Online advertising

Adverteren op Instagram? Dit is hoe het werkt

0

Het advertentieplatform van Instagram was al in een beperkt aantal landen beschikbaar. En sinds 30 september zijn de advertentiemogelijkheden uitgebreid naar 200 landen, waaronder Nederland. Ik bespreek wat de mogelijkheden zijn en geef antwoord op de vraag of adverteren op Instagram voor jou interessant is.

Statistieken

Eerst even de statistieken van Instagram op een rij:

Adverteren op Instagram is vooral geschikt voor:

 • Branding-advertenties
 • Loyaliteitsacties gericht op bestaande klanten
 • Meer volgers genereren
 • Inspelen op gebeurtenissen
 • Naamsbekendheid vergroten
 • Promoten van nieuwe en bestaande producten

Wil je jouw producten of diensten onder de aandacht brengen door in te spelen op emoties? Dan is adverteren op Instagram interessant. Denk bijvoorbeeld aan reizen, mode, beauty, entertainment en food.

Hoe kun je op Instagram adverteren?

Als je op Instagram wilt adverteren, dan heb je wel een advertentieaccount bij Facebook nodig. Er zijn veel overeenkomsten met adverteren op Facebook. Dit is natuurlijk niet geheel onverwachts, aangezien Facebook drie jaar geleden eigenaar werd van Instagram.

Het is geen eis dat je een Instagram-account hebt. Dit raad ik je wel aan, zodat je kunt reageren op comments onder jouw advertenties. De advertenties zijn alleen zichtbaar op de Instagram-app voor iOS en Android. Dus niet via een desktop of mobiele website.

De mogelijkheden

Instagram biedt drie typen advertenties aan:

 1. Foto-advertenties
  Dit is de meest neutrale advertentie. Met deze mogelijkheid plaats je een foto, zoals iedereen op het platform. Je kan kiezen tussen portret of landschap.
 2. Carrousel-advertenties
  Met deze mogelijkheid kunnen gebruikers door meerdere afbeeldingen swipen, waardoor het mogelijk is voor adverteerders meerdere producten te communiceren in een advertentie.
 3. Video-advertenties
  Met deze mogelijkheid plaats je een video als advertentie. Instagram biedt nu de mogelijkheid om video’s van 30 seconden te laten zien, in plaats van 15 seconden.
carousel-ad-instagram-2015

Carrousel-advertenties op Instagram.

Naast deze mogelijkheden kun je ook call-to-action buttons toevoegen aan je advertentie:

 • Shop Now
 • Install Now
 • Sign Up
 • Learn more

CTA button-instagram-2015

Targeting opties

De targeting voor adverteren op Instagram is vergelijkbaar met dat van Facebook. Het is mogelijk om specifieke doelgroepen te benaderen op basis van interesses en diverse demografische gegevens. Land, leeftijd en geslacht zijn verplichte targeting opties. Er wordt natuurlijk wel aangeraden meerdere opties te gebruiken, zodat je meer controle krijgt over wie jouw advertenties zien. De mogelijkheid om een custom audience te bereiken is er ook, hiermee bereik je jouw eigen contacten.

Instagram maakt gebruik van informatie over handelingen van gebruikers op Instagram en Facebook. Daarnaast haalt het platform ook informatie uit websites en apps van derden. Denk bijvoorbeeld aan gebruikers die andere gebruikers volgen en de dingen die zij leuk vinden op Instagram en Facebook. Op deze manier laat Instagram alleen advertenties zien die interessant en relevant zijn voor gebruikers.

Gebruikers van Instagram

Instagram heeft voornamelijk jonge gebruikers. 50 procent van alle Nederlandse jongeren van 15 tot en met 19 jaar gebruikt Instagram. Hoe ouder de gebruikers, hoe minder er van Instagram gebruik wordt gemaakt (bron: Newscom, 2015, pdf). Het advertentieplatform is dus vooral geschikt voor organisaties die jonge doelgroepen willen bereiken.

Cijfers-instagram-2015

Bron: Newscom.

Inzichten

Het advertentieplatform van Instagram zal net als bij het Facebook advertentieplatform inzicht geven in statistieken. Instagram maakt daarbij gebruik van dezelfde rapportagetools als Facebook.

De kosten

Over de kosten voor het adverteren is nog weinig bekend. Waarschijnlijk zal het op dezelfde manier worden opgebouwd als Facebook adverteren. Facebook biedt drie mogelijkheden aan:

 • Cost per mille – CPM
  Met deze mogelijkheid betaal je per 1.000 impressies. Via deze manier zorgt Facebook ervoor dat jouw advertentie aan gebruikers wordt getoond. Het is vooral bedoeld voor brand awareness.
 • Cost per click – CPC
  Met deze mogelijkheid betaal je voor elke klik op jouw advertentie. Een klik kan op een afbeelding, button, naam of comment zijn.
 • Optimized CPM – oCPM
  Met deze mogelijkheid kun je aangeven hoeveel je bereid bent te betalen voor een bepaalde actie. Een actie kan zijn: kliks, likes of bereik creëren.

Voordelen van adverteren op Instagram

Er zijn een aantal redenen waarom adverteren op Instagram interessant voor je kan zijn:

 • Instagram heeft een enorm bereik.
 • Volgens Kenshoo zijn Instagram gebruikers 2,5 keer meer geneigd om op een advertentie te klikken dan op andere socialmedia-kanalen.
 • Instagram biedt in combinatie met de kracht van de segmentatiemogelijkheden van Facebook een goede manier om mensen mobiel te bereiken met visueel beeldvullende advertenties.
 • Als je op tijd begint met adverteren op Instagram, profiteer je van de lage tarieven. Er zijn nog weinig concurrenten en dat kan jou een voorsprong geven.
 • Adverteren op Instagram kan via jouw Facebook ad-account. Je hoeft dus geen nieuw account aan te maken. Daarnaast is het gemakkelijk als je al met Facebook-advertenties werkt.

Ga je ook adverteren op Instagram?

Is adverteren op Instagram voor jouw bedrijf interessant? Probeer het uit! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.