How to

Zorgverzekeringen: 12 maanden SEO-kalender om in december te pieken

0

SEO – het verbeteren van je organische vindbaarheid – laat zich niet sturen op dagniveau. Je inspanningen hebben pas effect op langere termijn. Maar je werkt in de zorgverzekeringenbranche en je moet in december pieken, terwijl de concurrentie dan het grootst is. Hoe doe je dat? Of een iets bredere probleemstelling voor vergelijkbare branches: hoe kun je met SEO toch grensverleggende resultaten halen in een markt die onderhevig is aan sterke seizoensinvloeden?

Het kan. Het antwoord schuilt in de de customer journey van je klanten. Natuurlijk sluiten mensen een nieuwe zorgverzekering massaal af in december, zelfs de grootste groep in de laatste dagen. Maar mensen zijn hun hele jaar bezig met hun zorgverzekering. En daar kun je veel mee in SEO.

Mensen zijn hun hele jaar bezig met hun zorgverzekering. En daar kun je veel mee in SEO.

Vroeg beginnen en continu met SEO bezig zijn

Om de concurrentie in SEO voor te zijn, moet je vroeg beginnen. 12 maanden van tevoren, en continu met SEO bezig zijn. Uit onze ervaringen en geboekte successen in deze en andere markten, weten we dat veel voorbereiding, planning en de uitvoering hiervan cruciaal zijn. Dit artikel is een voorbeeld van hoe een SEO-jaarkalender eruit zou kunnen zien om te pieken in het ‘zorgseizoen’ op het moment dat het nodig is.

Januari – Review, plan & service

De storm is voorbij*. Hopelijk heb je een succesvol seizoen gehad. Tijd om allereerst de resultaten te analyseren. Zijn de SEO-doelstellingen behaald? Gingen de processen zoals gepland? Hebben we eruit gehaald wat haalbaar was? En welke zaken gingen niet goed? Waar kunnen we van leren en wat moet volgend jaar echt beter?

*Mensen kunnen nog wel tot 31 januari een nieuwe zorgverzekering afsluiten als ze deze uiterlijk 31 december opgezegd hebben. Dus ook tot en met 31 januari moet je vindbaarheid nog op orde zijn.

De uitkomsten en learnings vormen de basis voor je SEO-plan van dit jaar. Wat is er nodig om dit jaar nog beter te scoren? Wat wordt de roadmap voor de 3 pijlers techniek, content en autoriteit? Wat en wie heb je daarvoor nodig? Je doelstellingen, plan van aanpak en planning moeten in januari klaar zijn. Want je moet nu al aan de slag om straks in december te kunnen pieken.

Service content

Een voorbeeld van content die je in (begin) januari al onder de aandacht wilt brengen, zowel binnen als buiten je site, gaat over vragen die er op dat moment leven. Mensen hebben namelijk meestal een aantal vragen: ben ik wel echt overgestapt? Ik betaal een dubbele premie in januari, hoe kan dat? Wat zijn de wetswijzigingen per 1 januari?

Publiceer complete antwoorden op deze en andere vragen op je site. Gebruik bijvoorbeeld een blog om het op dat moment onder de aandacht te brengen, maar gebruik ook vaste pagina’s in de juiste sitestructuur om permanent SEO-waarde op te bouwen. En focus je interne linkstructuur op de belangrijkste pagina’s die in december de SEO-traffic moeten gaan binnenhalen.

Hiermee heb je in januari al een start gemaakt met je SEO-doelstellingen voor december.

seo-notitieboek-fotolia

Februari – Wintersportdekking

Veel mensen gaan in februari op wintersport. Ook dan zijn mensen bezig met hun zorgverzekering, namelijk welke dekkingen er precies wel en niet zijn in het geval van een ongeval of blessure. Wat valt in de basisverzekering? Welke zorg wordt in het buitenland vergoed?

Naast voldoende aandacht hiervoor op je website, moet je ook buiten je site met SEO aan de slag. Om in december goed te scoren, moet er op het web voldoende content te vinden zijn over jouw bedrijf / organisatie / merk in relatie tot zorgverzekeringen.

Contentmarketing

In dit voorbeeld over wintersport ga je dus met contentmarketing aan de slag. Je onderzoekt welke doelgroepen er zijn, waar ze zich bevinden en welke vragen ze allemaal hebben over dekkingen, vergoedingen, etc. Vervolgens creëer je unieke content die voor die doelgroep waarde toevoegt en verspreid je deze onder diverse plekken waar de doelgroep zich bevindt.

Uiteraard zorg je voor een logische link naar jouw website, zodat een redacteur zonder twijfel voor zijn of haar bezoekers een link legt naar je site. Het is dus noodzakelijk om altijd meer content, informatie, onderzoeken, cijfers, voorwaarden, etc. aan te bieden, zodat er overduidelijk toegevoegde waarde zit in de link.

Maar ook zonder link kan je contentmarketing succesvol zijn. Genoemd worden op het web rondom zorgverzekeringsonderwerpen wordt ook steeds meer meegewogen voor je autoriteit. Daarnaast moet het criterium in contentmarketing altijd zijn: zou ik deze content ook verspreiden als ik er geen SEO-voordeel mee zou behalen? Hint: het antwoord moet altijd ‘Ja’ zijn. 😉

Maart – Aftrek zorgkosten belastingaangifte

Een volgend voorbeeld van content in de maand maart is natuurlijk de belastingaangifte. En specifiek de aftrek van zorgkosten. Nederlanders claimen gemiddeld meer dan 2.000 euro (bron). Elk jaar vragen veel mensen zich dus af: wat kan ik wel en niet aftrekken van de belasting?

Het grote voordeel van dit onderwerp is dat zo’n beetje heel Nederland daar in deze periode mee bezig is. Dat betekent voor contentmarketing dat er heel veel mooie plekken zijn die jouw content kunnen publiceren. Verspreid zeker een aantal varianten van je content, toegespitst op diverse segmenten en niche-doelgroepen.

Zorg dat je zoveel mogelijk probeert ‘uit te lokken’, zodat men gaat verwijzen naar jouw website waar je deze informatie op een vaste plek hebt staan. Natuurlijk is het prima als je er daarnaast op je blog en andere kanalen waar je in contact komt met je doelgroep (social media, e-mail, etc.) er aandacht aan besteedt.

April – Contractering

Als er niet per se een actueel thema is waar je op kunt inspelen, blijf dan niet stil zitten maar ga met evergreen content aan de slag. Dat wil zeggen: content die niet tijdsgebonden is. Doe dit overigens het hele jaar door, aanvullend op de kansen die de actualiteit met zich meebrengen.

Een voorbeeld van evergreen content in de zorgverzekeringen is informatie over contractering. Tegenwoordig zijn er namelijk afspraken tussen zorgverzekeraars en zorginstellingen. De verschillende polistypen geven dat aan (restitutie, natura, etc.). De volgende vragen leven bijvoorbeeld: met welke ziekenhuizen, fysiotherapeuten, etc. heeft mijn zorgverzekering wel en met name NIET een contract?

Publiceer er natuurlijk informatie over op je site, maar ga ook gericht met informatie ‘naar buiten’. Het denken in doelgroepen en niches levert ook hier veel kansen op voor het verspreiden van je content en creëren van autoriteit.

stethoscoop-toetsenbord-fotolia

Mei – Vergoedingen

Een ander duidelijk evergreen onderwerp zijn de vergoedingen van zorgkosten. Het hele jaar door vragen veel mensen zich af wat er wel en niet vergoed wordt door hun zorgverzekering. Het aantal aandoeningen en verschillende vergoedingen is groot, waarmee de SEO-potentie ervan ook groot is. Zowel wat betreft het creëren van content op je eigen site, als voor alle diverse doelgroepen buiten je site, kun je hier makkelijk 12 maanden lang mee aan de slag zijn.

Juni – Eigen risico

Een van de populairste onderwerpen rondom zorgverzekeringen is het eigen risico. Zeker gezien de veranderingen die hiermee laatste jaren plaatsvinden, leven er veel vragen: hoeveel is mijn eigen risico en wat valt er precies wel en niet onder?

Het continu verschaffen van duidelijkheid hierover helpt jouw doelgroep. Zowel door het jaar heen als in december leeft dit thema. Zeker als er weer veranderingen vanuit de overheid aangekondigd worden over het verhogen of verlagen ervan.

Juli – Je zorgverzekering in het buitenland

Een maand waarin veel Nederlanders op vakantie gaan of de laatste voorbereidingen voor hun vakantie treffen. Een reis naar het buitenland. Maar wat zijn de gevolgen als er iets gebeurt of iemand ziek wordt op vakantie? Hoe zit het met de medische zorg in het buitenland? Welke kosten worden er wel of niet vergoed?

Een artikel met tips waar je rekening mee moet houden bij medische zorg in het buitenland, geeft antwoord op de vragen die op dit moment actueel zijn bij de doelgroep.

Gebruik social media, een blog, nieuwsbrief en contentmarketing om deze informatie bij de doelgroep onder de aandacht te brengen.

Review je SEO-strategie

Halvewege het jaar, en 6 maanden voor het zorgseizoen, is het ook een goed moment om de stand van zaken op te evalueren. Hoe sta je ervoor in de zoekresultaten? Zijn er belangrijke of grote Google-updates geweest (of aangekondigd) om rekening mee te houden in je SEO strategie? Is je mobile SEO op orde? Gaan de werkzaamheden volgens planning? Wat heeft nog bijsturing nodig? En wat kun je de komende 6 maanden nog doen om de concurrentie voor te zijn?

Beantwoord deze vragen en stuur waar nodig je SEO-planning en werkzaamheden bij.

Augustus – Korting voor studenten

Nederland is terug van vakantie en de scholen gaan weer beginnen. Voor veel studenten is augustus de maand van introductieweken, boeken kopen, wellicht verhuizen naar een nieuwe stad? In ieder geval voorbereiden op een nieuw schooljaar met daarbij ook de nodige kosten. Ben je 18 jaar of ouder? Dan is je zorgverzekering een van de vaste lasten waar je per definitie mee te maken krijgt. Kun je als student het komende jaar korting krijgen?

Zorg ervoor dat die studenten op jouw website informatie kunnen vinden met tips hoe ze kunnen besparen op hun zorgverzekering of in ieder geval kunnen kiezen voor een polis die het beste hun situatie past.

September – Prinsjesdag

De derde dinsdag van deze maand is het Prinsjesdag. De regering presenteert op deze dag de begroting. Elk jaar zijn er weer veranderingen in het zorgstelsel, zeker de laatste jaren. Wat zijn deze veranderingen? Wat verandert er in het basispakket? Blijft het eigen risico gelijk?

In de maand september zien we ook al enkele zoekopdrachten in Google naar zorgverzekering 2016 (of het komende jaartal). Richt een pagina in waarop je bezoekers op de hoogte kan houden van alle ontwikkelingen.

zorgverzekeringen-google-zoekopdrachten

Oktober – Voorbereiding

De eerste zorgverzekeraars maken de premies en voorwaarden bekend voor het nieuwe jaar. Waarom moet iemand straks bij jou de zorgverzekering afsluiten (of vergelijken)?

Licht de voordelen uit. Bijvoorbeeld een lagere premie, betere voorwaarden, hogere klanttevredenheid, service. Wellicht richt je jouw aanbod op een bepaalde doelgroep of niche.

Neem dit mee in je al je SEO-activiteiten. Optimaliseer de presentatie in de zoekresultaten: de titels en descriptions van al je pagina’s, waarin je deze USP’s ook benoemt.

Title tag & description

Google geeft in de zoekresultaten ± 55 karakters weer van de tekst in de title tag (tool tip van Moz om te checken). In het voorbeeld hieronder laat Univé direct de prijs zien, voor veel Nederlanders een belangrijk argument om over te stappen.

unive-zoekresultaat-google

Meer ruimte is er voor de description onder de title. Wat Independer hier goed doet is dat ze direct vermelden dat je kan bellen voor telefonisch advies. Een onderdeel waarmee ze zich onderscheiden ten opzichte van andere vergelijkingssites.

independer-zoekresultaten-google

Op volle toeren

Belangrijk is dat vanaf nu je ‘content- en contentmarketingmachine’ op volle toeren moet draaien. Publiceer wekelijks, en soms misschien wel dagelijks, een mix van actuele- en evergreen content. Verspreid dit onder relevante doelgroepen. Zoek waar mogelijk de pers op. Kortom, wees aanwezig, informeer je doelgroep en claim autoriteit.

November – SEO-check

Half november is de deadline voor zorgverzekeraars voor het bekendmaken van de premies. Vanaf dan zijn alle premies bekend en is het mogelijk om te gaan vergelijken. Uit voorgaande jaren weten we dat de meeste Nederlanders tussen kerst en nieuwjaar overstappen, maar de eerste conversies komen half november al binnen. En, belangrijker, de customer journey start in november en daarbij is SEO een kanaal dat een sterke rol heeft al vroeg (en ook later) in de customer journey. Tijdens de eerste weken van november heb je dus de laatste kans om alles nog eens goed na te lopen.

Sanity check: staat alles nog steeds goed?

Software zoals Screaming Frog SEO Spider, DeepCrawl of OnPage.org kan gebruikt worden om een check op alle pagina’s binnen de website te doen. Controleer hiermee in ieder geval het volgende:

 • of elke url de statuscode 200 OK geeft.
 • of elke pagina een unieke title en meta description bevat. Loop ook nog eens na of hier ook echt staat wat er moet staan.
 • of elke pagina de juiste (en maar 1) H1 heeft.
 • wordt er correct gebruik gemaakt van het canonical link element op elke pagina?
 • doen alle links binnen de website het nog?
 • zijn er redirects binnen de website? Zo ja, pas de links aan, zodat een redirect niet nodig is.
 • Wordt opmaak voor gestructureerde data correct gebruikt?

Al deze punten controleer je het hele jaar door. Het voordeel van het gebruik van DeepCrawl of OnPage is dat deze automatisch alle informatie opslaat. Daarmee zijn verschillen goed te monitoren en is het ook mogelijk om bij issues die je misschien niet direct ziet, nog wel de oorzaak te achterhalen.

Controleer links en online zichtbaarheid

Naast een controle van de website bestaat de sanity check ook uit een controle op de links en je zichtbaarheid op het internet. Hiervoor kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Majestic of het link rapport in Google Search Console.

 • Maak een overzicht van alle websites met links naar jouw website, en controleer of deze ook uitkomen op pagina’s die het nog doen. Tip: eerder genoemde DeepCrawl biedt ook de mogelijkheid om grote hoeveelheden links uit bijvoorbeeld een Excel-bestand te controleren.
 • Controleer of de links naar jouw website ook van websites komen, waar je een link van wilt hebben. Links van dubieuze websites, kunnen een negatieve impact hebben op jouw zichtbaarheid in de zoekresultaten. Voeg deze links ook toe in de Disavow Tool van Google.
 • Heb je eerder gebruik gemaakt van de Disavow Tool? Dan kan het geen kwaad om deze lijst nog eens na te kijken, of de websites hierop nog steeds zo slecht zijn. Geen reden om links op een Disavow-lijst te laten van websites die nu van prima kwaliteit zijn.

Ook deze punten controleer je periodiek door het jaar heen. Hierdoor ben je in november voorbereid en kan het een snelle update zijn op een check die je ook in Juli hebt uitgevoerd.

December – Oogsten van resultaten

Als je het hele jaar door met SEO bezig bent geweest, ben je er nu natuurlijk helemaal klaar voor. Je weet precies hoe je ervoor staat. Je weet op welke zoekwoorden je goed zichtbaar bent en dit controleer je dagelijks.

Content extra onder de aandacht brengen

Alles en iedereen is zich nu ook bewust van de zorgverzekering. Berichten en artikelen die je eerder in het jaar hebt gepubliceerd, kun je daarom in deze maand nog eens onder de aandacht brengen bij de verschillende websites die je eerder in het jaar hebt benaderd. Een studentenvereniging die in augustus geen reactie heeft gegeven op de vraag voor een link naar het artikel over de studentenkorting? Misschien waren ze druk met de intro-week. Nu is het moment van overstappen. De urgentie is aanwezig.

Daarnaast zijn alle eerder genoemde punten in december ook van toepassing. Een verkeerde statuscode voor Google? Een canonical link element wat niet goed staat? Wat misschien lijkt op een klein technisch foutje, kan grote gevolgen hebben voor je zichtbaarheid in Google. Ligt op eerste kerstdag de website er tijdelijk uit? Sorry, maar het diner moet echt even wachten. Dit is het moment dat je moet scoren. Het moment waar het hele jaar naartoe is gewerkt. Liever nu een mislukte kalkoen, dan het hele jaar werk voor niets.

Goede zichtbaarheid is een continu proces

Een goede zichtbaarheid in Google realiseer je niet in een dag of een maand. Het is een continu proces. De planning die we hier hebben beschreven, is een voorbeeld hoe je dit kunt aanpakken. We hebben bij de maanden verschillende SEO-onderwerpen genoemd. Je kunt hier natuurlijk mee schuiven. Daarnaast zijn er onderwerpen waar je altijd op moet letten. Waar het om gaat, is dat je het hele jaar door bewust bezig bent met SEO. Kansen signaleert en aangrijpt. Problemen oplost wanneer zich die voordoen. Gebruik maakt van de actualiteit voor je contentmarketing.

Tot slot een korte checklist voor het hele jaar:

 • Monitor continu de zichtbaarheid in Google op belangrijke zoekwoorden.
 • Controleer regelmatig in Google Search Console de performance van je website.
 • Voer periodiek een controle uit op je website van alle pagina’s en (interne) links met (bijvoorbeeld DeepCrawl of Screaming Frog SEO Spider).
 • Controleer de performance van je site (en app) op alle apparaten, inclusief de laadtijd (bijvoorbeeld met Google PageSpeed insights).
 • Monitor de links naar de website, bijvoorbeeld met tools als Majestic.
 • Registreer en onderhoud het contact met website-eigenaren voor het verspreiden van je content en verzamelen van links.

Daarnaast kun je in de voorbereiding voor het komende jaar alvast een lijst met onderwerpen opstellen waarover je meer informatie wilt geven. Evergreen content die het hele jaar door relevant is, ook wanneer er niets in de actualiteit is.

Met deze stappen zorg je voor een groter bereik en meer relevante bezoekers naar je website vanuit de organische zoekresultaten van Google. Maar werk daarnaast ook aan de kwaliteit en conversie van je website, zodat het relevante bezoek omgezet wordt in polissen en omzet. Lees daarvoor de tips van onze collega’s voor het optimaliseren van de conversie.

Afbeeldingen met dank aan Fotolia.