Trustbuilding, het nieuwe linkbuilding: win jij het vertrouwen van Google?

0

Een absolute trend op SEO-gebied is ‘trustbuilding’. Er lijkt een nieuw hoofdstuk te worden toegevoegd aan het onderdeel linkbuilding. Vorig jaar bracht Google een patent waaruit blijkt dat Google, ook zonder te kijken naar de aanwezigheid van links, een inschatting kan maken van de autoriteit van een site. Het gaat hier over ‘implied links’, oftewel ‘geïmpliceerde links’. We verwachten en zien vooralsnog geen aardverschuiving, maar zijn wel heel benieuwd wat de invloed wordt binnen SERP’s.

Het Panda-patent

Wat laat Google nu precies weten met haar patent? De Amerikaanse SEO-specialist Tommy Landry van het internetmarketingbureau Return On Now publiceerde eerder een belangrijke passage uit het patent:

‘An express link, e.g., a hyperlink, is a link that is included in a source resource that a user can follow to navigate to a target resource. An implied link is a reference to a target resource, e.g., a citation to the target resource, which is included in a source resource but is not an express link to the target resource. Thus, a resource in the group can be the target of an implied link without a user being able to navigate to the resource by following the implied link.’

‘Express links’ versus ‘implied links’

We lezen dat links, zoals we die nu kennen, uitdrukkelijke links (express links) worden genoemd en dat dit volgens Google niet de enige links zijn die voorkomen. Er zijn ook geïmpliceerde links (implied links). Die laatste kunnen voorkomen in citations en mentions, waarbij er geen specifieke link naar een website hoeft te staan. Net als bij een uitdrukkelijke link, wordt zo’n citaat als ‘stem’ voor iedere website gezien. Wel is het belangrijk dat de bedrijfsnaam duidelijk in de tekst voorkomt. Ook geldt nog altijd: hoe meer autoriteit van je (link)partner, hoe beter. Als iemand met meer autoriteit een bericht over jouw bedrijf deelt, dan is dat altijd gunstiger dan iemand met minder autoriteit.

Link BuildingLinkbuilding door de jaren heen

Het aantal en soort links dat naar een website verwijst is voor Google al lange tijd één van de belangrijkste factoren om in te schatten wat je autoriteit is en daarmee die van je website. Je kent vast de regelmatige Penguin-updates, waarmee Google onnatuurlijk gedrag aanpakt. Waar je vroeger eerder en meer kon manipuleren, met bijvoorbeeld het uitwisselen en de relevantie van links, kijkt Google nu steeds meer naar de kwaliteit en waarde van links.

Google wil zien dat links ook echt te maken hebben met jouw bedrijf of wat je precies doet. Daarnaast wordt gekeken of een bedrijf of website op een eerlijke manier aan links is gekomen. Links die onvoldoende branchegericht zijn of direct linken naar elkaar (AB-ruil) kunnen getrakteerd worden op een penalty van Google.

Trustbuilding is het nieuwe linkbuilding: 4 redenen

In de lijn daarvan is het daarom niet ondenkbaar dat Google hierin nog een stap verder gaat. Door in de toekomst in plaats van express links meer te kijken naar implied links, vertelt Google eigenlijk dat het steeds belangrijk wordt hoe de omgeving over jouw bedrijf denkt. Hoeveel vertrouwen krijgt jouw bedrijf van de omgeving en waar bestaat dat uit? Ben je onderwerp van gesprek?

SEO-specialist Tommy Landry laat in zijn artikel weten waarom het nieuwe Panda-patent van Google voor hem niet als een verrassing komt. Hij noemt hiervoor een aantal redenen:

1. Het nog beter kunnen meten van autoriteit

Google is op zoek naar alternatieve manieren om autoriteit te meten. Het feit dat mensen het veel over een bedrijf hebben of graag iets delen van een bedrijf geeft meer informatie over de populariteit en daarmee ook autoriteit.

2. Tegengaan van manipulatie

Manipulatie om hoger in de ranking te komen: daar heb ik al eerder in dit stuk iets over geschreven. Google gaat steeds meer op zoek naar manieren om manipulatie tegen te gaan. Dat er over jouw bedrijf meer gesproken en geschreven wordt of dat jouw content meer wordt gedeeld, is tenslotte allemaal een stuk moeilijker te manipuleren.

3. Het bouwen van ‘into social SEO’

Google bekijkt hoe populariteit op social media beter te meten is. Nú zijn de meeste links, die te vinden zijn op sociale media, nofollow-links. Door meer te monitoren of een bedrijf of website onderwerp van gesprek is, krijgt Google een betere indruk van de populariteit.

4. Betere signalen voor ‘local SEO’

Als meer mensen het hebben over een bedrijf, dan kan uit deze informatie – door bijvoorbeeld naar profielen te kijken – worden afgeleid wat de lokale populariteit is van een bedrijf. Hiermee ontstaan betere signalen voor ‘local SEO’.

Wat merken we in de praktijk?

Dit is een vraag die uiteraard alle SEO-specialisten bezighoudt. Zien we nu al voorbeelden van websites die beter ranken door trustbuilding?

Diverse deskundigen om mij heen halen voorbeelden aan waarbij je kunt merken dat citations en mentions een positieve werking hebben op de ranking van websites. SEO-specialisten hoeven hiervoor niet ver van huis te zoeken. Een Backlinkstracker zoals Ahrefs is een goed voorbeeld. Zonder een duidelijke toepassing van strategische keywords, rankt deze site goed. Daarentegen worden er over deze site veel artikelen geschreven die gaan over backlinkanalyses en hoe om te gaan met backlinks. De site is onderwerp van gesprek bij veel mensen. Je ziet dat dit een positieve werking heeft op belangrijke zoekwoorden (check bijvoorbeeld ‘backlink analysis’).

Goede voorbeelden van linkbuilding

Hoe kun je nu werken aan linkbuilding, met de ontwikkelingen bij Google in het achterhoofd? 3 tips.

1. Geshared & geliked worden

De share-mogelijkheden van social media zijn ideaal om een groter bereik of netwerk te krijgen. Twitter is vooral een perfecte manier om te ‘socializen’ en te bouwen aan een groter netwerk. Zo is het op Twitter gebruikelijk om mensen met soortgelijke interesses te volgen. Hierdoor gaat affiniteit met anderen eerder groeien en de kans op response groeit.

Op Facebook kun je weer meer tekst kwijt. Zorg in ieder geval voor interactie op sociale media. Mensen hebben dan meer reden om op jou te reageren of iets te delen. Leuke ideeën zijn het plaatsen van een poll of een vraag waarop gereageerd kan worden. Of schrijf kwalitatieve content en link er met een korte inleidende tekst naar. Dit kan uiteraard op alle sociale media: je zult zien dat mensen eerder iets van je gaan delen.

2. Vermeld worden (citations)

Zorg voor een goede aanleiding dat mensen over je gaan schrijven. Hoe interessanter een bedrijf is voor de omgeving, hoe meer je ‘geciteerd’ wordt en hoe groter je autoriteit wordt. Je kunt de waarde van citations onderverdelen: co-citation en co-occurrence.

Co-citation

Co-citation is een toverwoord dat steeds belangrijker wordt. Doordat twee verschillende websites het over een bedrijf hebben of content van het bedrijf delen, ontstaat tegelijkertijd een gemeenschappelijke band tussen die websites. De gemeenschappelijkheid bestaat dan uit de relatie die de websites met het bedrijf hebben. Zonder dat de twee websites ooit eerder met elkaar te maken hebben gehad. Google pikt dit soort signalen op.

04-16-13-co-citation-2

Co-occurrence

Bij co-occurrence gaat het om de feitelijke inhoud van content en de verschillende zoektermen die hierin voorkomen. Google kan verbanden leggen tussen verschillende zoekwoorden die los van elkaar staan maar wel in gerelateerde content te vinden zijn. Vervolgens kan Google makkelijker bepalen op welke zoekwoorden jouw bedrijf het beste gevonden kan worden. Een makkelijk voorbeeld is een zoekcombinatie als ‘chocolade met hazelnoot kopen’.Google kan uit verschillende content afleiden dat ‘chocolade kopen’ iets te maken heeft met jouw bedrijf, maar ook ‘hazelnoot’.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat je meer citations krijgt? Enkele tips:

  • Maak goede content die mensen interessant vinden
  • Zorg voor nieuwswaarde met jouw content
  • Ga in discussie. Wees actief op fora en prikborden
  • Stuur persberichten
  • Maak soms iets leuks, opmerkelijks, bijvoorbeeld een grappige video op YouTube

3. Gereviewd worden

Het krijgen van reviews is een belangrijke vorm van trustbuilding. Zorg dat klanten ergens een reactie over jouw bedrijf of initiatief kunnen plaatsen. Houd er wel rekening mee dat reviews ook negatief kunnen zijn. Steeds meer mensen bepalen de betrouwbaarheid van een bedrijf aan de hand van geplaatste reviews, zo blijkt uit onderzoek van Brightlocal. Het krijgen van reviews kan op verschillende plekken en op verschillende manieren.

Google+

De meest zichtbare reviews voor Google gaan via Google+. Meld je hier aan met een bedrijfspagina. Je kunt reviews makkelijk delen met je kringen. Daarnaast zijn reviews zichtbaar in de lokale zoekresultaten van Google en binnen Google Maps.

Je kunt het krijgen van reviews afwachten, maar het is nog beter om zelf actie te ondernemen om ze te verzamelen. Vraag bijvoorbeeld aan je huidige of oude klanten om een reactie te plaatsen. Of laat op je eigen website zien dat mensen een review kunnen schrijven. Ook kun je er zo nu en dan aandacht aan besteden op sociale media. Het voordeel van Google+ is dat een account niet anoniem is. Er zit een echte bedrijfsnaam of persoon achter. Dit wekt vertrouwen bij klanten en Google.

Ziet SEO er over een paar jaar heel anders uit?

Wat is de rol van trustbuilding in de toekomst? In hoeverre gaan citations without linking invloed uitoefenen binnen de SERP’s? Verwachten we dat de SEO-wereld er over een paar jaar geheel anders uitziet?

Het nieuwe Panda-patent van Google geeft ons een aanwijzing die we zeker serieus moeten nemen. Gezien de voortdurende veranderingen binnen linkbuilding is het aannemelijk dat er nieuwe ontwikkelingen komen om relevantie en kwaliteit nog meer te verbeteren.

Illustraties met dank aan Fotolia.