Video, Inspiratie, Verdieping

De explanimation: 3 effectieve toepassingen van animatievideo’s

0

Met animatie een nieuw product lanceren, je visie en merkwaarden communiceren of het veranderingsproces van je organisatie uiteenzetten. Voor organisaties is de inzet van animatievideo’s steeds aantrekkelijker geworden, zeker nu de productiekosten dalen en de expertise van motion designers toeneemt. Maar in welke situatie is animatie het juiste middel om jouw verhaal mee te vertellen? Waar zit precies de kracht van animatievideo’s?

Het draait allemaal om een goed verhaal

Onze hersenen zijn veel beter in staat om losse feiten te verwerken als we deze in een samenhangend geheel krijgen aangeboden. Dat is waarom storytelling zo goed werkt: verhalen triggeren ons om de gegeven feiten op onszelf of een herkenbare situatie te projecteren.

Een pakkend verhaal neemt je mee op reis, via de gedachtegang van de verteller naar het uiteindelijke doel dat hij of zij wil bereiken. De inleving in dit proces zorgt voor hogere betrokkenheid van de ontvanger, die het verhaal zo niet alleen begrijpt, maar ook onthoudt.

“Animatie kan alles uitleggen wat het brein maar kan bedenken” – Walt Disney

In iedere organisatie zit zo’n goed verhaal, dat het verdient om verteld te worden. Maar we bevinden ons in een wereld die overstroomt met informatie. Willen we er dus voor zorgen dat ons verhaal opvalt en blijft hangen, dan moeten we steeds creatiever zijn. Dát is waar animatie nieuwe perspectieven biedt.

Hoewel wij dagelijks communiceren in tekst, staat beeld van nature heel dicht bij de mens. Ons brein werkt behoorlijk efficiënt als we informatie visueel tot ons nemen. Motion design, de combinatie van animatie en storytelling, is daarom erg geschikt voor het vertellen, versterken en verspreiden van allerlei boodschappen.

De explanimation

De afgelopen jaren zien we de bedrijfsvideo’s als paddestoelen uit de grond schieten. Maar waar je met film beperkt bent tot het vastleggen van de realiteit, ben je met animatie in staat om een compleet nieuwe wereld te creëren. Het is een kwestie van tijd tot ook animatievideo’s volledig zijn ingeburgerd. Vooral de ‘explanimation’ is al populair. Een video die leunt op de combinatie van ‘explanation’ en ‘animation’, oftewel uitleg en vermaak ineen.

Om je te helpen bepalen of de ‘explanimation’ ook voor jouw organisatie een geschikt communicatiemiddel is, beschrijf ik in dit artikel 3 effectieve toepassingen in de praktijk.

1) Communiceer veel of complexe informatie: snel en begrijpelijk

Hoewel we uren achter elkaar naar series kunnen kijken, is onze spanningsboog online gelimiteerd tot een paar magere minuten. We zijn erg ongeduldig in onze zoektocht naar informatie, zeker als we die informatie als een gemis ervaren.

Bied jij een bestaand product aan of een dienst die weinig uitleg vereist, dan zijn er vele communicatiemiddelen die je kunt inzetten om je doelgroep te overtuigen. Is jouw doel echter om complexe informatie over te brengen aan je doelgroep, of om ingewikkelde proces- of productinformatie uit te leggen, denk dan na over het gebruik van een explanimation.

In een explanimation ligt de focus puur op de essentie van je verhaal, waarmee je in korte tijd de verdieping brengt die de kijker nodig heeft om jouw organisatie of een situatie te begrijpen. Een recent voorbeeld van de kracht van animatie om een ingewikkeld probleem uit te leggen, is de serie explanimations die Radar heeft verspreid over de crisissituatie in Griekenland.

Met video’s van een aantal minuten kan de geïnteresseerde kijker zich verdiepen in het ontstaan van de situatie, de betekenis van devalueren of de fundamentele verschillen tussen de VS en EU. Door deze belangrijke achtergrondinformatie op zo’n levendige manier te vertellen en elementen eruit te visualiseren, maakt Radar de huidige situatie begrijpelijk en behapbaar voor een groot publiek.

prijsvandeeuro

2) Breng de visuele identiteit van je organisatie tot leven

In een explanimation visualiseer je een werkelijkheid die naadloos aansluit bij de huisstijl van je organisatie. De keuzes die je hebt gemaakt met betrekking tot kleurgebruik, typografie en algehele lay-out, zijn van grote invloed op de emotie die je opwekt bij je doelgroep. Animatie leent zich er goed voor om deze visuele identiteit, die jouw organisatie herkenbaar en uniek maakt, tot leven te laten komen.

In de explanimation van Hellmann’s is duidelijk te zien hoe het personage en de omgeving de herkenbare huisstijl van het product aannemen. Hellmann’s probeert zo de associatie die de klant heeft bij Hellmann’s Mayonaise, positief te beïnvloeden. Als de producent hierin slaagt, zal de emotie die de video teweegbrengt, onbewust terugkeren wanneer de kijker opnieuw in aanraking komt met het product.

Accepteer cookies

Dit herkenningseffect beperkt zich niet tot de visuele kenmerken van je organisatie, want het hoofdpersonage kan ook de merkwaarden van de organisatie reflecteren, bijvoorbeeld als karaktereigenschappen. Het personage belichaamt dan als het ware jouw organisatie. Het is ook mogelijk dat het personage juist de gebruiker representeert waar jij je als organisatie op richt. In dat geval zorg je ervoor dat de kijker zich identificeert met het personage, waardoor je raakvlak krijgt met zijn of haar persoonlijke behoeften. Dit is goed te zien in de explanimation van Dropbox, waarin niet alleen de dienst wordt uitgelegd, maar ook de nieuwe website en huisstijl een visuele kickstart krijgen.

Accepteer cookies

De tone-of-voice spreekt de kijker persoonlijk aan en neemt hem of haar mee in herkenbare situaties. Dropbox stelt zich daarmee bescheiden op: ‘Jouw content is veel belangrijker dan ons product. Blijf jij gewoon je werk doen, wij maken het graag op de achtergrond mogelijk.’ Deze diepere laag, de bescheidenheid van Dropbox, komt terug in beelden die precies die ‘minimalistische’ look and feel van het bedrijf uitstralen.

3) Schep een ideale wereld met jouw product of organisatie als held van de dag

Met een explanimation kun je goed laten zien dat je anders bent dan de concurrent. Je onderscheidt je niet alleen met een verrassend middel, maar presenteert jezelf in een unieke stijl, waarbij je je kijkers met humor en herkenbare situaties het verhaal intrekt.

Anders dan bij een bedrijfsfilm, vormen ‘verlegenheid en bescheidenheid’ van je personeel geen beperking en ben je niet afhankelijk van de omgeving waarbinnen je opereert. Omdat je niet gelimiteerd bent tot de realiteit, kun je dus een nieuwe, onderscheidende wereld creëren. Een wereld waarin jij als organisatie net een streepje voor hebt en jouw product of dienst de held van de dag is.

“Creëer een ideale wereld en maak van jouw product of dienst de held van de dag”

De explanimation is hierdoor ook een mooi middel om je (toekomst)visie tot leven te laten komen. Met animatie ben je in staat om een werkelijkheid te scheppen die precies reflecteert waar je als organisatie voor staat, maar waar je misschien nog helemaal niet bent. Zeker voor startups is deze toepassing erg geschikt, omdat mensen nog geen beeld hebben bij hun product of dienst, en het verlangen daarnaar nog moet ontstaan. In een explanimation schep je zelf de personages, producten en omgeving die jouw bedrijf representeren. Realistisch, of juist een tikje overdreven.

Accepteer cookies

Ook als je doelgroep al bekend is met jouw organisatie, biedt een explanimation mogelijkheden om de werkelijkheid te romantiseren. Dit is goed te zien in de explanimation van Mercedes-Benz. De autoproducent linkt het ontstaan van het merk in 1896 aan de geschiedenis van ‘de bus’ in het algemeen. Het product, de Mercedesbus, gaat op avontuur door de geschiedenis, in de nostalgische wereld van Woodstock, The A-team en Dumb & Dumber. Mercedes-Benz, een degelijk bedrijf dat in de werkelijkheid opereert in onderzoekscentra en fabriekshallen, wordt in de video geprofileerd als de held die al dat moois mogelijk heeft gemaakt.

The point of animation

Hopelijk helpt dit artikel je bij het bepalen of je gebruik wilt maken van de explanimation als communicatiemiddel. Ook voor animatie geldt dus dat het verhaal is wat de video maakt of breekt. Denk je dat je bezit over zo’n sterk verhaal, dan is het gebruik van geanimeerde beelden vooral erg geschikt als je een complex verhaal wilt communiceren, je visuele identiteit een boost wilt geven of een compleet nieuwe wereld wilt creëren rondom jouw organisatie of product.

Om tenslotte nog even terug te komen op de vraag waar de kracht van animatie nou precies zit; dat antwoord komt het beste tot zijn recht in een animatie zelf:

Accepteer cookies