Apps & Tools, How to, Trends

Zo bepaal je welke visuele middelen werken voor jouw merk

0

Van beurskoersen checken in de trein, tot de niet-aflatende stroom werkmailtjes, van warm aanbevolen TED-Talks tot News Flash Alerts – de moderne mens zwemt in een zee aan informatie. Aandacht is een schaars goed. In de strijd om aandacht lijkt visuele communicatie ook op de werkvloer aan een opmars bezig. Maar voor de manager die hiertoe besluit, ontluikt een nieuw doolhof. Er bestaan inmiddels duizend-en-één vormen van visualisatie. Welke daarvan is geschikt voor intern gebruik? Hoe kies je de visuele oplossing die past bij je doel?

Informatiecompetitie

Tegenwoordig worden we omringd met informatie. Is dit dan zoveel anders dan vroeger? Jazeker. Berekeningen laten zien dat er meer informatie is geproduceerd in de afgelopen 5 jaar dan in de 5000 jaar daarvoor. Één exemplaar van de New York Times bevat meer informatie dan de 17e-eeuwse mens in een heel leven tegenkwam. Vanzelfsprekend blijft deze almaar groeiende berg aan informatie niet zonder gevolgen: informatie strijdt constant om onze aandacht.

De informatiecompetitie laat ook de werkvloer niet ongemoeid. Kon je vroeger vanzelfsprekend rekenen op de aandacht van klanten en medewerkers, tegenwoordig trek je ten strijde tegen alle andere informatievormen die om je doelgroep vechten. Probeer dan nog maar eens die nieuwe strategie, salespitch of verandering goed over het voetlicht te brengen.

Visuele communicatie

In de informatiecompetitie lijkt de combinatie van tekstuele én visuele informatievormen aan de winnende hand. Onderzoek laat immers zien dat mensen 10 procent onthouden van wat ze horen, 20 procent van wat ze lezen, maar maar liefst 80 procent van wat ze zien en doen.

Er is een constante strijd om onze aandacht.”

Dat een visuele boodschap beter beklijft dan een puur tekstuele, is natuurlijk niets nieuws onder de zon. Maar met de komst van snel internet en uitgebreide digitale productieprogramma’s zijn beelden een stuk eenvoudiger te produceren én te delen. ‘Shareable’ visualisaties zoals animaties en infographics zijn relatief snel gemaakt. En ze slaan aan. Veel grote bedrijven rekenen naast websites, callcenters, sociale media en chatmogelijkheden, ook infographics en animaties tot standaardelement in het communicatierepertoire richting de klant.

Extern versus intern gebruik

Ook intern werpen visualisaties hun vruchten af. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat kennisdeling over een complex bedrijfsvraagstuk op managementniveau veel baat heeft bij het inzetten van visuele middelen. Managementteams die kennis delen met behulp van visuele metaforen zijn significant productiever en leveren hogere kwaliteit. En op individueel niveau onthouden de teamleden de verandering significant beter.

Kennisdeling heeft baat bij het inzetten van visuele middelen”

Kortom, ook intern kunnen visuele middelen hun vruchten afwerpen, bijvoorbeeld in processen rondom verandering, sales of strategie.

Het aanbod

Voor wie zich verdiept in de mogelijke visuele tools voor intern gebruik, kan het aanbod overweldigend zijn. De juiste keuze maken tussen live tekenen, animaties, verandermuren, infographics, interactieve websites, co-creatie workshops – ga er maar eens aan staan.

visualisaties_visie 2020

De visualisatiewijzer

Welke van deze waaier aan visuele middelen en tools is geschikt voor jouw intern gebruik? Hoe zet je visualisatie op een effectieve manier in? Dat hangt in sterke mate af van je doel. Wij hebben de meest voorkomende visuele middelen verzameld en geordend naar doel in een handig overzicht: de Visualisatiewijzer. De wijzer begint met drie interne communicatieproblemen – te weinig begrip, te weinig draagvlak, te weinig herkennig- en zet de daarbij passende visuele oplossingen voor je op een rij. Je kunt de Visualisatiewijzer vergroten door op het plaatje te klikken, of hem downloaden.

Visualisatiewijzer_los

Hoe werkt de Visualisatiewijzer?

Je begint bij het midden van de cirkel en kiest je interne bedrijfsdoel. Vanuit daar volg je de cirkel naar buiten.

Gaat het je vooral om meer betrokkenheid en draagvlak te creëren? De passende visuele middelen nemen een gezamelijke aanpak als uitgangspunt. Voorbeelden zijn gamification, live tekenen en een co-creatie workshop.

Ligt het knelpunt juist bij te weinig begrip over je strategie, visie of pitch? Dan zijn informatiegestuurde visuele middelen zoals een animatie of infographic geschikt.

Ten slotte, als het je te doen is om een persoonlijke aanpak waarin je medewerkers zich herkend voelen, dan zijn visuele tools als e-learning en personalized content te adviseren.

Tips bij het gebruik van de visualisatiewijzer

visualisatie handen

Kies een doel

Natuurlijk zullen er vaak overlappingen zijn – je wilt zowel kennis overbrengen als zorgen voor voldoende draagvlak. En trouwens, een persoonlijke noot is ook nooit weg! Maar als je móet kiezen tussen draagvlak, begrip en herkenning, welke kies je dan? Als je ze moet ordenen, welke staat dan boven aan het lijstje? Neem dit doel als uitgangspunt en kijk welke visuele tools passen. Vraag bureaus gerust om advies. Vaak zijn visuele middelen en doelen goed te combineren.

Denk aan het waarom

Visuele middelen en tools ontwikkelen zich snel, en er komen regelmatig nieuwe bij. De Visualisatiewijzer is niet compleet, en dat is maar goed ook. Je denkt na over het inzetten van een niet genoemd visueel middel? De Visualisatiewijzer biedt je handvaten om na te denken over wat precies de bijdrage van dit visuele middel zou kunnen zijn aan je doel. En waarom je dus voor dit visuele middel zou willen kiezen.

Vraag door

Infogra..wat? Co-creatie? Niet bekend met de terminologie van visuele communicatie? Vraag bureaus gerust om tekst en uitleg. Visual consultancy is een nieuwe tak van sport. Zolang je geen helder beeld hebt van wat een visuele tool precies inhoudt, is het eenvoudigweg niet goed genoeg uitgelegd.

Hier kun je de visualisatiewijzer downloaden.