Verdieping

Contentcreatie op je eigen site: 5 redenen waarom het werkt

0

Een zoektocht naar ‘content is king’ levert in Google maar liefst 311 miljoen resultaten op. Deze veelgebruikte term is dan ook al jarenlang onderwerp van veel blogs en presentaties. Hoewel ik niet zo’n fan ben van de uitspraak zelf, geloof ik wel sterk in de kracht van content. In dit blog wil ik dan ook vijf redenen toelichten waarom, met name interne, contentcreatie goed werkt.
Content is king

Wat is interne contentcreatie?

Laat ik beginnen met toelichten wat ik versta onder interne contentcreatie. Hierbij gaat het om het creëren van content die geplaatst wordt op de eigen website, webshop of weblog. Onder content verstaan we geschreven stukken tekst, video, foto of illustraties. De aanleiding van dergelijke content kan vrij divers zijn, zo kan het zijn ter informatie, inspiratie of ter ondersteuning van een product in de webshop.

Vijf redenen waarom interne contentcreatie je online marketing-inspanningen verder kan helpen.

1. Bezoekers

Zodra je goede content gaat creëren, doe je dat voor een bepaalde doelgroep. En als deze interessant genoeg is, krijg je een logisch gevolg: bezoekers op je website. Net als bij iedere andere online marketingcampagne zijn er voor contentcampagnes diverse kanalen waardoor de bezoekers op je stuk content terecht komen. Om te voorkomen dat je een prachtig stuk content creëert, waar vervolgens geen bezoeker van mag genieten, is het belangrijk hier rekening mee te houden. Als je in de contentstrategie goed nadenkt over de mogelijke kanalen per stuk content, haal je tenminste het maximale uit de inspanning rondom de contentcreatie.

Bepaal binnen je contentstrategie per te creëren stuk content waar bezoekers vandaan moeten komen. Heb je al veel bestaande bezoekers, dan is interne promotie misschien een goed middel. Als je bezoekers uit Google moeten komen, dan is het essentieel dat je een zoekwoordenonderzoek hebt gedaan. Misschien wil je wel een betaalde displaycampagne opzetten ter promotie van het stuk content. Hoe dan ook, bedenk goed hoe je het maximale uit de inspanningen kan halen.

2. Links

De tweede reden voor interne contentcreatie is bekeken van uit een SEO-standpunt. Als ik zeg dat het verkrijgen van links naar je website belangrijk is voor de rankings, dan vertel ik je hopelijk niks nieuws. Kwalitatieve interne content kan hiervoor zorgen, op een hele natuurlijke en goede manier voor Google.

Oké, even een stapje terug. Een link krijg je niet van een website, maar van een persoon. Iemand die jouw content interessant genoeg vindt om hiernaar te verwijzen op zijn of haar website. Ook hier zie je weer dat het essentieel is om deze persoon op je website te krijgen. Als je in je contentstrategie goed hebt nagedacht over wie deze persoon is en hoe je deze persoon kunt bereiken, dan bestaat de kans dat hij of zij een link naar jouw goede stuk content opneemt.

Om dit te kunnen realiseren moet je wel weten van wie je een mogelijke link zou kunnen krijgen om vervolgens hier je content strategie op af te stemmen. Richt je je bijvoorbeeld op een financieel journalist? Of juist op die bekende vakantieblogger? Wat heb je dan te melden wat voor deze doelgroep interessant is?

writing-1560276

3. Kennis delen

Online heb je de mogelijkheid om een grote groep mensen te overtuigen van je kennis. Met content kun je perfect laten zien wat je kunde is en waarom de doelgroep bij jou moet zijn. Heb je bijvoorbeeld een webshop met motorkleding, dan is het enorm waardevol om door contentcreatie te laten zien dat je alles weet over deze producten. Ga je nog een stapje verder, dan laat je de doelgroep ook nog eens allerlei tips zien voor motorrijden of plaats je een expertreview over het nieuwste model Harley Davidson.

4. Promotiekanaal

Zodra je een tijdje een succesvolle contentcampagne op je blog hebt lopen, komen bezoekers vaker terug om te zien of je nog iets interessants te melden hebt. Door je contentcreatie heb je nu een heel nieuw kanaal gecreëerd voor promotie van een nieuw product of actie. Voorheen was je misschien beperkt tot een Google AdWords remarketingcampagne of zette je veel e-mailmarketing in. Door het creëren van goede interne content is er een extra mogelijkheid bijgekomen.

shopping-center-15072505. Upsell

Als we het hebben over een extra promotiekanaal, dan wil ik dit laatste voordeel van een contentstrategie niet vergeten. Content leent zich namelijk perfect voor inspiratie of informatieverspreiding ten behoeve van upsell. Om dit te illustreren heb ik hieronder drie voorbeelden van upsell door contentcreatie:

  • Als online warenhuis is de tijd van ‘back-to-school’ erg belangrijk. Scholieren willen weer helemaal in het nieuw beginnen aan een volgend schooljaar. Als iemand in jouw webshop beland en zoekt naar een boekentas, dan kun je deze wellicht verleiden tot de aankoop van meerdere producten, als je een gave infographic maakt van hoe een hippe tiener als een baas door het schooljaar heen komt. Laat daarin zien welke producten niet mogen ontbreken en onderbouw dit met een gerichte copy en inspireer voor een volledige uitrusting uit jouw winkel.
  • Stel je verkoopt vliegtickets naar Spanje, dan wil je het liefst ook een auto erbij verhuren. Maar ja, als een bezoeker geen benul heeft hoe gaaf het binnenland van Catalonië is, dan zal deze ook geen auto nodig hebben. Schrijf inspirerende reisverhalen van vlucht tot en met autohuur en breng deze potentiële klant op goede ideeën.
  • In het laatste voorbeeld hebben we te maken met een interieurwinkel. Juist bij trendgevoelige producten is inspiratie erg belangrijk. Als interieurexpert wil je de bezoeker verleiden met de laatste trends op woongebied. Dit kun je doen door het creëren van een serie blogs waarin je stap voor stap de klant helpt een up-to-date inrichting te realiseren. Doe je dit goed, dan verkoop je misschien wel net even wat meer accessoires dan normaal.

Uiteraard zijn er nog tal van andere voordelen van het inzetten van een interne contentstrategie. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig naar jullie ervaringen met contentcreatie.