Advertising

Adverteren op Instagram: nu starten of beter even wachten?

0

Het zal je vast niet zijn ontgaan: Instagram heeft op 30 september de poorten geopend voor Nederlandse adverteerders. Inmiddels zijn de eerste merken in het diepe gedoken en duiken de eerste resultaten op. Deze geven mij nogal een dubbel gevoel. Aan de ene kant lijkt het slim om er snel bij te zijn, maar aan de andere kant lijkt even wachten misschien ook wel verstandig. In dit artikel geef ik je tips voor je eerste campagne.

Adverteren op Instagram: de feiten

Voordat ik inga op de eerste resultaten, en de vraag of het slim is nu te starten, nog even de feiten over adverteren op Instagram op een rij.

Aantal Instagram-gebruikers

Instagram telt op dit moment ruim 400 miljoen gebruikers waaronder circa 2.3 miljoen Nederlanders. Voldoende mogelijkheden dus om mensen te bereiken!

Instagram is van Facebook

Waarom is dat belangrijk? Omdat Facebook voor Instagram-advertenties ervoor heeft gekozen de systemen te koppelen. Zo moet je voordat je start met adverteren, je Facebookpagina koppelen aan je Instagram-account en maak je advertenties met de Power Editor van Facebook.

Wil je weten hoe je dit aanpakt? Afgelopen weekeinde schreef ik een uitgebreide handleiding voor adverteren op Instagram.

Targeting: net zoals op Facebook

Ook de targeting-opties heeft Facebook gekoppeld aan het eigen advertentie-ecosysteem. Dit betekent dat je advertenties op Instagram op precies dezelfde wijze kunt targeten als Facebook advertenties. En dat is goed nieuws!

Drie typen advertenties

Op dit moment zijn er drie typen advertenties beschikbaar: link ads, mobiele app installatie ads en video ads. De zogeheten ‘carrousel’-advertentie is wel al aangekondigd, maar lijkt nog niet beschikbaar. Voor een voorbeeld van alle ads en de bijbehorende ontwerpaanbevelingen en vereisten klik hier.

Advertentiedoelen

Net als met Facebook ads, start je een campagne op Instagram met een doel. Je kunt kiezen uit de volgende 4 doelen:

 1. Klikken naar website: campagne geoptimaliseerd voor het genereren van websitebezoekers.
  Beschikbare ads: foto, video & carrousel ads
 2. Video views: campagne geoptimaliseerd voor videoweergaven.
  Beschikbare ads: video ads
 3. Mobiele app installaties: campagne geoptimaliseerd voor mobiele app installaties.
  Beschikbare ads: foto & video ads
 4. Mass awareness / Marquee*: dit type doel garandeert een vooraf gesteld aantal impressies per dag en zorgt ervoor dat de advertenties gedurende 1 dag op de hoogste positie in de nieuwsfeed worden weergegeven. (meer informatie)
  Beschikbare ads: foto, video & carrousel ads

*Alleen beschikbaar via een Facebook-contactpersoon (lees: alleen voor zéér grote adverteerders).

Instagram Ads zijn exclusief voor mobiele gebruikers

Instagram Ads worden op dit moment alleen weergegeven binnen de Instagram-app voor Android en iOS-gebruikers. Instagram-advertenties worden dus niet getoond aan mensen die Instagram bekijken op de computer of via de mobiele website.

De eerste resultaten: Instagram-gebruikers zijn zeer kritisch

Zoals altijd als er een groot nieuw advertentieplatform de poorten opent, staan marketeers te popelen om het als eerste te proberen. En sommige marketeers moeten afgelopen maand toch even zijn geschrokken van de eerste resultaten.

Zo liep de Instagram-campagne van Hellmanns mayonaise toch een beetje uit op een fiasco door het zeer negatieve en kritische sentiment van de Instagram-gebruikers die de volgende advertentie onder ogen kregen.

Hellmanns-Instagram

Ook zelf ben ik afgelopen weekend mijn eerste campagne op Instagram gestart met de volgende advertentie. Zoals je ziet, kreeg ook ik er even van langs. Al bleef het gelukkig bij één kritisch commentaar op deze ad.

Instagram ad geheim van de smith

Ik denk dat we dit negatieve sentiment deels kunnen wijten aan het feit dat gebruikers van Instagram nog niet gewend zijn aan advertenties (getuige de reacties op bovenstaande ads). Maar aan de andere kant heb ik ook het vermoeden dat adverteerders op Instagram kritisch moeten zijn over de ‘artistieke’ factor van de eigen visuals. Instagram is geen Facebook en de lat ligt duidelijk hoger als het gaat om de visuele ervaring die gebruikers gewend zijn.

Voor wie benieuwd is naar de kosten van mijn eerste campagne; ik betaalde gemiddeld €0,32 per websiteklik (CPC) voor bovenstaande ad. Voor 1000 weergaven (CPM) betaalde ik gemiddeld €9,26 en de Click-Through-Rate (CTR) lag rond de 3,3 procent. Voor de ads die waren gericht op websitebezoekers en fans lag de CPC op circa €0,15 en de CTR gemiddeld op 8 procent(!).

Tips om negatieve reacties te voorkomen

Om negatieve reacties te voorkomen, is het naast het zorgvuldig kiezen van je visual en copy van groot belang om goed na te denken over wie je target met welke boodschap. Hoe relevanter de doelgroep en de boodschap, hoe minder storend je campagne zal worden ervaren en hoe effectiever je campagne.

Voordat je op Instagram campagnes uitrolt naar doelgroepen die nog niet bekend zijn met je merk of organisatie, is het slim om eerst te testen op de volgende doelgroepen:

 • Je Facebook-fans
 • Websitebezoekers
 • Klantenlijst

Aangezien deze personen je (waarschijnlijk) al kennen, zullen ze ook minder geneigd zijn om negatief te reageren. Bovendien zullen deze doelgroepen ook waarschijnlijk de beste resultaten laten zien.

Waarom het slim is snel te starten?

Waarom het beter kan zijn om nog even te wachten, is duidelijk. Instagram-gebruikers moeten nog wennen aan de reclame in de nieuwsfeed en als je nu start, wordt jouw ad mogelijk ook lijdend voorwerp in de discussie of ads op Instagram oké zijn of niet.

Aan de andere kan is het ook zo dat Instagram Ads nog nieuw zijn en dat er nog maar weinig bedrijven gebruik van maken. Daardoor heeft Instagram nog veel advertentieruimte, wat betekent dat je nu (nog) relatief goedkoop kunt adverteren.

Veilingprincipe

Ik zal dit even toelichten. Net als op Facebook werkt adverteren op Instagram volgens een veilingprincipe. Stel dat er meerdere adverteerders zijn die dezelfde personen proberen te bereiken (bijvoorbeeld vrouwen van 18 tot 21 jaar met als interesse surfen), dan ontstaat er concurrentie tussen de adverteerders en zal de prijs voor het vertonen van je advertenties stijgen. Hoe meer adverteerders dezelfde doelgroep proberen te bereiken, hoe hoger de prijs.

Zo geldt voor Facebook, dat steeds populairder wordt onder adverteerders, dat de prijs voor het vertonen van advertenties al jaren achtereen stijgt.

Testen

Aangezien Instagram Ads nog in de kinderschoenen staan, en de concurrentie nog laag is, is het dus slim om direct in te haken. Al is het maar om te testen of Instagram-advertenties goed werken voor je bedrijf.

En wat zijn jouw ervaringen en eerste resultaten? Ik ben benieuwd!

Foto intro met dank aan Fotolia