Conversie

Gamification: zo kun je jouw bezoekers verslaafd maken aan je webshop

0

Bijna elk klassiek psychologisch leermodel wijst ons op een manier van leren door pijn of een vervelende ervaring. We zeggen dan ook niet voor niets: “een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen”. Toch is het niet alleen de pijn of vervelende ervaring die ons gedrag bepaalt. Ons gedrag komt ook voort uit de aanmaak van dopamine. Hoe kun je ervoor zorgen dat de bezoekers van je webshop dopamine aanmaken en dus ‘verslaafd’ raken aan je webshop?

Dopamine is een zeer verslavende stof en de meest gebruikte ‘drug’ die er is. Het geeft je een goed gevoel, je wordt scherper en je kunt sneller leren. Nu hoef je voor deze drugs niet de straat op. Als jij een succes boekt, dan maken je hersenen extra dopamine aan. De toename van dopamine heeft een plezierig effect met een goed gevoel als gevolg. Je hersens leren op deze manier steeds meer succes na te streven.

Naast een plezierig gevoel, haalt het behalen van succes nog meer trucjes met je uit. Het behalen van een doel zorgt voor een toename van de informatie-opname. Zo bleek in een onderzoek uit 2006 dat gokkers sneller de winnende strategie vinden, als ze meer dopamine in hun hersenen hebben.

Geef je website wat drugs!

De herhaalde afgifte van dopamine versterkt de zenuwbanen die nodig zijn om een nieuwe vaardigheid aan te leren. Oefening baart kunst: hoe meer succes je haalt, des te langer slaan je hersenen de informatie op.

Dopamine

De chemische verbinding van dopamine

Het spelen van een computerspel levert ongeveer 10 keer een dopamineshot in een uur. Dit maakt computerspellen voor veel mensen zeer verslavend. Wat nu als jij deze techniek op jouw webshop toepast? Wat nou als mensen verslaafd raken aan jouw webshop?

Zorg voor succes

Iedereen houdt van succes. Zoals al gezegd, het behalen van succes zorgt voor de aanmaak van dopamine. Het falen daarentegen zorgt voor een toename van het stresshormoon cortisol. De kunst is om je bezoekers op continue basis een succes te laten behalen. Dit kun je op verschillende manieren doen, maar daarover later meer. Laten we eerst eens kijken naar hoe krachtig gamification is.

Candy Crush: het gouden voorbeeld van perfecte gamification

CandycrushNog nooit gespeeld, maar al zo vaak mee doodgegooid: het spelletje Candy Crush Saga. Candy Crush, wat eigenlijk niets meer is dan een vernieuwde versie van Bejeweld, is goed voor meer dan 607 miljoen dollar.

Hoe komt dat?

De ontwikkelaars zijn zo slim geweest om een koppeling met Facebook te maken en extra gamification aan de game toe te voegen. Deze gamification maakt het spelletje zeer verslavend en dus zo succesvol.

Dit komt vooral door drie belangrijke elementen:

Beloningscyclus

Snelle beloningen waarvan het positieve effect maar kort duurt, versterken het gedrag. Het behalen van punten, badges of nieuwe levens, zijn allemaal voorbeelden van een snelle beloning. Bij deze beloning komt dopamine vrij, waardoor je een goed gevoel krijgt en langer blijft spelen.

Groepsdruk

Groepsdruk, of sociale bewijskracht, is één van de 6 manieren van overtuigen. Groepsdruk is zo sterk dat het al vanaf onze jeugd ons gedrag beïnvloedt. Doordat Candy Crush een koppeling heeft gemaakt met Facebook, worden de gebruikers blootgesteld aan verschillende sociale elementen:

  • Groepsdruk: iedereen speelt het spel
  • De beste willen zijn: zit jij in een hoger level dan je vrienden?

Geen einde

Candy Crush heeft geen einde. Er komen elke keer nieuwe levels bij en het spel is 24 uur per dag, 7 dagen in de week te spelen. Oké, dat was Candy Crush. Maar ook als er geen geld gemoeid gaat, wordt gamification ingezet om ons gedrag te beïnvloeden.

Kijk maar eens hoe Duitsland slim gebruik maakt van gamification:

Accepteer cookies

Gamification voor jouw webshop

De eerste zet is het bepalen van jouw doelen. Natuurlijk is je grootste doel om van iedere bezoeker een klant te maken, maar welke doelen kun je nog meer stellen?

  • Mond-tot-mondreclame
  • Meer evaluaties
  • Meer testimonials
  • Meer herhaalde aankopen

Mond-tot-mondreclame bevorderen via gamification

Gamification is wellicht een nieuw trendwoord geworden, maar is al zo oud als de weg naar Rome. Ook je ouders hebben gebruik gemaakt van gamification tijdens je opvoeding. Denk maar eens aan zinnen als ‘wie het eerst boven is’ of ‘wie als eerst het speelgoed heeft opgeruimd’. Ik hoor je nu denken: dus ik kan meer mond-tot-mondreclame voor mijn webshop krijgen als ik er een spelletje van maak?

Heel goed, volgens mij beginnen wij elkaar te begrijpen.

Geef mensen bijvoorbeeld een unieke url om te delen met hun vrienden en geef ze punten, badges, cadeautjes of extra korting als er een x aantal vrienden op de url geklikt heeft. Gebruik ook de kracht van social media, of een combinatie ervan, en beloon mensen als ze jouw producten delen via hun socialmediakanaal.

Een speciale plugin

Gebruik je WordPress en WooCommerce, dan heb je geluk, want er is een handige plugin waarmee je talloze gamification-technieken kunt toepassen. Hiervoor hoef je geen technische kennis in huis te hebben.

Mycred-Gamification-plugin

Merk je dat je meer mond-tot-mondreclame krijgt? Mooi. Dan kunnen we namelijk een stapje verder. Waarom zou je niet verder gaan dan het eenmalig laten delen van je productpagina’s? Je kunt namelijk makkelijk je delers extra prikkelen om meer voor je te doen.

Maak er een wedstrijd van

Allereerst moet je de actieve delers extra prikkelen. Dit kun je doen door er een wedstrijd van te maken. Maak een aparte pagina op je website en houd alle scores bij. Alleen al het tonen van alle scores kan mensen aanzetten tot extra beweging. Dit gedrag kun je verder versterken door bijvoorbeeld elke maand een prijs uit te reiken voor de 3 beste ‘spelers’. Door het per maand te doen geef je elke maand iedereen een even grote kans. Dit zorgt ervoor dat actieve spelers elke maand opnieuw hun best gaan doen.

Hou je spelers op de hoogte

Als je er een wedstrijd van maakt, zorg er dan wel voor dat je de spelers goed op de hoogte houdt. Stuur een e-mail met de winnaars van de maand en laat zien wat zij gewonnen hebben. Prikkel elke maand je bezoekers opnieuw om het spel nog fanatieker te spelen. Geef ze ook tips hoe ze meer punten kunnen verdienen en help ze jouw webshop te promoten.

Meer evaluaties

Als je een webshop hebt, kun je door gamification en een beetje creativiteit een heel leger opbouwen van ambassadeurs. We hebben het al gehad over mond-tot-mondreclame. Iedereen weet dat echte mond-tot-mondreclame de beste reclame is die je kunt krijgen. Dat komt doordat je eerder een goede vriend gelooft, dan de eigenaar van een webshop. Laat daarom je klanten aan het woord. Laat ze een video, artikel of foto maken die toont hoe ze de producten op je webshop gebruiken. Of maak een wedstrijd wie de beste uitleg geeft.

Ken je bijvoorbeeld Coolblue? Deze grote webshop plaatst bij elk product een heldere omschrijving met plus en minpunten en vaak ook nog een video met uitleg.

Hoe kun je dat zelf toepassen?

Nu kost het enorm veel tijd om dit zelf te doen. Dus waarom vraag je niet aan je klanten om het voor jou te doen? Maak er een wedstrijd van. Toon op de webshop een leaderboard waar de top 10 meest getoonde video’s, artikelen of foto’s op getoond worden. Geef prijzen weg voor de leukste video of foto van de maand. Koppel eventueel Facebook aan de wedstrijd voor nog meer exposure. Toon op het leaderboard hoeveel views de pagina’s hebben gehad. Maak verschillende niveaus en toon badges. Hoe leuker jij het maakt, hoe beter het werkt.

EvaluatiesNog meer evaluaties

Mail na elke aankoop je klant dat er mooie prijzen te verdienen zijn. Bouw de spanning op. Geef bijvoorbeeld eens een té gek cadeau weg. Denk aan een levenslange korting, een mooie reis naar het buitenland, een verzorgde barbecue of iets anders wat goed bij jouw webshop past.

Voor deze aanpak is het belangrijk dat je alleen mensen die daadwerkelijk klant zijn geworden toegang geeft om een testimonial in te vullen. Lukt het niet om dit technisch op te lossen, laat mensen dan reageren via de mail en plaats zelf de evaluaties op de website.

Maak ook dit proces spannend door verschillende niveaus te maken. Een voorbeeld:

1 evaluatie – niveau 1 – 1 procent korting

3 evaluaties – niveau 2 – 2 procent korting

5 evaluaties – niveau 3 – 5 procent korting

Laat de klant duidelijk zien hoe ver hij of zij verwijderd is van het krijgen van een vette korting of prijs. Naast dat je hiermee extra evaluaties zult ontvangen, stimuleer je ook de herhaalde aankoop. Bezoekers mogen immers alleen een testimonial geven als ze het product daadwerkelijk gekocht hebben.

Meer herhaalde aankopen

Ik gaf je net al een voorbeeld over hoe je extra aankopen kunt stimuleren. Ik hoop dan ook dat je creatieve motortje is gaan draaien, en dat je zelf al leuke ideeën hebt bedacht over hoe jij met behulp van gamification je omzet laat stijgen.

Bedenk welke stappen je bezoeker moet zetten om verleid te worden om extra spullen bij jouw webshop te bestellen. Denk aan het belonen van een bezoekje op de website, het inloggen, het reageren op reacties of evaluaties van anderen of het stellen van vragen in het forum.

Het maakt niet uit welke doelen jij stelt. Met gamification en een beetje creativiteit garandeer jij jezelf een hogere omzet. De bal ligt nu bij jou. Ik zou zeggen; speel de bal, laat je reactie achter en laten we samen die omzet van jou door het dak laten gaan.