Apps & Tools, Columns

6 tekenen dat je collega verslaafd is aan PowerPoint

0

Column – PowerPoint is een extreem verslavende tool die bedrijven steeds meer in zijn grip krijgt. En die verslaving wordt er met de paplepel ingegoten. PowerPoint is kant-en-klaar geïnstalleerd op vrijwel elke pc die we van jongs af aan gebruiken. Na de introductie van Microsoft’s Sway en en de overname van LiveLoop, wordt het ook online makkelijker om bij de bron van de verslaving te komen. Want zoals bij elke verslaving, is het eerste shot altijd gratis.

Gooi het roer drastisch om

Maar naarmate je afhankelijkheid van PowerPoint groeit, begin je de prijs te betalen.
Je presentaties steken niet uit boven de grijze middelmaat. Toehoorders krijgen een glazige of verveelde blik in hun ogen. Het kost je de grootste moeite om je publiek te overtuigen. Als je het roer niet drastisch omgooit, kan PowerPoint je carrière zelfs ernstige schade berokkenen.

Ik vind dat we elkaar voor deze verslaving moeten behoeden. Grijp daarom direct in als je bij een collega een van de volgende symptomen bespeurt:

  1. Infographic Presentation.Je collega begint een tolerantie voor diapresentaties te vertonen. Ondanks het regelmatig uitbraken van dia’s, blijft je collega de aandrang voelen om steeds meer tekst en bullet points in presentaties te stoppen. Zolang het maar die gelukzalige roes oplevert.
  2. Doorgaan ondanks kennis van de gevaren. Teruglopende klandizie en snurkende toehoorders worden genegeerd in het streven naar de volgende dosis PowerPoint. Als de moed je in de schoenen zakt als je jezelf naar de volgende presentatie van je collega sleept, weet je dat die een probleem heeft.
  3. Het contact met de buitenwereld vermindert. Je collega praat niet langer met potentiële of bestaande klanten. Hij of zij brengt het liefst zoveel mogelijk tijd door in een donkere kamer, over een pc gebogen, heimelijk werkend aan de zoveelste PowerPoint-presentatie.
  4. Je collega is in de ontkenningsfase beland. Hij of zij weigert te geloven dat diens presentaties niet worden gewaardeerd en dat veel mensen zelfs vergaderingen met hem of haar proberen te ontlopen.
  5. Hamstergedrag. Je collega komt met de meest onzinnige smoezen voor het beleggen van vergaderingen, louter en alleen om nieuwe PowerPoint-presentaties te kunnen maken.
  6. Zware ontwenningsverschijnselen. Als er geen aanleiding is om saaie, lelijke en irritante presentaties te maken, krijgt je collega last van een slecht humeur. Vaak gaat dit gepaard met zenuwtoevallen en overgeven.

Hoe help je iemand van zijn PowerPoint-verslaving af?

De meningen zijn verdeeld over hoe we met PowerPoint-verslaafden moeten omgaan. Cold turkey gaan is in ieder geval nooit een goed idee. De patiënt moet babystapjes zetten en geleidelijk aan tot het besef komen dat het leven meer te bieden heeft dan PowerPoint.

Zorg ervoor dat je presentaties een lust voor het oog zijn

Vergeet tekst en betekenisloze overgangen. Zeg het met beelden. Maak een oogstrelende presentatie die je verhaal kracht bijzet. Zo hou je de aandacht van je publiek vast, maar dwing je mensen niet om hun aandacht te verdelen tussen jouw betoog en de tekst op het scherm.

Executive explaining business plans to his employeesDe zen van presenteren

Sommige mensen zijn geboren verhalenvertellers. Als je in staat bent om je boodschap bondig te formuleren en met veel zelfvertrouwen over weet te brengen, kun je ervoor kiezen om geheel solo te gaan of gebruik te maken van fysieke decorstukken. Een alternatief is om de aandacht van je publiek te vestigen op één beeld per gesprekspunt. Dit kan wel lastig zijn als je te maken hebt met een jonger publiek of om de aandacht moet wedijveren.

Online presentatie tools

Laat je collega de mogelijkheden zien van moderne, online presentatietools, zoals Prezi. Er gaat een wereld voor hem of haar open! Op de websites van die online tools staan tal van voorbeelden en templates van presentaties, zodat je als beginneling het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Mocht een overstap naar een andere tool toch te snel gaan voor je collega, verwijs dan naar mijn tips voor een goede PowerPoint-presentatie.

Herken je jezelf of een collega in bovenstaand verhaal?

Voor eerste hulp van presenteren bied ik een hulplijn. Heb je een geestdodende presentatie met te veel tekst of erken je dat je PowerPoint-verslaafd bent, laat jezelf dan horen in de reacties.