Apps & Tools, How to

Videomarketing voor dummies: in 7 stappen je eigen video publiceren

0

Zzp’ers, dienstverleners en ondernemers zetten videomarketing al tijden in voor het werven van nieuwe klanten. Maar zoals met veel technieken die je kunt toepassen, heeft dat alleen nut als je weet hoe je het zinvol kunt toepassen. In dit artikel vertel ik je hoe jij het zelf kunt aanpakken, met natuurlijk de do’s and dont’s.

4 voordelen van de inzet van video

Het toepassen van video bij de acquisitie van klanten heeft een aantal voordelen.

1. Video is snel en makkelijk

Je kunt nu een idee krijgen en over vijf minuten staat het al op video. Zo snel zul je nooit een artikel of blogpost in elkaar kunnen timmeren. Bovendien is praten voor de meeste mensen makkelijker dan schrijven.

2. Video is zeer persoonlijk

Je kunt je rechtstreeks tot je potentiële klanten richten. Zij zien wie en hoe je bent en kunnen daardoor veel beter beoordelen of jij als dienstverlener bij ze past.

3. Video neemt wantrouwen weg

Doordat video zo persoonlijk is, komt veel beter over dat jij te vertrouwen bent. Vooral als je een dienst levert die minder standaard is en daardoor meer vertrouwen van potentiële klanten vraagt, kan dit je erg helpen.

Videomarketing_75962827_Subscription_XXL

4. Video maakt je vindbaar

Doordat jouw video niet alleen op je eigen website te zien zal zijn, maar ook op YouTube staat, verhoog je jouw online vindbaarheid. Hou hierbij in gedachten dat een video in dit kader geen professionele opname hoeft te zijn. Het belangrijkste is dat jij overkomt zoals je bent. Je kunt de video dan ook maken met een eenvoudige camera. Op een plek waar jij je prettig voelt, zonder ingewikkelde studio-toestanden.

Video is geen vervanging van tekst. De informatie die je over wil brengen in je video, wil je klant ook in geschreven vorm terugvinden op je website.

Video is overigens nooit een vervanging van tekst. Hou er rekening mee dat de informatie die je over wil brengen in je video, ook in geschreven tekst terug moet komen op je website. Niet alle bezoekers zullen immers de tijd nemen om een video te bekijken. Geef ze dus de gelegenheid om dezelfde informatie tot zich te nemen door de tekst te scannen die op je website staat.

Welke invalshoek past bij jouw bedrijf? Drie manieren

Videomarketing is toepasbaar voor alle vormen van dienstverlening. Het is soms alleen even zoeken naar de invalshoek die het beste bij jou past. Dit zijn drie manieren om video zinvol in te zetten bij de acquisitie van nieuwe klanten:

1. Gebruik video om testimonials van klanten krachtiger te maken

Terwijl bezoekers van je website zich misschien zullen afvragen of de testimonials op je website wel van echte mensen zijn, laat een video hierover geen enkele twijfel bestaan. Een videotestimonial is daardoor veel krachtiger dan een schriftelijke. Je potentiële klanten zien immers een echt mens en horen hem of haar zelf zeggen wat jouw dienstverlening met hen deed. Als kijker van de video voel je dat het waar is wat er gezegd wordt.

2. Gebruik testimonials om je dienst uit te leggen

In een video kun je vaak makkelijker uitleggen wat jouw dienst uniek maakt en kun je anticiperen op vragen van potentiële klanten. Uiteraard zul je dit ook in geschreven tekst moeten doen. Maar het feit dat je het persoonlijk vertelt, maakt het voor veel van je potentiële klanten geloofwaardiger en aantrekkelijker.

Overigens is een combinatie van bovenstaande ook heel goed mogelijk. Maak bijvoorbeeld een filmpje waarop je uitleg geeft over je dienst, terwijl er testimonials tussendoor gemonteerd zijn die jouw verhaal ondersteunen. Het belang van een testimonial heb ik al eens eerder benadrukt. Met videotestimonials krijg je als bezoeker van een website heel direct een beeld van de betrouwbaarheid van zowel de dienstverlening als de dienstverlener.

3. Gebruik video om waardevolle informatie over te dragen

Met minder moeite meer klanten aantrekken staat of valt met de mate waarin je gratis waardevolle informatie deelt. Video kan dat heel eenvoudig maken omdat het zo’n snelle methode is. Adresseer een probleem dat je klanten hebben en geef een goede tip om het op te lossen en voilà: video klaar!

In 7 stappen je video publiceren op Youtube

Graag vertel ik je hoe je een marketingvideo technisch gezien maakt, zonder dat je daarvoor ‘door geleerd hoeft te hebben’ ;-).

Youtube_76996904_Subscription_XXL

1. Wat voor camera ga je gebruiken?

De eerste vraag is wat voor soort camera je kunt gebruiken. In principe is elke camera geschikt, dus ook die van je smartphone. Iemand die dit al jaren met veel succes inzet is Pete Bennett, eigenaar en oprichter van Buzzconferencing. Hij plaatst bijna dagelijks een gewoon met de hand opgenomen filmpje op zijn Facebook-pagina.

Wil je zelf een stap verder gaan en het wat minder ‘wiebelig’ eruit laten zien, koop dan een ‘echte camera’. Zelf heb ik een tijd geleden er een gekocht waar ik ook een revermicrofoon aan kan hangen. Dan heb je het wel over hogere investering. Ik werk met de Sony Handycam HDR PJ-780

2. Waar ga je opnemen?

Het tweede waar je op moet letten bij het maken van een video is dat je op een lichte plek gaat zitten. Dat betekent dat je buiten moet gaan zitten, zoals ik graag doe. Een alternatief is om voor het raam te gaan zitten en de camera te plaatsen tussen jou en het raam. Dan heb je natuurlijk licht op je gezicht en dat schijnt – zeggen de kenners – het meest flatteus te zijn. Voor de dames onder ons ook belangrijk ;-). Je kunt, nogmaals, daar ook volkomen aan voorbij gaan zoals Pete Bennett doet ;-).

3. Tegen wat voor achtergrond ga je opnemen?

Let daarbij, als derde punt, op de achtergrond. Zorg ervoor dat je een rustige achtergrond hebt. Geen rommel op de achtergrond, geen mensen die voorbij lopen, maar gewoon iets rustigs. Zo worden je kijkers niet afgeleid en kunnen ze echt geconcentreerd zijn op wat jij te vertellen hebt.

4. Hoe lang wordt je filmpje?

Het vierde punt is: maak het filmpje niet langer dan 2-6 minuten.

Je bent nu op de helft van de techniek, makkie hè?

5. Hoe krijg je je filmpje op je website?

Het vijfde punt: als je dat filmpje dan eenmaal gemaakt hebt, hoe krijg je het dan op je website? Het handigste is om dit via YouTube te doen.

Maak een account aan op YouTube en je kunt je filmpje op dit account uploaden. Heb je een ‘professionele’ camera, is dit een kwestie van een druk op de knop. Daarmee vertel je jouw cameraatje dat het filmpje op YouTube moet en dan gaat dat automatisch.

Als het filmpje op YouTube staat, kun je een code ophalen (dit staat allemaal heel duidelijk aangegeven). Dat is een HTML-code van een ‘embedded video’. Dat kleine stukje HTML-code zet je vervolgens op je website op de plek waar jouw filmpje moet komen. Dan krijg je automatisch zo’n schermpje waarin mensen de video kunnen kijken.

Videomarketing - e-mail_75962960_Subscription_XXL

6. Hoe verbeter je met deze video je vindbaarheid?

Zorg ervoor dat, zodra jouw filmpje op YouTube staat, je het zoekwoorden meegeeft. Die moet je invullen onder ‘tags’. Kies zoekwoorden die passen bij het filmpje en waarvan jij verwacht dat mensen ernaar zullen zoeken. Dat maakt je filmpje ook zichtbaar in de zoekresultaten van Google, wat natuurlijk prettig is voor extra bezoekers naar je website. Zorg er daarnaast voor dat de URL van je website ook genoemd wordt in de beschrijving van de video.

Let erop dat je de optie van YouTube uitzet om na het einde van jouw filmpje suggesties te geven voor andere filmpjes uit hetzelfde genre. Dit betekent namelijk dat als je het filmpje op je website hebt staan en het afgelopen is, er suggesties komen voor filmpjes die misschien niets met jou of je dienstverlening te maken hebben. Mensen zouden dan verleid kunnen worden om erop te klikken en van je website te verdwijnen. Dat wil je natuurlijk niet. Dus haal dat vinkje daar weg, zodat jouw filmpje gewoon jouw filmpje is en verder niet gelinkt is aan filmpjes van andere mensen.

7. Hoe neem ik dit filmpje in mijn nieuwsbrief op?

Als zevende punt: wil je je filmpje eigenlijk versturen aan je nieuwsbrief-abonnees, dan is dit helaas niet mogelijk met de verzendsystemen die er op dit moment zijn. Wel kan je een screenshot maken van je filmpje en deze foto mee verzenden met je eZine. Daar kan je dan de URL aan koppelen van de webpagina waar het filmpje staat. Dan zien mensen een fotootje, dat op een filmpje lijkt. Als ze erop klikken, komen ze ook bij het filmpje terecht.

Doe dit niet zomaar, hou je marketingstrategie in je achterhoofd

Hou in je achterhoofd dat dit soort technieken onwijs leuk zijn, maar eigenlijk pas gaan werken als ze zijn ingebed in een goede marketingstrategie. Als je echt een systematisch stappenplan hebt om klanten mee aan te trekken, vergeet dat alsjeblieft niet. Ik kijk uit naar jouw input en ervaringen met videomarketing!

Illustraties met dank aan Fotolia.