How to, Verdieping

Meer verkopen via Amazon: iets voor jou?

0

Amazon is de grootste online retailer ter wereld en neemt met haar unieke en oprechte klantgerichtheid de wereld over. Sinds enkele tijd is deze partij ook in Europa aanwezig – zo is in november 2014 de Nederlandse Amazon online gezet. Toch maken veel ondernemers nog geen gebruik van de winstgevende opties die Amazon biedt. In het boek ‘Verover Europa via Amazon’ legt Marco Coninx op een praktische manier uit waarom het van belang is om te verkopen via Amazon én hoe je dit moet aanpakken.

De afgelopen jaren waren niet makkelijk voor de fysieke retail: neem de vele lege panden in winkelstraten als bewijs. Internet is voor consumenten een steeds belangrijker middel geworden om snel en gemakkelijk te vinden waar ze naar op zoek zijn. Een bestelling is immers zo gedaan en het wordt nog thuisbezorgd ook. De webshops ontwikkelen zich rap: steeds vaker kan er tot laat in de avond besteld worden zodat je het de volgende dag nog ontvangt. En bij Coolblue kun je zelfs op zondag je producten laten bezorgen!

Waarom Amazon?

De filosofie van Amazon is: ‘Providing the best buyer experience and customer satisfaction on the web‘. Voor klanten is Amazon een enorm betrouwbare partner; zo worden externe verkopers die hun beloftes niet nakomen geschorst of direct verwijderd van het Amazon-platform. Ook heeft de webshop een enorm assortiment, met bijbehorende reviews van vele consumenten. Maar wat Amazon echt geliefd maakt, is de 24/7 klantenservice.

amazon

Als webshop is het dan ook fijn om je aan deze partij te kunnen verbinden – je kunt dan profiteren van deze goede reputatie. Er is geen investering nodig om je producten via Amazon te kunnen verkopen en je kunt vrij snel je assortiment online hebben staan. Ook biedt Amazon je opties om het verzenden en retourneren van je over te nemen en heb je zelf geen zorgen over wanbetalers. Een interessante samenwerking dus!

Fulfillment by Amazon

Fulfillment by Amazon (FBA) houdt in dat Amazon de gehele logistieke afhandeling van je overneemt, inclusief de klantenservice (in de gewenste talen van de landen waar je je product via Amazon aanbiedt). Amazon neemt dit niet standaard over, maar biedt het aan als een optie. Daar zijn natuurlijk enkele kosten aan verbonden. Zo betaal je, naast de vaste kosten voor het aanhouden van je account á €39 per maand, een provisie per gerealiseerde verkoop. Deze provisie is afhankelijk van het product dat je verkoopt. Amazon heeft hiervoor een calculator ontwikkeld, zodat je snel kunt zien wat de provisiekosten voor jouw product zullen zijn.

Handig om te weten: sommige gebruikers van Amazon (o.a. US en Duitsland) kunnen kiezen voor een Prime abonnement. Dit houdt in dat zij geen verzendkosten hoeven te betalen over alle producten die Amazon verstuurt. Als je dus via FBA verstuurt, zullen deze producten de voorkeur hebben boven producten van aanbieders die niet via FBA versturen. Immers, zo kost het deze gebruikers geen extra verzendkosten. Onderschat dit voordeel niet – het Prime model wordt door Amazon steeds verder uitgebreid en het aantal gebruikers hiervan neemt dan ook sterk toe.

De vier stappen voor verkoop via FBA

Met onderstaand stappenplan krijg je inzicht in Fulfillment by Amazon.

Stap 1: Maak een account aan

Er zijn twee soorten accounts op Amazon: een professional en een basic account. Bij een basic account betaal je geen maandelijkse abonnementskosten, maar een fee per verkoop. Ook moet je een provisie van 7 tot 15 procent per verkoop betalen. Bij een professional account betaal je wel abonnementskosten van 39 euro per maand. Ook hierbij betaal je de genoemde provisie per verkoop.

Stap 2: Voeg je producten toe

Het toevoegen van producten kan op drie manieren: één voor één toevoegen, een bestand uploaden of via een feed/api. Dit laatste kan alleen als je zelf een webshop hebt. Er is binnen Amazon een onderscheid tussen producten die al wel bekend zijn op Amazon en producten die nog niet bekend zijn.

Stap 3: Verzend je producten naar het Amazon Fulfillment center

Nog een afkorting die handig is om te leren kennen als je aan de slag wilt met Amazon, is Hazmat. Dit staat voor Hazardous Materials en deze mogen niet in de Amazon voorraadcentra opgeslagen worden. Risicovolle producten ofwel gevaarlijke producten (bijvoorbeeld ontvlambaar, oxiderend of corrosief) vallen hieronder: deze kun je dus niet via FBA op Amazon verkopen. Het verzenden van producten is verder simpel: je geeft in het systeem aan dat je producten wilt verzenden, print je labels en plakt deze op je producten. De producten kunnen via doos of pallet verstuurd worden.

Stap 4: Beheer en optimaliseer je account

Binnen Amazon heb je je eigen dashboard met relevante statistieken. Hier vind je de klantenvragen (dat zijn er weinig; alleen de vragen die door de klantenservice heen komen en echt specifiek voor jou bedoeld zijn komen hier), je orders, betalingen en je voorraadbeheer. Het is belangrijk om je voorraden goed in de gaten te houden. Als je geen verkopen meer kunt doen omdat je voorraad op is, verlies je je salesrank – een belangrijke indicator van hoe hoog je product in de zoekresultaten staat. Om dat te voorkomen kun je gelukkig per product een inventory alert instellen.

In het boek ‘Verover Europa via Amazon’ wordt elke stap uitgebreid en concreet uitgelegd. Het is dus zeker een aanrader als je hier mee aan de slag wilt!

Daarnaast is enige marketing natuurlijk vereist. Kijk goed naar je titels en op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Het is van groot belang hoog in de ranking terecht te komen – dat levert immers meer inkomsten op.

verovereuropaAanrader?

Al is de vormgeving van dit boek niet om naar huis naar te schrijven: het boek zelf is wél een aanrader. Het geeft concrete tips en loodst je stap voor stap door het gehele proces van verkopen op Amazon. Coninx geeft goede tips en tricks en bewijst zijn credibility door in het eerste hoofdstuk zijn eigen cijfers op Amazon met de lezer te delen. Al met al een goed handzaam boek om te starten op Amazon!

Over het boek

Titel: Verover Europa via Amazon
Auteur: Marco Coninx
Uitgever: De Kleine Koning
Jaar: 2015
Nummer: 9789082329704
Prijs paperback: € 20,95
Bestellen via: Managementboek (aff.)

Foto met dank aan Fotolia.