How to

5 simpele instellingen voor een effectievere Facebookpagina

0

Een Facebookpagina kan je merk of organisatie helpen aan meer bekendheid en een beter imago. Niet zo gek dus, dat bijna iedereen tegenwoordig zo’n pagina heeft. Over wat je er vervolgens mee kan doen, zijn bovendien meer dan genoeg artikelen geschreven. Maar wat je misschien niet weet, is dat ook de instellingen van je pagina een grote invloed op de effectiviteit kunnen hebben. Hier zijn vijf stappen naar een effectievere Facebookpagina.

1. Maak je Facebookpagina overal zichtbaar

Laatst ontdekte ik dat de Facebookpagina van een Nederlands ziekenhuis een foutmelding opleverde waarin stond dat deze url ‘geen geldige Facebook-url’ was. Vreemd genoeg leverde het openen van diezelfde pagina voor mij en mijn collega’s geen enkel probleem op. Tenminste, zolang die collega’s hier in Nederland zaten, want vanuit het buitenland bleek hij onvindbaar. En dat bracht mij op de (her-)ontdekking van Facebooks ‘Landbeperkingen’. Is jouw Facebookpagina vanuit elk land zichtbaar? Dit controleer je onder algemene instellingen.

instellingen

Als je instellingen eruitzien als hierboven, ben je overal zichtbaar. Nu zal een Nederlands ziekenhuis er misschien weinig aan hebben dat het gevonden kan worden door willekeurige Duitsers of Oost-Timorezen, maar ook een Nederlander die in Duitsland op vakantie is zal de pagina zo niet kunnen bereiken. Wat dit betekent voor organisaties met een internationaal publiek of klantenbestand, hoef ik hopelijk niet uit te leggen. Het kan een gemiste kans zijn!

Suggesties voor andere pagina’s & leeftijdbeperkingen

Dezelfde spreekwoordelijke vlieger gaat op voor de ‘Leeftijdsbeperkingen’ en ‘Suggesties voor vergelijkbare pagina’s’ die verderop in het rijtje staan: iemand die al drie webshops voor kinderspeelgoed leuk heeft gevonden, wil je graag ook jouw webshop als suggestie laten zien. Hier hoef je Facebook (voorlopig) niet voor te betalen, maar de optie moet wel aangevinkt zijn. Dit werkt twee kanten op: jouw fans zullen ook suggesties over soortgelijke pagina’s krijgen.

Voor de effectiviteit van je advertenties en het gerichte bereik van je posts kan het trouwens soms beter zijn om je Facebookpagina wél alleen voor een bepaalde groep zichtbaar te maken. Zo verspil je geen geld aan nutteloze likes of lezers. Maar dat is weer een ander onderwerp.

2. Maak je Facebookpagina interactief

In hetzelfde rijtje instellingen vind je verschillende opties om mensen te laten interacteren met jouw Facebookpagina. Of het gaat om foto’s taggen of berichten plaatsen op de Facebookpagina zelf, alles wat mensen doen wordt gezien door hun vrienden (die daarbij jouw merk zien) en zorgt voor een pagina die er populair uitziet. Geef je fans een platform om hun tevredenheid te uiten!

Ja, ik weet het, niet iedereen is een even grote fan. Ook ontevreden klanten uiten vast hun mening op je Facebookpagina. Maar als je al reacties onder je posts toestaat, zal die impact minimaal zijn. Dan is die mogelijkheid er namelijk al, en zorgt het openen van een kanaal dat iets minder prominent is (lees: linksonder op je bedrijfspagina) er misschien juist voor dat klachten minder prominent terugkomen. Bovendien kun je elk geplaatst bericht handmatig controleren voordat het daadwerkelijk zichtbaar wordt.

zichtbaarheid

Vorm een ‘hater’ om tot ‘lover’

Als je er geen trek in hebt om elk bericht apart te beoordelen, kun je verderop in de lijst ook berichten of reacties blokkeren die specifieke woorden bevatten (denk aan ‘slecht’ of ‘ontevreden’). Een filter voor grof taalgebruik is bovendien altijd een goed idee. Bedenk wel: als je écht profijt van je Facebookpagina wilt hebben, vormt elke negatieve reactie juist een mooie kans: door de dialoog aan te gaan, kom je erachter welke wensen van je klanten niet vervuld worden en welke problemen ze ervaren. Als je op die manier een ‘hater’ kunt omvormen tot een ‘lover’, heb je er een enthousiaste en interactieve influencer bij!

3. Spreek een gericht publiek aan

Facebook smoort het organische bereik van je bedrijfspagina. Je post komt niet (meer) zomaar op de tijdslijn terecht van iedereen die jou leuk vindt. In plaats daarvan selecteert Facebook een ‘testgroep’ (met daarin vooral jouw grootste fans), die het bericht eerst te zien krijgt. Hoe meer mensen in deze groep met de post engagen, hoe meer van jouw fans hem vervolgens ook op hun tijdlijn te zien krijgen (afgezien van het feit dat het engagen an sich het publiek al vergroot). Er zijn twee manieren om je content voor te schotelen aan een relevant publiek: betalen voor plaatsing of goede influencers aanzetten om iets met de content te doen. Maar je kunt er ook op een andere manier mee omgaan: doelgroepopties.

Deze optie vind je weer in hetzelfde rijtje onder Instellingen. Bij het opstellen van je eerstvolgende post kom je onderin een vizier-icoontje tegen. Klik hierop en je vindt verschillende opties om het publiek voor deze post aan te passen.

doelgroepmannen

Als je denkt dat jouw post vooral zal aanslaan bij een bepaalde doelgroep binnen je fans, selecteer je die hier. Zo bestaat ook je testgroep uit alleen deze personen en zal je waarschijnlijk meer engagement oogsten, waardoor de post weer aan meer mensen wordt getoond. Als mensen buiten deze groep je pagina zullen bezoeken, kunnen ze de post nog wel zien. Als je hem volledig onzichtbaar wilt maken voor een bepaald publiek, doe je dit onder het globe-icoontje. Het publiek van een post is niet meer aan te passen nadat hij gepubliceerd is.

4. Licht de juiste pagina’s uit

Zodra je andere Facebookpagina’s leuk hebt gevonden (en zij jou hopelijk ook), worden ze linksonder op je pagina zichtbaar onder ‘Vind-ik-leuks van deze pagina’. Standaard zijn dit er drie, je kunt zelf bepalen welke. Ga hiervoor naar ‘Uitgelicht’ onder Instellingen en klik op ‘Uitgelichte vind-ik-leuks toevoegen’.

vindikleuks

Selecteer je er meer dan drie, dan zal Facebook ze onderling afwisselen. Dit is vooral handig als je meerdere pagina’s in je organisatie hebt: zo maak je de fans van de ene pagina attent op de andere. Je vindt hier ook de optie ‘Uitgelichte pagina-eigenaren toevoegen’, waarmee je jezelf, jouw webcare-team of communicatiemedewerk(st)er een gezicht kunt geven.

5. Zorg dat je gebruik maakt van feedback

Onder je Facebookinstellingen vind je twee opties voor het oppikken van feedback. Als je Facebookpagina een fysieke locatie heeft, een ziekenhuis bijvoorbeeld, kunnen mensen inchecken en aanpassingen voorstellen. Onder ‘Voorgestelde bewerkingen’ vind je deze voorstellen. Zo kom je er misschien achter dat je fans jouw pagina in een andere categorie vinden vallen en dat hij daardoor niet bij de juiste vergelijkbare Facebookpagina’s wordt weergegeven. Ook kunnen je fans hier adresgegevens aanvragen.

Licht positieve feedback uit, zodat deze bovenaan je pagina komt te staan

Dan is er nog een functie die je Facebookpagina kan helpen. In het ‘Activiteitenlogboek’, dat je vindt onder Instellingen (en dus niet onder Activiteit), ga je naar ‘berichten van anderen’. Hier zie je wanneer en door wie jouw pagina is getagd in een bericht of foto. Als de inhoud negatief is, kun je de feedback gebruiken en antwoorden, of het bericht verbergen dan wel de tag verwijderen. Positieve inhoud biedt een nog mooiere mogelijkheid: deze kun je niet alleen toestaan op je pagina, maar ook uitlichten, zodat hij bovenaan komt te staan en voor iedere bezoeker zichtbaar is. Zo profiteer je optimaal van je enthousiaste fans.

vertaling

Zoals je ziet heeft Facebook de vertaling nog niet 100 procent doorgevoerd. 😉 Voorlopig kun je alleen pagina’s in de categorie ‘Personen’ of ‘Merken en producten’ taggen, en een tag is alleen zichtbaar als de persoon hem voor iedereen zichtbaar heeft gemaakt. Bovendien zijn je instellingen uit punt 2 hier nog altijd leidend: als berichten van anderen op jouw Facebookpagina niet zijn toegestaan, zal een uitgelicht bericht ook niet zichtbaar zijn.

Dit waren mijn 5 tips voor effectievere instellingen van je Facebookpagina. Ben je veel open deuren tegengekomen, of heb je zelf een tip die hier mist? Laat het weten in een reactie!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.