Apps & Tools, How to

Meer Twitter-volgers & traffic: pas jij deze 7 ‘growth hacks’ toe?

0

Het zal je niet zijn ontgaan dat er de laatste jaren veel wordt gesproken over ‘growth hacking’ en hoe startups en succesvolle technologiebedrijven uit Silicon Valley hiervan gebruik hebben gemaakt om snel te groeien. Maar wat is growth hacking nou precies? En hoe kun je er zelf mee aan de slag? In dit artikel zet ik de mogelijkheden uiteen om growth hacking in te zetten voor het laten groeien van je bereik op Twitter.

Pas op: omstreden methodes!

Let wel, de methodes hieronder zijn vaak omstreden en gebaseerd op het spelen van een ‘numbers-game’. De tactieken maken gebruik van functionaliteiten van platforms op een manier waarvoor ze niet zijn ontworpen, zoals de Twitter favorite. Er bestaat dan ook vaak weerstand om dergelijke tactieken te gebruiken. Ik adviseer je om voor alle voorbeelden hieronder een afweging te maken of deze passen bij wat je wilt realiseren op Twitter en wat de uitwerking kan zijn op je (persoonlijke) merk.

Wat is Growth hacking?

Growth hacking is een buzzword in de tech startup-scene. Dat komt doordat het, onder andere, door bedrijven als Dropbox, Facebook en Airbnb succesvol is toegepast om hun nieuwe product onder de aandacht te brengen van een grote groep gebruikers of prospects om een kritieke massa op te bouwen (early growth).

Growth Hacking is een verzamelnaam voor een specifiek soort online marketing-strategie die er op gericht is om in relatief korte tijd veel leads of gebruikers naar je platform of dienst te verwijzen. Growth hacking is dan ook een combinatie van:

  • Alle vormen van online marketing, waaronder social, viral, email en SEO
  • Digital analytics & insights
  • Traffic & content optimisation
  • Marketing automation, ofwel het automatiseren van specifieke handelingen of tools

Airbnb Craigslist Growth Hack

De bekendste growth hack: Airbnb en Craigslist

Eén van de meest populaire growth hacks is die van Airbnb, waarbij ze vroege gebruikers in staat stelden hun listings van appartementen te cross-posten naar Craigslist.com. Hiervoor ontwikkelde Airbnb een bot die automatisch een Craigslist-formulier voor je invulde. Op deze manier liftte Airbnb mee op het enorme succes van Craigslist en werd er veel traffic naar het relatief nieuwe platform gestuurd.

Growth hacks voor Twitter

Er zijn veel voorbeelden van growth hacks voor Twitter. De eerste, originele growth hack is er één die inmiddels behoorlijk uitgeput is en die je nog maar zelden tegenkomt, namelijk die van de ‘RT en win’- actie. De doelstelling hiervan is simpel: geef je followers een incentive in de vorm van een potentiële prijs om je content te verspreiden. Inmiddels zijn de tactieken geëvolueerd en zijn er meerdere tools voorhanden die je bepaalde taken uit handen nemen.

Hieronder zet ik er een aantal uiteen die vaak worden toegepast om followers of traffic te genereren. Doe er je voordeel mee, óf leer ze juist te herkennen en filter de gebruikers ervan uit je feed.

1. Favoriten van relevante tweets

Dit is ontegenzeggelijk de populairste growth hack. In een eerder artikel legde ik al de veelzijdigheid van een Twitter favorite uit: één van de mogelijkheden is om je als gebruiker op een eenvoudige manier op het netvlies te brengen van potentiële nieuwe leads of gebruikers.

Twitter Favorites

Het is simpel: favorite een tweet die betrekking heeft op je dienst of product. De verzender van de tweet ontvangt dan een notificatie en daarmee jouw profiel (mét url uiteraard!). Een typische numbers-game: een zeker percentage van de gebruikers zal doorklikken naar je profiel of site en actie ondernemen.

2. Meeliften op populaire, relevante artikelen

If you can’t beat ‘em, join ‘em. Hoe je het ook wendt of keert, er zijn nu eenmaal betere, populairdere artikelen op het web beschikbaar dan die op je eigen site of blog. Maar niet getreurd, je kunt ook prima meeliften op het succes van dergelijke content.

Deze growth hack maakt gebruik van de Twitter favorite. Je kunt jezelf ermee presenteren aan mensen die hebben aangetoond affiniteit met de content te hebben, door het delen van deze content op Twitter. Ga als volgt te werk:

1. Wees er zeker van dat je een url in je Twitter-bio hebt die verwijst naar de pagina waarheen je mensen wilt sturen. Of zorg dat je profiel aansprekend genoeg is om nieuwe volgers te genereren. Let er hierbij op dat de content van je bio aansluit op de inhoud van het artikel.

2. Zoek het betreffende artikel waar je op wilt meeliften (in dit voorbeeld een artikel over growth hacking op Mashable).

mashable

3. Zoek uit wat de standaard ‘share’-tekst is en eventueel een deel van de URL (zonder alle variabelen die de share uniek maken).

mashable_tweet

4. Copy-paste de tekst en plak deze in het zoekvenster van Twitter. En voilà, alle tweeps die het artikel hebben gedeeld op een presenteerblaadje.

Twitter Search

5. Favorite alle tweets in de lijst met zoekresultaten.

6. Wacht af en hou in de gaten wat deze actie je oplevert aan nieuwe followers of site-traffic. Analyseer de ROI van deze actie om te bepalen of het zinnig is dit te herhalen voor vergelijkbare artikelen.

Wees er op voorbereid dat deze handeling onherroepelijk zal leiden tot interactie. En uiteraard zullen sommige gebruikers negatief reageren op je handeling aangezien ze doorhebben wat je intenties zijn. Maak de afweging of dit je waard is of niet.

3. Het automatiseren van favorites met marketing automation

Het favoriten van tweets is, zoals in het voorbeeld hierboven, een taak die je aardig wat tijd kan kosten. Inmiddels zijn er tools ontwikkeld die je deze tijd uit handen nemen en het je mogelijk maken om de genoemde handelingen op grote schaal toe te passen. Één van de meest populaire voorbeelden is die van een Nederlandse startup: TweetFavy.

TweetFavy

Met TweetFavy kun je Twitter doorspitten op basis van specifieke zoektermen en alle tweets waarin deze keywords voorkomen automatisch favoriten. Ook hier geldt weer dat er sprake is van een numbers-game én dat er een risico bestaat op negatieve respons. Je zult na een poosje ontdekken wat deze tactiek je oplevert, maar je zult ook voorbereid moeten zijn op tweeps die het niet waarderen dat hun tweets door onbekenden worden ‘ge-favorite’ met als doel om een follow of traffic te genereren.

4. Tweeps toevoegen aan Twitter-lijsten

Deze tactiek is ongeveer hetzelfde qua uitvoering als het favoriten van Tweets. Hierbij ga je gebruikers, waarvan je hebt gezien dat ze over een bepaald onderwerp tweeten, toevoegen aan een public list. Ook hierbij ontvangt de gebruiker een notificatie (niet bij private lists!), waarmee je jezelf op het netvlies brengt van mensen die zich normaal gesproken buiten je netwerk bevinden.

Deze hack kun je makkelijk automatiseren met een If-This-Then-That automation recipe. Je kunt input verschaffen, zoals Twitter-zoekwoorden, en vervolgens alle gebruikers die tweets bestaande uit een combinatie van deze keywords verzenden, automatisch aan één van je lijsten toevoegen.

IFTTT.com Twitter List

Het is belangrijk te vermelden dat zowel hier als bij Twitter-favorites, het zomaar kan gebeuren dat de actie buiten context is. Zo kun je dus ook automatisch negatieve tweets toevoegen aan je lijst en derhalve een negatieve reactie ontlokken. Ook hiervoor geldt, wees voorbereid en maak de afweging wat de impact kan zijn op je merk!

5. Volg de volgers van je concurrent

Follow – followback is een veelgebruikte tactiek op Twitter waarmee je betrekkelijk simpel veel volgers aan je account kunt toevoegen. Wint zeker geen schoonheidsprijs, maar het is erg waarschijnlijk dat veel Twitter-influencers vroeger of later gebruik hebben gemaakt van deze tactiek.

Is de verhouding following/followers scheef?

Een dead-giveaway of hiervan gebruik is gemaakt, is de ratio following versus followers. Volgt iemand meer of ongeveer evenveel gebruikers als deze persoon volgers heeft, dan kun je er vanuit gaan dat deze tactiek is toegepast om nieuwe volgers te genereren of in een eerder stadium is gebruikt om kritieke massa mee op te bouwen.

Een slimme toepassing van deze tactiek is om volgers van je concurrent te volgen. Deze volgers hebben immers aangetoond affiniteit te hebben met jouw dienst of product, dus grote kans dat ze ook interesse in die van jou hebben. Wees er zeker van dat je bio in orde is voordat je hiermee aan de slag gaat en ook hier, wees voorbereid op reacties.

6. Automatiseren van follow – followback

Er zijn meerdere tools voorhanden die je in staat stellen om eerdergenoemde tactiek te automatiseren en op grote schaal toe te passen. Een voorbeeld is de tool Tweetadder, waarbij je meerdere variabelen kunt instellen om gebruikers te zoeken die voldoen aan je gewenste criteria.

Twitter heeft inmiddels hun API’s aangepast waardoor tools als Tweetadder niet meer automatisch deze accounts voor je kunnen volgen. Tweetadder genereert een lijst met tweeps, waarna je zelf nog handmatig op de knop ‘Follow’ moet drukken van ieder account. Daarnaast heeft Twitter het aantal gebruikers dat je op één dag kunt volgen gelimiteerd naar 1000.

7. Bewerk je tweets met een call-to-action

Deze methode is erop gebaseerd dat je ook daadwerkelijk wat te zeggen hebt met je tweets en is dus meer dan alléén een numbers-game. De doelstelling is om je eigen tweets, die door gebruikers worden gedeeld of ge-retweet van een call-to-action te voorzien, waardoor ze ook buiten je eigen netwerk kunnen leiden tot nieuwe volgers of traffic naar je eigen site.

Snip.ly: url’s voorzien van een ‘overlay’

Met de tool Snip.ly kun je iedere url die je deelt voorzien van een overlay waar je handmatig acties in kunt stellen, zoals het genereren van een link naar je site, het vragen naar een e-mailadres of het toevoegen van een follow-knop. Hierdoor lift je mee op het succes van andermans content of op het viral potentieel van de door jezelf gecreëerde sociale content.

Heb je een artikel of site gespot waarvan je vermoed dat de content veelvuldig zal worden gedeeld, plak er dan een snip.ly-link overheen (voorbeeld: https://snip.ly/GhDG). De gebruikers die jouw tweet vervolgens retweeten of op een andere manier delen, delen hiermee ook je unieke call-to-action binnen hun eigen netwerk.

Growth Hacking: verantwoord of juist niet?

In dit artikel heb ik je inzicht gegeven in een aantal growth hacks voor Twitter, waarmee je nieuwe followers en sitetraffic kunt genereren. De vraag is nu, zou je deze methodes toepassen? Of juist niet? Laat horen hoe je er over denkt in de reacties!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.