Trends

Conversie-optimalisatie: dit zijn de trends voor 2015

0

Wat gaat er dit jaar allemaal gebeuren op het gebied van conversie-optimalisatie? Waar liggen de grootste kansen en waar zou je focus op moeten liggen? En misschien nog wel het belangrijkste: hoe kun je je strategie het beste aanpassen? In dit artikel blikken we terug op de belangrijkste ontwikkelingen van het afgelopen jaar en geef ik mijn visie op wat er komen gaat.

Concurrentievoordeel ligt voor het grijpen

Steeds meer marketeers werden het afgelopen jaar actief met conversie-optimalisatie. En dat is ook niet zo gek. Het belang ervan neemt namelijk steeds meer toe, gezien de concurrentie binnen de verschillende onlinemarketingkanalen. Ben je dagelijks actief met conversie-optimalisatie, dan heb je een enorme voorsprong op degenen die dat nog niet doen.

Doordat technologie al een tijd lang geen beperking meer is om goed te optimaliseren, krijgt het steeds meer de aandacht die het daadwerkelijk verdient. Voor veel marketeers geldt dat de grootste winst te halen is door middel van dagelijks testen op de website, en gelukkig wordt dit ook in steeds grotere mate gezien, erkend en gedaan.

Dagelijks actief testen om op zoek te gaan naar de best practices resulteert immers in duurzame groei. En daardoor kun je, dankzij de basisratio’s op je website, een veel beter rendement uit iedere bezoeker halen dan je directe concurrenten.

Conversie-optimalisatie: dit zijn de trends

Wat staat er voor dit jaar op stapel? Wat kunnen we verwachten? Hieronder vind je de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

Conversie-optimalisatie & personalisatie gaan steeds meer hand in hand

Veel websites zijn vandaag de dag nog steeds gericht op de massa. Er wordt nog weinig slim gebruik gemaakt van de individuele data die men verzamelt. Terwijl je je website met die data juist veel beter kunt afstemmen op de individuele gebruiker. Hoe meer data je verzamelt, hoe beter je je content kunt aanpassen aan de individuele bezoeker en zijn situatie. Scheer niet langer alle bezoekers over één kam, maar personaliseer en wees relevant! Het kan een enorme conversiebooster blijken.

Traditioneel zien nog veel marketeers conversie-optimalisatie als het simpelweg uitvoeren van a/b-testen, zonder dat er enige vorm van personalisatie aan te pas komt. Maar de grote partijen zetten al flinke stappen als het gaat om personaliseren. Niet alleen de conversie wordt daardoor verhoogd, ook retentie kun je sterk vergroten.

Human resources

Het optimaliseren van de laadtijd krijgt meer aandacht

De impact van een milliseconde langer wachten op het laden van een website is enorm. Iedere milliseconde kost je simpelweg conversie, dus is de snelle winst vaak te halen door de laadtijd van iedere pagina te verbeteren.

Er zijn talloze case studies op internet beschikbaar die bewijzen hoe groot die potentiële winst is. Onder meer Amazon gaf al eerder aan dat een verbetering van 100 milliseconden voor 1% extra omzet zorgt. Op de schaal van Amazon gaat dat om honderden miljoenen dollars, maar feitelijk gezien is het voor iedere serieuze marketeer essentieel om laadtijdoptimalisatie de aandacht te geven die het verdient.

Mobile wordt steeds groter

Het aantal mobiele zoekopdrachten blijft maandelijks nog altijd groeien. Door de komst van nieuwe devices zal deze ontwikkeling ook het komende jaar gewoon blijven doorzetten. Voor adverteerders is het van groot belang hier in de conversie-optimalisatie-aanpak rekening mee te houden. De intentie van iemand die met een mobiel device je website bezoekt, is in veel gevallen anders dan iemand die via een desktop binnenkomt. Terwijl vandaag de dag nog altijd veel partijen over alle devices exact dezelfde boodschap verkondigen.

Heb je de stap naar responsive design nog niet gemaakt, dan is het verstandig direct voor adaptive design te kiezen. Ben je al wel aan de slag gegaan met responsive design, dan zou ik investeren in het testen met adaptive design. Adaptive design gaat eigenlijk gewoon een stapje verder dan responsive design, doordat niet alleen het uiterlijk en de content, maar ook de functionaliteit van een website zich aan de gebruiker aanpast. Dit kan door bijvoorbeeld het tijdstip of de locatie van het bezoekmoment te gebruiken.

adaptive design liggend

Een goed voorbeeld is het contactformulier. Waar een lang contactformulier op een pc met toetsenbord prima kan converteren, zal datzelfde contactformulier wellicht wat kleiner moeten zijn (en andere velden moeten bevatten) wanneer iemand de contactpagina vanaf een mobiele telefoon bezoekt. Juist door rekening te houden met de intentie en de situatie van de gebruiker, kun je de conversie (en daarmee de ROI) sterk optimaliseren.

Crowdsourcing zal verder groeien

Crowdsourcingplatformen worden steeds populairder in alle vormen, ook binnen conversie-optimalisatie. Duizenden bedrijven gebruiken platforms als 99designs om in de breedte inspiratie te krijgen voor het testen van nieuwe designs.

Doordat voor onder andere content en ontwerp op grote schaal crowdsourcing wordt ingezet, verdwijnen een hoop resourcebeperkingen bij adverteerders. Daarnaast kun je op eenvoudige wijze gebruik maken van het talent van duizenden mensen over de hele wereld, zonder dat je je als organisatie blindstaart op het werk van steeds dezelfde contentmarketeer of designer.

Sturen op de juiste data voor betere absolute ROI

Als je op de juiste manier data weet te meten, daarop kunt optimaliseren en sturen, win je het spel. Niet voor niets blinken vrijwel alle winnaars in het online landschap uit op het gebied van data. Vandaag de dag gaat het echter nog in veel gevallen mis bij de sturing op de juiste KPI’s. Nog altijd sturen vrijwel alle adverteerders op marketing efficiency, in plaats van op de ROI onderaan de streep. Zonde, het gaat immers om financieel resultaat. Zoals ik in juli al schreef, beperkt de sturing op marketingefficiency in veel gevallen juist de financiële groei of leidt het tot verkeerde beslissingen.

optimum

Als het doel is om de ROI onderaan de streep te vergroten, zou je biedstrategie zich niet moeten richten op een vaste CPA, CPL of CPS. Door de sturing op deze KPI’s stuur je op de efficiency van individuele (trans)acties in plaats van op de absolute ROI van het totale aantal (trans)acties.

Een goede marketeer kan de vraag of hij op een CPA van 80 of van 90 dollar moet sturen niet beantwoorden, omdat hij meer informatie nodig heeft om daarover iets te kunnen zeggen. Het verschil in volume dat sturing op een CPA van 80 dollar in plaats van 90 dollar zou kunnen veroorzaken, bepaalt in feite welke optie voor een betere absolute ROI zorgt.

Cruciaal is dat je op de juiste data stuurt. Data die daadwerkelijk direct je financiële resultaat beïnvloedt. In 2015 zullen steeds meer adverteerders met deze sturing voorop gaan lopen en andere adverteerders het nakijken geven, omdat ze simpelweg beter in staat zijn om op de juiste wijze te optimaliseren.

Testen over verschillende devices heen

Resultaten worden nog op grote schaal per device gemeten, in plaats van over de devices heen. Omdat tools zoals Optimizely het testen over verschillende devices heen steeds gemakkelijker maken, zullen meer marketeers ook hier in 2015 mee aan de slag gaan.

Juist op dit vlak ligt er een enorme kans. Nog zelden wordt de data die via het ene device verzameld is, gebruikt wanneer de bezoeker terug komt via een ander device. Samen met de kansen die er liggen op het vlak van personalisatie, kun je hier bijzonder interessante dingen mee doen.

Responsive mobile first web design in smartphone vector

Waar ga jij mee aan de slag?

Ook in 2015 zal de aandacht voor conversie-optimalisatie zonder enige twijfel verder gaan groeien. Door de concurrentie binnen de verschillende onlinemarketingkanalen is het essentieel de opbrengsten per bezoeker te vergroten door middel van conversie-optimalisatie.

Juist omdat veel marketeers nog altijd veel kansen op dit vlak laten liggen, is er zo’n enorme voorsprong op de concurrentie te boeken. De leidende partijen op internet zijn ook veelal de leidende partijen op het gebied van conversie-optimalisatie, daar is dus zeker een verband in te vinden. Het belooft hoe dan ook op alle fronten weer een fantastisch jaar te worden voor marketeers, met volop kansen op het gebied van conversie-optimalisatie.

Illustraties met dank aan Fotolia