewerkt en daar werd onze afdeling geaudit. Iedereen weken in de stress… Contentauditing is niet zo heftig, maar het gaat natuurlijk niet vanzelf. Het is echter absoluut de moeite waard om de kwaliteit van je content op peil te houden.

Heb je je eigen content als eens geëvalueerd? Ik vond een mooi artikel met handige tips om zelf je content te evalueren zoals Google het ongeveer doet. Hieronder beschrijf ik ze. Na zo’n audit weet je precies waar verbetering mogelijk is. Naast het feit dat verbeterpunten zichtbaar worden, zul je ook ontdekken over welke onderwerpen je nieuwe content kunt produceren. Plan in 2015 een moment om zelf een content audit te doen.

Wat heb je nodig?

Je hebt de volgende dingen nodig voor een contentaudit:

  • Tijd. Je bent toch een uur of twee onder de pannen, of langer als je een heel uitgebreide site hebt.
  • Tools. Gebruik een spreadsheet en Google Analytics. Hoe je deze tools precies gebruikt lees je in dit artikel.
  • Een lijst met target keywords. Die heb je ergens, dat kan haast niet anders. Pak het erbij en neem hem mee in je audit. Pas je lijst waar nodig aan.
  • Geduld. Het doen van een audit is zeer waardevol, maar niet bepaald het leukste werk. Zonder je een dag af. Blik op oneindig en afstoffen die website!

Tips voor een snelle audit van je content

Het evalueren van je eigen content helpt je de kwaliteit ervan te verbeteren. En dus ook je zoekresultaten. Ben je iets te enthousiast geweest met je keywords en vrees je een penalty van Penguin? Met een audit kom je erachter welke artikelen aangepast moeten worden.

Check paginatitels en URL’s

De titels van je pagina’s moeten 70 of minder karakters bevatten, uniek zijn en de belangrijkste keywords van de tekst bevatten en geen getallen of tekens. Pas je een url aan? Zorg wel voor een 301 redirect om je verkeer naar de oude url niet te verliezen.

Kijk kritisch naar je paginabeschrijving

Precies, we hebben het hier over de meta descriptions. Gebruik niet meer dan 160 tekens en schrijf het alsof je een tweet maakt om je pagina te promoten. Met andere woorden: verleid mensen, niet zoekmachines.

Zoom in op content

Ga nu eens kritisch door je content. Dient je content écht een doel en is het echt van toegevoegde waarde? Helpt je content prospects echt om zich te verdiepen in jouw soort dienstverlening? Is het écht geen online reclamefolder? Wees kritisch en laat alleen de echte goede stukken content staan. Vervang liever de matige content door een paar verse blogs in plaats van slechte content als vulling te gebruiken.

More = more

Wat is de ideale lengte van verschillende typen content? We kijken eerst eens naar de algemene content van de site. Google verwacht dat je teksten zo tussen de  350-500 woorden per pagina zijn. Als je teksten te kort zijn, dan is het mogelijk dat Google je teksten niet indexeerd, omdat ze ervan uitgaan dat de kwaliteit van de content te laag is.

Als we kijken naar blogposts, dan mag het nog wel ietsje meer zijn. Je wilt je lezer echt iets vertellen, zorgen dat ze engagen met je content. Er is niets mis met je blogsposts van 500 woorden wat Google betreft, maar probeer je blogposts tussen de 1000 en 1500 woorden mee te geven. Zo krijg je de kans om met  je lezer meer de diepte in te gaan. Je laat echt je expertstatus zien en je houdt mensen langer op je site. More = more in dit geval.

Review keywords

Nu komt je lijst met keywords van pas. Kijk in hoeverre je keywords gebruikt in de content van je site. Het idee is dat je zorgt dat je een aantal keren longtail keywords herhaalt in je teksten, maar wel zo dat het niet ten koste gaat van de leesbaarheid van je teksten. Houd als regel aan dat je per pagina een longtail keyword nooit meer dan vijf keer gebruikt.

Alt tags van afbeeldingen

Alle, maar dan ook alle afbeeldingen die je in je website gebruikt moeten zijn voorzien van een Alt tag die ergens op slaat. In deze Alt tags gebruik je longtail keywords en een goede beschrijving van de foto. Dit helpt niet alleen de lezers van je content, maar ook je vindbaarheid te vergroten.

De waarde van interne links

Alle pagina’s van je website zouden eigenlijk twee of drie interne links moeten bevatten. Deze links mogen niet verwijzen naar navigatiemenu’s, headers of footers. Het mooiste is als deze links verwijzen naar dieper gelegen pagina’s, zoals andere blogs of productpagina’s. ‘Home’, ‘over ons’ en ‘contact’ pagina’s tellen niet mee en moeten hiervoor zo weinig mogelijk worden gebruikt.

Update oude teksten

Kijk alle pagina’s van je site eens na. Wanneer zijn ze voor het laatste bijgewerkt? Check ze minimaal eens per twee jaar en zorg dat alle info die je verstrekt up-to-date is.

2. Contentcuratie: genoeg om over te praten

Het produceren van content kost tijd. Veel tijd als je het mij vraagt. Je hebt wellicht niet iedere dag een flitsend artikel paraat. Op de dagen dat je niets publiceert, kun je prima interessante content van anderen delen. Zo blijf je op het netvlies van je doelgroep en bied je waardevolle informatie. Uiteraard kan contentcuratie niet op tegen het publiceren van eigen unieke content om de redenen die ik eerder in het artikel al beschreef. Maar neem contentcuratie absoluut op in je strategie. Het helpt je ook om zelf op de hoogte te blijven van de actuele stand van zaken op jouw vakgebied.

Tips voor het cureren van content

Ik heb 5 handige tips voor het cureren van content.

  1. Maak een plan. Zorg dat je weet met welke content je je publiek blij maakt. Bepaal over welke onderwerpen je content cureert en weet waar je kwalitatieve content van anderen kunt vinden.
  2. Deel niet zomaar alles. Een interessante titel betekent niet dat het artikel erachter ook interessant is. Wanneer je wilt dat contentcuratie bijdraagt aan jouw online reputatie, zul je de content die je deelt eerst zelf moeten beoordelen voordat je het deelt. Het kost tijd, maar nog altijd minder tijd dan zelf content produceren.
  3. Voeg waarde toe. Het cureren van content gaat verder dan alleen het doorzetten van content van anderen. Probeer bij elke link die je deelt je eigen inzicht of mening toe te voegen. Wees beleefd en geef de schrijver van de content ook de credits die hij of zij verdiend. Vergezeld van jouw eigen inzichten kan de content van een ander prima bijdragen aan jouw contentstrategie.
  4. Brandende vragen. Je wilt relevant zijn met je blogs en de content die je deelt. Zorg dat je weet over welke onderwerpen mensen meer willen weten. Wat zijn nu echt de brandende vragen van jouw community? Je kunt kijken welke hashtags veel worden gebruikt, gebruik maken van Google Trends of eens kijken op forums over onderwerpen gerelateerd aan jouw dienstverlening. Je kunt ook eens kijken op Quora. Quora is een vraag-en-antwoordsite. Op bijna alle vragen is er een antwoord te vinden. Je kunt ook zien hoeveel mensen deze vraag interessant vinden. Je doet er vast ideeën op.
  5. Investeer in goed tools. Handmatig iedere dag al je favoriete sites checken op relevante content is bijna niet te doen. Er zijn voldoende tools beschikbaar die je het een stuk makkelijker maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar Scoop.it of Feedly. Mijn persoonlijke favoriet is Qberhood. Dit socialmediamanagement-dashboard heeft een goede contentcuratiemogelijkheid door de koppeling met Feedly.

Doen in 2015

We hebben het gehad over Google en in dit artikel heb ik twee verschillende contentstrategieën voor dit jaar besproken. Mijn insteek om deze artikelen te schrijven was om erachter te komen hoe belangrijk contentmarketing is in 2015. Hopelijk heb ik je laten zien dat het absoluut de moeite waard is een deel van je marketingeuro’s hiervoor te reserveren. Hieronder nog zes extra punten die pleiten VOOR contentmarketing:

Contentmarketing helpt je merk zichtbaar te maken

Hoe groot of hoe klein je ook bent, brand awareness is cruciaal. Hoe wil je het vertrouwen van je potentiële klanten winnen als ze je niet kennen? Contentmarketing helpt je om mensen te bereiken en hen bekend te maken met je merk. Contentmarketing kan laten zien dat je betrouwbaar bent en geeft je publiek het idee dat ze op de goede plek zijn, wanneer ze vragen hebben. Wanneer je mensen kunt helpen op het moment dat ze op zoek zijn naar informatie, zullen ze je ook weten te vinden wanneer ze er aan toe zijn om over te gaan tot aankoop van een product of dienst.

Contentmarketing is positief voor je ranking in zoekmachines

Als je waarde hecht aan een goede ranking in zoekmachines, zul je actief aan de slag moeten met content. Vooral nu Google heeft besloten recente en relevante content te belonen met een hogere ranking in zoekmachines is er maar 1 optie. Juist!

Contentmarketing verslaat link building

Zoals in mijn vorige artikel beschreven, red je het niet meer alleen met linkbuilding in aantallen. Het gaat steeds meer om kwalitatieve links. En die komen er niet zomaar vanzelf. Maar wél met? Precies!
De belangrijkste factor in linkbuilding is content. Met alleen goede content ben je er nog niet, maar mensen verwijzen graag naar kwalitatieve content. Je harde werk zal dus beloond worden als jij zorgt voor de promotie ervan.

Contentmarketing zorgt voor engagement op social media

Eigenlijk is het gebruik van social media al contentmarketing. Ook al heb je maar 140 tekens, je wilt van waarde zijn voor je volgers. Hoe kun je helpen? Wat is interessant? Die vragen stel je jezelf als het goed is. Daarnaast zijn sociale media dé manier om de content die je hebt gemaakt te promoten. Andersom geeft content je ook de mogelijkheid om het gesprek aan te gaan op sociale media.

Wordt een thought leader met content marketing

Investeren in contentmarketing loont. Je ziet het bij de merken en bedrijven die inzetten op content marketing en consequent aandacht besteden aan de productie van content en de promotie ervan. Zij treden in contact met hun community en vallen op binnen hun vakgebied. Kijk naar Red Bull of DeliXL met hun Foodreporter. Zij worden gezien als expert of autoriteit op hun vakgebied, oftewel thought leader. Wanneer je ook thought leader wilt worden binnen je eigen vakgebied, zorg dan dat je content uniek is, waardevol en toepasbaar is voor je lezers.

Content marketing houdt je bij de les

Vooral informatie over je eigen branche is interessant om te delen. Om dit goed te kunnen doen moet je zelf dus ook op de hoogte zijn en blijven van de trends op je eigen vakgebied en je eigen branche. Je blijft dus zelf ook mooi bij de les.

Samengevat

Om maar even te spreken met Freek van de GAMMA: “Een echte marketeer van nu ken in 2015 niet zonder contentmarketing”. We hebben in dit artikel twee verschillende strategieën besproken. Wil je je bestaande content verbeteren? Doe een audit en je weet op welke punten je content voor verbetering vatbaar is. Gebruik contentcuratie om de periodes dat je zelf geen content publiceert in beeld te blijven bij je publiek. En houd onderstaand lijstje in gedachten.

Goede content is:

  • Engaging. het beste resultaat haal je met content die oproept tot actie en betrokkenheid of de juiste (uiteraard op een zo positief mogelijke manier) reacties uitlokt.
  • Educatief. Panda 4.1 heeft laten zien dat educatieve content het meeste resultaat oplevert in zoekmachines. Zorg dus dat je lezers iets opsteken van de content die je produceert en zie je blogs niet als online reclamefolder.
  • Verse content. Doe het goed of doe het niet! Ook als het gaat om contentmarketing. Publiceer regelmatig nieuwe verse content. Dat is leuk voor je lezers, helpt je reputatie te verbeteren en Google is er gek op!
  • Beantwoord vragen. Welke vragen hebben jouw klanten nu eigenlijk? Vaak krijg je dezelfde vragen over je dienstverlening. Maak er eens een lijstje van en maak een leuk verdiepend artikel bij deze vragen. Door het beantwoorden van vragen help je je publiek. Als ze dat eenmaal weten, zul je ze vaker terug zien en dat is wat je wilt.

Niets nieuws

Ook in het papierentijdperk was content al belangrijk. Contentmarketing is dus eigenlijk niets nieuws onder de zon. Door de updates in Google en het steeds groter wordende aanbod van content wordt de inhoud en relevantie ervan wel steeds belangrijker. En dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Wanneer je in 2015 thought leader wilt worden in jouw branche, een goede online reputatie en een meer engaging community wilt opbouwen, dan is contentmarketing in 2015 jouw prioriteit.