How to

De veelzijdigheid van een Twitter-favorite

0

Het zal de actieve Tweep niet zijn ontgaan dat er recentelijk meer Tweets worden aangemerkt als ‘Favorite’ dan, pak ‘em beet, een jaar geleden. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat luttele seconden nadat je je Tweet hebt verzonden, de eerste meldingen binnenkomen dat je Tweet is ge-Favorite. Wat zit daarachter? En weet je wat je er allemaal mee kan?

Het zal dezelfde Tweep ook niet zijn ontgaan dat deze Favorites niet zelden afkomstig zijn van accounts die jou (nog) niet volgen. Waarom? En wat is het nut van het favoriten van een Tweet van iemand die zich (nog) niet binnen je netwerk van Followers bevindt? Een uitleg.

Favorite = Like

De vele Favorites doen denken aan wat zich voltrekt op andere social media-platformen als Facebook, Instagram en LinkedIn; het liken van een post. En waarom ook niet – je kunt met het favoriten van een Tweet eenvoudig een signaal afgeven aan de persoon in kwestie dat je de betreffende post leuk of nuttig vindt. Een sympathieke manier van het bedanken van een Tweep voor zijn post.

Favorite = Lees Later

In zijn oorsprong echter, werd de Favorite knop door Twitter gepresenteerd als een mogelijkheid om de Tweet in een lees-later-lijst te plaatsen: www.twitter.com/USERNAME/favorites (vervang USERNAME door je Twitter accountnaam). Wanneer je een Tweet tegenkomt die je interessant vindt, maar je hebt niet direct de tijd om te reageren of op de link te klikken, kun je middels een Favorite een lijst met content samenstellen waar je op een later moment mee aan de slag kunt. Handig.

Twitter Favorites

Favorite = RSS Feed

Voortbordurend op de lees-later-functie; het overzicht met Favorites is voor de meeste accounts openbaar toegankelijk. Door middel van de URL hierboven, kun je de Favorites van andere accounts inzien. Dit is een simpele manier om van Tweeps binnen of buiten je netwerk bij te houden wat zij als interessante content hebben beoordeeld. Kortom, laat anderen het content verzamelingsproces voor jou doen in plaats van zelf het web af te struinen. Voeg de Favorite URL toe aan je RSS-reader en je hebt weer een nieuwe bron van informatie!

Favorite = Trigger

Dan is er nóg een mogelijkheid om met je eigen Favorites aan de slag te gaan. Je kunt een door jou aangemerkte Favorite ook als trigger voor If-This-Then-That gebruiken. Op www.IFTTT.com kun je eenvoudig een Automation Recipe toevoegen waarbij je jouw Twitter Favorites exporteert naar programma’s als Evernote, Instapaper, Email, LinkedIN, Facebook en meer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Twitter Favorites IFTTT

Favorite = Follow

Als laatste heeft de Favorite knop, wellicht onbedoeld, ook nog een ander gedrag geïntroduceerd dan Twitter wellicht had kunnen vermoeden. Aangezien een grote hoeveelheid Favorites afkomstig is van niet-Followers, is het niet ondenkbaar om te veronderstellen dat men de Favorite knop gebruikt om in contact te komen met je. Immers, het favoriten van een Tweet leidt tot een notificatie en daarmee ook een subtiele introductie van een nieuw account (vergezeld van een compliment).

Men zegt hiermee: “Hé, ik vind je Tweet leuk. Dit ben ik”. Waarna je vanzelfsprekend een kijkje gaat nemen op de Bio en de Tweets van de persoon die jouw Tweet ge-Favorite heeft. Waaruit in veel gevallen dan alsnog een Follow volgt, zonder dat de oorspronkelijke Favorite-er een Follow heeft hoeven volbrengen.

Twitter Favorites

Waarom Favorite in plaats van Follow?

De vraag dient zich aan waarom we niet direct een Follow toepassen in plaats van eerst een Favorite. En heb je je wel eens afgevraagd hoe iemand als niet-Follower op het spoor van je Tweet is gekomen?

Welnu, tegenwoordig heeft iedereen toegang tot tools waarmee social listening kan worden gedaan. Toets een paar keywords in je favo-tool in en voor je het weet monitor je wereldwijd alle Tweets die voor jou van toepassing zijn. Van daaruit is het betrekkelijk eenvoudig om de accounts die een voor jou relevante vraag stellen, een Favorite te geven in de hoop dat ze met je in contact willen treden.

Accepteer cookies

Ziehier een krachtige en simpele manier voor professionals om zichzelf onder de aandacht te brengen van hun doelgroep.

Heb jij nog andere toepassingen van een Favorite? Gebruik je ze op een andere manier? Laat het me weten, ik ben benieuwd!