Innovatie

7 linkbuilding-sites voor startende ondernemers

0

Als ondernemers heb je misschien gehoord dat links belangrijk zijn om goed in Google te scoren, maar dat niet alle links goed zijn. Daarom zal ik in dit artikel een korte geschiedenis geven van de relevantie van externe links en hoe Google zijn algoritme aanpaste om waardevolle links te onderscheiden van zogenaamde ‘spammy’ links. Ook geef ik een lijst van gratis websites en linkdirectories, waar je je site veilig kunt aanmelden.

Externe links: de ruggengraat van Google’s algoritme

Externe links, links die van één site naar een andere wijzen, waren één van de belangrijkste factoren van het algoritme van Google, toen het bedrijf in 1997 op het punt stond de zoekmachinemarkt te veroveren. Externe links werden als aanbeveling gezien. Het gevolg hiervan was dat een website met veel backlinks (externe links die naar je website wijzen) ook door Google als waardevol werd gezien en daardoor goed presteerde in de zoekmachineresultaten. Het gebruiken van externe links als ranking-factor was toen vernieuwend en leidde ertoe dat Google betere zoekresultaten produceerde dan concurrenten (wie kent Altavista of Ilse nog?). Hierdoor werd Google wereldwijd de populairste zoekmachine. En dat is het nog steeds.

Backlinks & ankerteksten

Online marketeers hadden hierdoor een wapen in handen om sites beter in Google te laten scoren, namelijk het creëren van veel backlinks. Er ontstonden speciale websites, zogenaamde linkdirectories, die als enige doel hadden om externe links te produceren. Ook zagen we het ontstaan van gastbloggen en artikelenwebsites, waar je als online marketeer een artikel kon plaatsen met een paar links naar de website die je hoger in Google wilde krijgen.

Hierbij maakten online marketeers gebruik van nog een rankingfactor van Google, namelijk ankerteksten. Een ankertekst is de tekst die op een link staat. Deze gebruikte Google om te bepalen wat het onderwerp van een webpagina was. Hierdoor kon je een website beter laten scoren op een bepaalde zoekterm. Als je bijvoorbeeld je website op de term ‘online marketing Amsterdam’ goed wilde laten scoren in Google, dan moest je zo veel mogelijk links met de ankertekst ‘online marketing Amsterdam’ aanmaken.

Mnnchen halten Schilder, search

Google was hier natuurlijk niet blij mee. Links die slechts worden gecreëerd om beter te scoren in Google, zijn namelijk geen aanbeveling voor een website, maar een marketingtruc. Hierdoor verschenen vaak websites en webpagina’s bovenaan in Google, die niet het beste resultaat betekenden voor de Google-gebruiker. Het was natuurlijk wachten totdat Google met een antwoord kwam: in 2012 was de Penguin-update er.

Google Penguin: niet alle links zijn waardevol

Deze update deed de online marketing-wereld beven. Google was er in geslaagd beter onderscheid te maken tussen links die bedoeld zijn als aanbeveling, en links die alleen gecreëerd zijn voor online marketing-doeleinden. Google kende geen waarde meer toe aan de site waarnaar de link wees. Maar het ging nog verder: als een website te veel spammy links had of teveel links waarbij de ankertekst geoptimaliseerd was, dan kon deze website zelfs een Google penalty krijgen, waardoor een website haast onvindbaar werd. Daarnaast was het ook nog eens penalty om deze penalty om te keren.

Google-Penguin

Linkbuilding in 2015

Een goede linkbuilding-strategie in 2015 focust niet op de kwantiteit, maar kwaliteit van links. Een link die door Google als waardevol wordt beschouwd, heeft een positief effect op de zoekmachine-resultaten van de webpagina en site waarnaar de link verwijst. Als je aan linkbuilding wilt doen, dan kun je het beste je houden aan Google’s richtlijnen. Je wilt graag links vanaf websites die door Google worden beoordeeld als autoriteit op een bepaald onderwerp. Een goede indicatie om dit te meten geeft de Open Site Explorer van Moz.

Waardevolle links genereren

Je kunt waardevolle links genereren door bijvoorbeeld je site aan te melden, een webmaster of redactie te wijzen op interessante content op je eigen site of door een gastartikel te schrijven. Belangrijk is dat de webmaster vindt dat je site de moeite waard is om naar toe te linken en ook de macht heeft om wel of geen link naar je website te plaatsen. Google is echter (nog) niet perfect: het zal voorkomen dat sommige betaalde links bijvoorbeeld nog steeds door Google als waardevol gezien worden, maar ik raad startende ondernemers af om zich hier mee bezig te houden. Google ontwikkelt zijn algoritme constant en als je je niet aan Google’s richtlijnen houdt, dan bestaat de kans dat dit op een dag tegen je gaat werken.

Gelukkig bestaan er websites waar je je eigen website veilig kunt aanmelden. Zo zorg je ervoor dat Google je bedrijfssite goed indexeert en krijgt deze op SEO-vlak een duwtje in de rug. Daarnaast kunnen de onderstaande websites direct bezoekersverkeer naar je website genereren.

Google-my-business

1. Google My Business

Als je je bedrijf nog niet hebt aangemeld bij Google My Business, dan raad ik aan om dit meteen te doen. Niet alleen wordt je bedrijfswebsite op deze manier door Google goed geïndexeerd, maar je hebt ook controle over hoe je bedrijfsgegevens er verschijnen. Als je je bedrijf niet bij Google My Business aanmeldt, kan Google je bedrijf nog steeds herkennen, maar loop je het risico dat er incorrecte bedrijfsinformatie getoond wordt.

2. Facebook

Op het grootste sociale netwerk ter wereld kun je een pagina aanmaken voor onder andere een bedrijf, product of organisatie. Deze pagina’s worden door Google geïndexeerd en verschijnen vaak hoog in de zoekresultaten. Daarnaast kun je via deze pagina je site promoten op Facebook. Met een aantal tips kun je je Facebookpagina effectief instellen.

3. LinkedIn

Ook op LinkedIn kun je een pagina voor je bedrijf creëren, die door Google geïndexeerd wordt. LinkedIn is ook geschikt om vakinhoudelijke artikelen te delen.

4. De telefoongids

Al komt deze niet meer bij iedereen door de brievenbus: de telefoongids en ook de gouden gids zijn nog steeds instituten die door Google worden gewaardeerd. Zo komt bij algemene zoekopdrachten voor bedrijven de telefoongids vaak op de eerste pagina van de zoekresultaten. Zorg dus dat je bedrijf bij de telefoongids is aangemeld.

startpagina

5. Startpagina

Hoewel de populariteit van Startpagina niet meer zo groot is als pakweg tien jaar geleden, is een vermelding van je bedrijf op een of enkele startpagina dochters zeker waardevol. Ook startpagina-kopieën, zoals Startkabel kunnen waardevolle links opleveren. Check wel altijd via de Open Site Explorer of de linkdirectory geen hoge spamscore heeft, want dan is de kans groot dat een link van deze website je bedrijf meer kwaad dan goed doet.

6. Openingstijden

Als je een fysieke winkel hebt, dan kun je de openingstijden van je bedrijf aanmelden bij Openingstijden.nl en genereer je meteen een link naar je eigen website.

7. Branche-organisaties

Veel bedrijven sluiten zich aan bij een brancheorganisatie. Een brancheorganisatie kan veel voor je doen en wordt door veel consumenten gezien als een teken van vertrouwen. Als je je aansluit bij een brancheorganisatie, dan wordt je bedrijf meestal met een link vermeld op de site. Ook kun je via een Google-zoekopdracht ‘industrie of markt + brancheorganisatie’ relevante organisaties vinden.

Mocht je nog meer goede sites of betrouwbare linkdirectories kennen waar je je website aan kunt melden, laat je dan horen in een reactie hieronder. In het volgende linkbuilding artikel vind je nog creatieve tips voor linkbuilding en het benaderen van linkpartners. Hopelijk heb je als startende ondernemer na het lezen van dit artikel een goed idee of en hoe je met linkbuilden kunt beginnen en bij welke websites je je nieuwe bedrijf kunt aanmelden!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.