Inspiratie, Verdieping

Het Nieuwe Werken: 14 hacks om er alles uit te halen

0

De opkomst van Het Nieuwe Werken (HNW) is niet meer te stuiten. Dankzij nieuwe technologieën, zoals cloud-based services, zijn werknemers in staat om waar en wanneer ze maar willen te werken. Bedrijven stappen over op HNW, niet alleen omdat ze daardoor meer kunnen bezuinigen op kantoorruimte, maar ook omdat het voordelen op zou leveren qua productiviteit en omdat het hun werknemers reistijd bespaart. Hoe kun je optimaal profiteren van HNW?

Sommige mensen hebben HNW volledig omarmd. Een vriend van mij maakt momenteel optimaal gebruik van de mogelijkheden die HNW biedt om bij zijn vrouw te zijn die elk moment kan bevallen. Ikzelf werk vanuit Zuidoost-Azië als digitale nomade, wat in feite een doorgeslagen vorm van HNW is. HNW biedt ons dus de mogelijkheid om te werken en tegelijkertijd privé optimaal van het leven te genieten.

Verandering is lastig

Andere mensen hebben er moeite mee om de omschakeling naar HNW te maken. Geen vaste werkplek meer, niet meer elke dag dezelfde collega’s om je heen, en geen posters meer aan de muur. Maar bovenal zijn de goede werkplekken ’s ochtends om half acht al bezet en moeten vergaderruimtes weken van tevoren worden gereserveerd.

Afbeelding #2 Lege Coworking Space (Bron Pixabay)

Bron: Pixabay

Oud werken in een nieuwe omgeving werkt niet. Het boek ‘Wie heeft mijn werkplek gepikt?’, geschreven door Suze Krijnen en Floris Vrasdonk, biedt een groot aantal praktische tips die ervoor zorgen dat jij optimaal kunt profiteren van HNW. Het boek daagt de lezer uit om af te rekenen met de mentaliteit van het oude werken, omdat dit nodig is om het beste van HNW te maken.

Het heft in eigen hand

Het boek begint met wat eigenlijk de belangrijkste les is in het boek.

Je kunt in HNW namelijk wel degelijk beter presteren en een plezieriger leven leiden. Reken er alleen niet op dat je organisatie het voor je gaat regelen.”

Kortom, neem het heft in eigen hand en stel jezelf centraal. De vraag is dus eigenlijk: mijn werkplek is nu weg, wat kan ik zelf doen om mijn leven zo aangenaam mogelijk te maken?

Voordat je je eigen leven kunt vormgeven, moet je eerst de juiste randvoorwaarden scheppen. Hoewel je soms anders vermoedt, is ook je baas maar een mens. Dit is een zinvolle reminder, want ook bazen hebben vaak moeite met HNW. Ze zijn bang de controle te verliezen. Ze zijn bang niet meer goed te kunnen inschatten wie hard werkt en wie niet. De randvoorwaarden zijn er dan ook voornamelijk op gericht om je baas ervan te overtuigen jou los te laten. De baas moet het vertrouwen hebben dat jij resultaat boekt. De veertien hacks die Krijnen en Vrasdonk vervolgens beschrijven, geven goede tips over hoe je HNW kunt gebruiken om het maximale uit je leven te halen, zowel op werk- als op privégebied.

Veertien hacks

Deze veertien hacks worden beschreven in het boek:

1. Hoe je je eigen prikklokmentaliteit hackt (en van werk/privé een leven maakt)
2. Hoe je de ballen laat vallen (als je geen tijd hebt om te profiteren)
3. Hoe je flexplekken deelt en heerst
4. Hoe je altijd een passende werkplek vindt (op kantoor, elders en virtueel)
5. Hoe je profiteert van samenwerken op afstand
6. Hoe je afrekent met vaste thuiswerkdagen
7. Hoe je thuis wél aan werken toekomt
8. Hoe je je privéomgeving voor je laat werken
9. Hoe je geen dingen meer doet waaraan je een hekel hebt
10. Hoe je de hele dag koffie kunt drinken (of hoe je van een hark een spin wordt)
11. Hoe je kunt uitslapen wanneer je wilt
12. Hoe je IT-problemen omarmt
13. Hoe je je manager of organisatie meekrijgt (als die nog niet zo ver zijn als jij)
14. Hoe je op maandagmiddag iemand meekrijgt naar de film

Hoe gaan deze hacks jou helpen?

Het boek bevat dus veertien hacks, waarvan de meeste erop zijn gericht om de voordelen van HNW te benutten. Andere tips helpen om te gaan met de nadelen van HNW. De belangrijkste boodschap hierbij is dat HNW vooral kansen biedt om zowel privé als op het werk productiever te zijn. De tips worden in een luchtige toon met de nodige humor gebracht. De auteurs geven veel voorbeelden, en dat zorgt ervoor dat de tips erg praktisch zijn. Soms draven de auteurs echter een beetje door met hun voorbeelden. Ook liggen sommige tips erg voor de hand. Veel mensen hadden waarschijnlijk zelf wel bedacht dat je een foto van je kinderen als bureaubladachtergrond in kunt stellen.

De eerste hacks zijn er voornamelijk op gericht om je hoeveelheid werk onder controle te brengen. Welke taken doe jij en welke taken doet je team? Hoe zorg je ervoor dat je niet bedolven raakt in het werk, en dat je werk je privéleven niet overwoekert? Hierbij komt het aan op het maken van duidelijke taakverdelingen en een goede scheiding tussen urgente en belangrijke zaken.

Zoek de balans tussen werk en privé

Belangrijke leidraad door het boek is dat HNW winst oplevert als zowel je organisatie als jij ervan kunnen profiteren. Je wordt afgerekend op resultaat, dus er moet wel gewoon productie gedraaid worden. Daarnaast blijf je werken in een team, dus moet je af en toe wel aanwezig zijn bij vergaderingen of bereikbaar zijn. Maar binnen deze kaders ben jij de leider.

Latere hacks zijn er meer op gericht hoe je gebruik kunt maken van je nieuw verworven flexibiliteit. Waarom moet je per se op kantoor afspreken met je collega die in dezelfde plaats woont? Waarom moet je per se thuis werken en waarom kun je niet in een koffiebar of vanaf het strand werken? Als je ‘oud’ wilt werken in een HNW-omgeving heb je te maken met de nadelen van beide benaderingen.

Afbeelding #3 Werken Koffiebar (Bron Flickr)

Bron: Flickr

Ook de interactie tussen werk en privé komt uitgebreid aan bod. Als je kind uit school komt wil je misschien liever niet deelnemen aan een teleconferentie. Een andere zinvolle tip is om doordeweeks af te spreken met mensen die dan tijd hebben, zodat je in het weekend meer tijd hebt voor mensen die van maandag tot vrijdag werken (hack 14). In hack 8 laten Krijnen en Vrasdonk zien hoe je je privé-omgeving voor je kunt laten werken. Als je van huis uit deelneemt aan vergadering geef je je gesprekspartners immers een kijkje in je leven. Dit laatste is iets waar ik zelf niet bij stilsta. Wat denken mijn klanten als ik met hun Skype vanaf het strand?

Hoe om te gaan met de nadelen van HNW

Ondanks dat ze lange tijd als consultant hebben bijgedragen aan de invoering van HNW, zijn Krijnen en Vrasdonk er eerlijk over dat HNW ook nadelen heeft. Zo worden er concrete tips gegeven om de overgang te vergemakkelijken. De grootste ergernissen, een gebrek aan vergaderruimtes (hack 4) en IT-problemen (hack 12) komen ook aan bod. In beide gevallen worden er duidelijke tips gegeven hoe je kunt omgaan met de lastige helpdeskmedewerker en degene die de vergaderruimte bezet houdt.

Voor wie is het boek?

Krijnen en Vrasdonk slagen er in om een in een kort, overzichtelijk boekje duidelijke tips te geven over hoe het maximale uit HNW kunt halen, ook als je het principe eigenlijk niets vindt. De tips zijn praktisch en concreet. Hierbij dient wel aangetekend te worden dat het moeilijk is om alle tips na te leven. Het is dus aan te raden om een paar tips te pakken die jou het meeste winst zullen opleveren.

Het boek is vooral geschikt voor de mensen die de omslag naar HNW nog niet goed gemaakt hebben. Het is een ideaal cadeau voor je zwager die op verjaardagsfeestjes klaagt over het feit dat hij geen foto van zijn kinderen meer op het bureau kan zetten. Ook als je iemand bent die ‘weleens een dagje thuis werkt’, maar je soms ergert aan de beperkingen van HNW, dan helpt ‘Wie heeft mijn werkplek gepikt’ je om de voordelen van HNW beter te benutten. Ondanks dat sommige tips erg voor de hand liggen, is het voor hen nuttig om over HNW te lezen vanuit een ander perspectief. Het boek is in mindere mate nuttig voor mensen die in een virtueel team werken of een virtueel team leiden.

Over het boekAfbeelding #1 Wie Heeft Mijn Werkplek Gepikt Cover (Bron Uitgever Haystack)

Titel: Wie heeft mijn werkplek gepikt?
– Profiteren van het nieuwe werken in 14 hacks
Auteur: Suze Krijnen & Floris Vrasdonk
Uitgever: Haystack
Jaar: 2015
Nummer: ISBN 9789461261274
Mediatype: Boek, 176 bladzijdes
Prijs: € 16,50
Bestellen: via Managementboek (aff.)
Cijfer: 8,5

Foto intro met dank aan Fotolia