Inspiratie

Google ❤ contentmarketing: een jaar zonder content, is een jaar niet gevonden

0

De eerste maand van het jaar is voorbij gevlogen. Waar ga jij in 2015 je marketingeuro’s aan uitgeven en je tijd aan besteden? Als je het mij vraagt, is daar maar een antwoord op: contentmarketing. Wil je als bedrijf mee doen in de dans om de klant, dan moet je online presentatie echt in orde zijn.

Natuurlijk houd je je bezig met social media en besteed je aandacht aan linkbuilding en andere SEO-gerelateerde actviteiten. Maar al deze zaken hebben veel minder effect als je je niet ook actief bezig houdt met content. Het is dé manier om op een goede manier te werken aan linkbuilding en te bouwen aan een positieve reputatie op social. Maar daarover later meer. Hoe belangrijk contentmarketing is in 2015? Ik neem je mee.

Simpel, omdat Google het zegt

We doen met zijn allen enorm ons best om het Google naar de zin te maken. Immers, bijna iedereen die iets zoekt op het internet gebruikt deze zoekmachine. En Google wil zijn gebruikers zo goed mogelijk van dienst zijn met zo relevant mogelijke resultaten. Inmiddels past Google het algoritme juist steeds hier op aan. Relevante content is dus echt King.

Alles voor de Panda

De laatste Panda-update van Google in het najaar van 2014 heeft ervoor gezorgd dat kwalitatief goede content wint bij de zoekresultaten. En als je nu geen content creëert naast gewoon een goede en degelijke site? Dan heb je vanaf nu dus gewoon echt pech. Je wordt gewoon gestraft als je website niet regelmatig wordt voorzien van nieuwe content. Dus… wil je enige kans maken op goede resultaten in Google dan zul je toch echt in de pen moeten klimmen (of je videocamera aanzetten, of een vette infographic produceren, of een leuke podcast in elkaar draaien). Alles voor de Panda, zullen we maar zeggen.

En de Penguin dan?

Maar denk niet dat je er bent als je regelmatig nieuwe en relevante content op je site zet. Met de Penguin-update worden de sites die content maken vol met keywords genadeloos afgestraft. Een aantal jaren geleden werd er nog grof geld verdiend met het maken van bijna onleesbare pagina’s vol met keywords. Gelukkig ligt die tijd al ver achter ons. Google ziet dat deze pagina’s maar weinig toegevoegde waarde hebben voor lezers en dat ze over geoptimaliseerd zijn. Niet meer doen dus! Vooral omdat je niet zomaar van de straf van Google af komt.

Hummingbird?
En dan heb je natuurlijk ook nog de Hummingbird-update. Door deze update is Google voornamelijk beter in staat de zoekopdrachten van de gebruikers beter te begrijpen. De locatie van de gebruiker wordt bijvoorbeeld meegenomen in de zoekresultaten. Wanneer je zoekt naar een bepaald soort dienstverlening, krijg je nu ook de bedrijven bij jou in de buurt. Hummingbird was vooral een technische update waardoor nu meer informatiebronnen kunnen worden doorzocht. Wat betreft de inhoud van je site moet je gewoon zorgen dat je de Panda en Penguin tevreden houdt.

In onderstaand overzicht zie op welke zaken Google extra ging letten. Op basis van deze punten kun je nagaan op welke punten je je dus extra moet gaan focussen wil je de resultaten van je website goed houden.

MC_infographic_pandapenguinhummingbird

Met contentmarketing zit je veilig

Uiteraard krijg je geen garanties. Toch kun je er vanuit gaan dat je met een contentstrategie, waarin je met regelmaat kwalitatieve content produceert, je je aan de veilige kant bevindt. Als je dit doet dan doe je zowel de Panda als de Penguin groot een plezier. Je kunt er vanuit gaan dat ook bij een volgende update je zoekresultaten in elk geval gelijk blijven of misschien zelfs nog wel verbeteren. Dat is een fijn idee en dus zeker geen verspilde energie.

Dalende bezoekcijfers?

Daalden je bezoekerscijfers ineens het afgelopen jaar? Het kan zijn dat dat dus te maken had met een update van Google. Deze infographic (klik erop voor een grotere versie) geeft je een mooi overzicht. Ook het bijbehorende artikel en website zijn zeer interessant als je meer wilt weten over de werking van zoekmachine updates en andere SEO-gerelateerde zaken.

Panda-Penguin-Flow-Chart

Niet afhankelijk zijn van de dierentuin van Google

Maar je wilt niet totaal afhankelijk zijn van de dierentuin van Google, toch? Maak daarom een plan voor 2015. Dat content daar een belangrijk onderdeel van uit maakt moge duidelijk zijn. Hoe je dat aanpakt lees je in het volgende artikel in deze serie.