Inspiratie, Verdieping

Citymarketing: 10 instagram-tips voor gemeenten

0

Eerlijk is eerlijk. Als je een hip kinderkledingmerk hebt, fantastisch taarten kan bakken of jezelf van je meest kunstzinnige kant wil laten zien, dan is Instagram the place to be. Maar wat als je een overheidsorganisatie bent? Is Instagram dan ook zo logisch? Steeds meer gemeenten vinden in ieder geval van wel. Op dit moment zijn er 63 gemeenten met een Instagram-account.

Gezien de exponentiele groei van Instagram de afgelopen jaren, verwacht ik niet anders dan dat dit aantal in de toekomst zal toenemen. Voor het beeld: Instagram heeft momenteel 1,8 miljoen gebruikers in Nederland, waarvan er 722.000 dagelijks inloggen. Dit is een stijging van 35 procent ten opzichte van 2014. Bovendien tonen Instragram-accounts zoals The White House, NASA en wat dichter bij huis de stad Antwerpen, aan dat overheidsorganisaties wel degelijk iets te zoeken hebben op Instagram.

Kortom, overweeg je een account aan te maken of ben je als gemeente net begonnen om Instagram in te zetten bij het contact met burgers? Hier volgen 10 instagramtips voor overheden die werk willen maken van Instagram.

Tip 1: Repost

Net als bij andere social media draait Instagram niet alleen om zelf publiceren, maar juist ook om inspiratie door anderen. Wanneer je op je gemeentenaam zoekt, vind je prachtige foto’s die door inwoners en bezoekers van jouw gemeente zijn gemaakt. Vraag of je deze mag reposten, het zal gewaardeerd worden! Bovendien voorkom je zo het ‘wij van WC-eend’-effect.

Accepteer cookies

Tip 2: Instagram = citymarketing

Veel mensen houden van Instagram door de vriendelijke, positieve sfeer die er hangt en de prachtige foto’s die er te zien zijn. Sluit daar bij aan. Gebruik Instagram dus niet om foto’s van fout geparkeerde auto’s of vuilnis naast de prullenbakken te delen, maar breng je stad of gemeente zo aantrekkelijk mogelijk over het voetlicht. Mooie foto’s zijn een must.

Tip 3: Zet eens iemand anders aan het roer

Steeds meer merken nodigen andere Instagrammers uit om hun feed een dagje over te nemen. Zoals Katy Perry die recentelijk het account van Hillary Clinton overnam. Op Twitter zie je vaker dat gemeenten bijvoorbeeld een sociale ondernemer, raadslid, boswachter of wijkmanager vragen om het roer over te nemen. Dat kan natuurlijk ook met Instagram! Zo vang je echt de sfeer van een stad en hou je een account gevarieerd en spannend.

? #ImWithHer -Katy

A photo posted by Hillary Clinton (@hillaryclinton) on

Accepteer cookies

Tip 4: Creëer een eigen look door slechts een paar filters te gebruiken

Eén van de lastigste zaken op Instagram is het neerzetten van een eigen herkenbare stijl. Ben je niet zo’n goede fotograaf? Dan is het aan te raden om een vaste set filters te gebruiken. Zo krijgen je foto’s allemaal min of meer dezelfde look. Fijne apps om je foto’s in te bewerken zijn Afterlight, Snapseed en VSCO-cam. Check ook de opties van Instagram om contrast, temperatuur en verzadiging aan te passen, zo kan je de foto’s net wat lichter en scherper maken.

Tip 5: Kijk af

Afkijken blijft een fantastische manier om te leren. Door een paar grote accounts in binnen- en buitenland te volgen, kom je er al snel achter welke hashtags populair zijn, hoe er getagd wordt en welke foto’s aanspreken en welke niet. Wat mij betreft is The White House nog altijd het lichtend voorbeeld van goede contentmarketing voor overheidsorganisaties. Dus als je ze al volgt op Facebook en Twitter, voeg daar vooral ook hun Instagram-account aan toe.

In Nederland ben ik heel benieuwd naar de NS. Zij doen het altijd goed op social en zijn sinds vijf weken bezig met Instagram. Een account om in de gaten te houden! Ook leerzaam is om te zien hoe anderen Instagram inzetten als onderdeel van een campagne, zoals gemeente Utrecht hieronder.

Doe mee en win een Utrecht #fiets! Liken jullie @utrechtfietst ook al? #ikstalgratis #utrechtfietst #mestadsie #bike #030 #utreg

A photo posted by Gemeente Utrecht (@gemeenteutrecht) on

Accepteer cookies

Tip 6: Claim je account

Nog niet op Instagram, maar in de toekomst misschien wel? Dan is het fijn als niet iemand anders al met jouw gemeentenaam aan de haal is. Mijn advies: gebruik voor de herkenbaarheid dezelfde naam als op Twitter. Richt het kanaal netjes in met profielfoto, een link naar de gemeentewebsite en Twitter- en Facebookaccount en een heldere omschrijving. Zo kan hij best even blijven bestaan, ook zonder dat er foto’s geplaatst worden.

Tip 7: Voeg de locatie toe aan je foto

Juist voor gemeenten is het natuurlijk hartstikke relevant om te laten zien waar de foto gemaakt is. Zo kun je een evenement, bijzondere plek of wegwerkzaamheden nóg beter onder de aandacht brengen. Hoe je dit doet? Zet de optie ‘toevoegen aan mijn fotokaart’ aan. Typ de naam van de locatie in (bijvoorbeeld het park waar de foto is gemaakt). Instagram zal hem voor je vinden en toevoegen aan je foto. De toegevoegde locatie werkt een beetje als een hashtag. Mensen die op deze locatie zoeken zullen jouw foto daar nu zien staan.

Grootste vlag van Europa! #kippenvel #Rotterdam #010latenZien

A photo posted by Rotterdam (@gemeenterotterdam) on

Accepteer cookies

Tip 8: Corrigeer foutjes

Typefout gemaakt? Iemand vergeten te taggen? Toch die locatie toevoegen? Geen probleem, tegenwoordig kan je ook Instagram-posts aanpassen. Handig! Andere nieuwe features die Instagram het afgelopen jaar uitrolde zijn de mogelijkheid om te adverteren en om niet-vierkante foto’s te plaatsen. Absoluut iets om uit te proberen!

Tip 9: Regel fotografen op straat

Grote kans dat het gemeentelijk Instagram-account wordt beheerd door mensen die veel achter hun bureau zitten. Dan is het slim om anderen in te schakelen om voor input te zorgen. Een handige manier daarvoor is een WhatsApp-groepje met collega-ambtenaren die veel buiten lopen, met een goede smartphone en een beetje fotografie-skills. Denk aan een wijkagent of wijkmanager (die hebben namelijk vaak al ervaring met Twitter), een evenementenorganisator of woordvoerder van het college van B&W. In zo’n groepje uan je ook fotografietips delen. Zoals: ‘maak je lens schoon voor je de foto neemt’. Scheelt echt! Gemeente Den Bosch maakt hier slim gebruik van:

Accepteer cookies

Tip 10: Haak aan bij de actualiteit

Door aan te haken bij trends en actualiteiten, vergroot je de relevantie van je posts. Een goede manier om dit te realiseren is door een pr-kalender te maken. Zet daar de mijlpalen op voor de gemeente (denk aan evenementen, wegwerkzaamheden of verkiezingen) en vul dit aan met belangrijke dagen voor het grote publiek, zoals Bevrijdingsdag, Koningsdag of de start van de zomervakantie voor de basisscholen. Plan de foto, wie hem maakt en het onderschrift. Dat geeft wat meer controle over je agenda, maar is ook leuk voor de volgers. Het geeft je als gemeente een meer menselijk gezicht als je weet wat er speelt. Vind je dit lastig? Zorg dan dat je een bureau of extern expert aan je zijde hebt die dat wel kan (die tip geldt eigenlijk voor alle social media). Hieronder zie je een mooi voorbeeld van hoe The White House dit aanpakt.

Accepteer cookies

De grootste accounts

Gemeenten volgen op Instagram? Dit zijn de grootste accounts:

Afbeelding inleiding met dank aan Fotolia.