Boekrecensies

Maak van jouw zakelijke Instagram-account een instant succes

0

Instagram is booming, dat kun je rustig stellen. Het sociale medium – dat draait om het delen van mooie beelden – heeft de laatste jaren aan terrein gewonnen en behoort momenteel tot de top 5 meest populaire sociale media. Ikzelf Insta al jaren vrolijk mee en geef toe: ik ben lichtelijk (lees: behoorlijk) verslaafd aan dit sociale medium.

In een eerder artikel schreef ik dan ook graag over het succes van Instagram. En nu is daar In beeld met Instagram in 60 minuten van Frankwatching-auteur Kirsten Jassies. Een heerlijk, handzaam boek met praktische tips over hoe je succesvol kunt worden op Instagram. En dan niet alleen vanuit persoonlijke naam, maar vooral hoe je Instagram zakelijk inzet voor jouw organisatie of merk en het sociale medium daarmee deel uitmaakt van een online contentstrategie.

Zien en gezien worden

Schermafbeelding 2015-06-18 om 20.44.57Zien en gezien worden, dat is waar het om draait bij Instagram. “Sociale media draaien om de persoonlijke relatie tussen mensen: laat jezelf zien en je wordt gezien” (p.13). “Op Instagram leg je de wereld op een mooie manier vast en daar krijg je waardering voor,” vertelt Jassies (p.12). Waardering in de vorm van likes en reacties. Er is echter één belangrijke voorwaarde: je moet enthousiast zijn. Of je nu vanuit persoonlijke naam of vanuit een merk of organisatie Instagramt, je moet er blij van worden, het moet passen bij de identiteit én bij het verhaal dat je je target audience wilt vertellen over jezelf, een merk of product. Dit boek geeft bruikbare handvatten in hoe je dit voor elkaar bokst.

Het boek is opgebouwd in hoofdstukken die logisch uit elkaar voortkomen. Allereerst wordt antwoord gegeven op de vraag waarom je Instagram überhaupt zakelijk zou inzetten. Welnu, buiten dat er wereldwijd 30 miljoen gebruikers actief zijn op het sociale medium, kun je een puik beeldverhaal neerzetten en onder de aandacht brengen bij jouw target audience, door het gebruik van hashtags.
En “beeld heeft de toekomst”, stelt Jassies. En geef haar eens ongelijk.

Stick to your niche

Maar zomaar foto’s posten op Instagram is natuurlijk niet heel doordacht als je een sterk, eenduidig verhaal wilt vertellen. Jassies geeft praktische tools hoe je een strategie uit kunt werken voor het sociale medium. Deze begint met de vraag waar je het beste in bent, om op basis van het antwoord op die vraag een specifieke niche te claimen op Instagram. Een duidelijk verhaal, een zichtbaar eigen stijl en een herkenbaar en eenduidige niche maken een Instagram-account succesvol.

Wat ik goed vind, is dat Jassies eerlijk zegt dat je in een beginfase moet experimenteren met wat werkt, wat past bij de identiteit en welke content het best wordt ontvangen door je volgers. Als de conclusie is dat het niet werkt, of medewerkers niet enthousiast genoeg zijn: niet aan beginnen.

Goed beeld werkt nog beter mét goede teksten

Het hoofdstuk dat volgt staat in het teken van contentcreatie. Jassies geeft leuke, relevante voorbeelden en cases van merken of organisaties die een hashtag hebben geclaimd en die hun target audience vervolgens veelvuldig gebruikt, zoals het succesvolle #fitgirlcode heeft bewerkstelligd. Naast beelden posten is het belangrijk te luisteren naar de doelgroep en vooral ook te verbinden, een platform te creëren waarop mensen met dezelfde passie, levensstijl of interesse content kunnen delen.

Schermafbeelding 2015-06-18 om 20.38.17

Hashtags toevoegen is een must. Deze dienen als zoekfunctie en categoriseren beelden, zodat alle 30 miljoen Instagram-gebruikers zoeken op woorden die zij interessant vinden. Maar je bindt volgers pas écht, als je het beeld versterkt met een pakkende, relevante tekst.

Instagram analyseren
acticonosquare

De meest gebruikte hashtag op Instagram is #love. Om te analyseren of jij succesvol bent op Instagram zijn er tools en apps ontwikkeld om de statistieken in kaart te brengen. Zo kun je onder meer kijken welke hashtags jou het meest hebben opgeleverd in de vorm van likes. Wat ik sterk vind aan dit boek, is dat Kirsten Jassies ook de nukken van het sociale medium uit de doeken doet. Het analyseren van Instagram-statistieken is namelijk helemaal niet zo makkelijk en staat nog in de kinderschoenen, evenals het wisselen tussen accounts en het gebruik van links in postsMaar uiteraard heeft Jassies daar dan weer passende oplossingen voor.

Lees dit boek als je wilt weten hoe dit Instagram in elkaar steekt, waar kansen liggen, hoe je een goede contentstrategie voor Instagram kunt vormgeven en hoe de contentcreatie daar als vanzelf uit voortvloeit. Zolang je maar enthousiast bent!

Over het boekInstagram-FW

Titel: In beeld met Instagram in 60 minuten
Auteur: Kirsten Jassies
Uitgever: Haystack
Jaar: 2015
Nummer: 9789461261342
Prijs paperback: € 12,50
Bestellen via: Managementboek (aff.)

 

 

 

Wij geven drie boekjes weg aan onze lezers. Laat in een reactie weten waarom je dit boekje nodig hebt voor je social media strategie!